Тема: социален цирк

comment 0
visibility 769
Представяне на книгата Цирк на надежда

Социалният цирк от "Надежда" стана вдъхновение за "Циркът на надеждата"

"Социалният цирк" от столичната "Надежда" се оказа вдъхновение за написването на книгата "Циркът на надеждата". Автор на творбата е Ариа Рибарес. Премиерата на книгата и парти ще бъдат на 13 февруари т. г. от 18 часа във Френски институт в София, зала Славейков на пл. Славейков 3. Книгата е за деца и техните родители, които са съпричастние към развитието на иновативни социални инструменти за промяна към добро в София. Проектът Социален цирк се оказа един от най-успешните за 2019 г. в София, а популярността му вече се простира из цялата страна. Финансиран от Столична община и Френския институт Социалният цирк доказа, че макар и трудно е възможно интегрирането и адаптирането на деца в неравностойно положение. Проектът представя своите примери за успешно развитие след излизането от социалните институции и достойно включване в обществото. "Социалният цирк" на "Мини Арт" направи незабравим празник за децата на 1 юни. Привлича все повече почитатели и със спектаклите си като "Лешникотрошачката" и демонстрациите на цирковото изкуство в столичните паркове, както и обучението на юнисайкъл. На премиерата на "Циркът на надеждата" ще присъстват и посланиците на Франция - Н.Пр. Флоранс Робин, на Дания - Н.Пр. Сорен Якобсен, както и Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура в СОС, г-н Николас Макбек, аташе за институционално и техническо сътрудничество на френското посолство в София и основателят и председател на фондация "Мини Арт"  - Гео Калев. На представянето ще има демонстрация на Галина Риом-Ройбек на акробатика, юнисайкъл, вдъхновенa от историята и рисунките на книгата на Ария Риберас. Френската авторка има магистърска степен по политически науки и международни отношения в Science Po Strasbourg. Страстта й са изкуствата, тя обединява професионалните си занимания и вкуса си към литературата, рисуването, киното и фотографията. Откривайки многообразните култури по света, нейните илюстрации и истории предават красивите инициативи, които процъфтяват навсякъде по света. Ария Риберас работи във френското посолство в България от февруари 2018 г., като подкрепя проекти, които имат за цел да насърчат интеграцията на най-уязвимите групи от населението. Вдъхновена от проекта „Социален цирк за Надежда“ на фондация „Мини Арт“, френско-българската илюстрирана приказка „Циркът на надеждата“ поема нов и поетичен поглед върху трудностите за интегриране на деца и младежи в неравностойно положение или с увреждания в българското общество. 

comment 0
visibility 772
Социален цирк  представя "Лешникотрошачката"

Жонглиране, юнисайкъл и магия на цирковия спектакъл "Лешникотрошачката"

Много емоции, усмивки и забавление осигурява за деца и възрастни поредния цирков спектакъл "Лешникотрошачката". Организаторът и домакин Фондация "Мини Арт" ще има представление днес от 18 часа  в кино "Влайкова" на ул. "Цар Иван Асен II" №11. Режисьор на спектакъла, който е по музика на Пьотр Илич Чайковски, е Мортен К. Роесен, а в ролите зрителите ще видят Галина Риом-Ройбек и Михаил Райчев. Двамата ни герои представят циркови игри под коледната елха, намират подаръци и разбира се децата от публиката трябва да помогнат за разопаковането им. В подаръците малчуганите ще откриват вълшебни неща, които ще превърнат деня им в празник на цирковата забава. Други деца пък на сцената ще решават задачки-закачки и ще изпълняват вълшебни трикове. Зрителите ще могат да се насладят на майсторското изпълнение на жонглиране, Дуо Акробатика, Юнисайкъл, Диабло, баланс на ръцете и магия. Входът за цирковото представление "Лешникотрошачката" е 10 лв., а за деца до 5 години е безплатно.    

comment 0
visibility 903
Мини Арт Фест 9

Над 5000 зрители на Мини арт фест 2019 (СНИМКИ)

Много зрители, много емоции, много усмивки и ощастливени деца се радваха тази година на поредното девето издание на Международния фестивал за съвременен и социален цирк Мини Арт Фест. Тази година организацията увеличи значително периметъра си на действие, както и броя на представленията. Мини арт феста излезе и от границите на София и се радва на многобройни аплодисменти в Пловдив - Европейската столица на културата. В столицата социалният цирк се мултиплицира в повече локации - 2 училища, 2 градски парка, корпоративно пространство и културен институт. Фестивалът не беше просто ден или два. Той стартира на 1 юни на Международния ден на детето и направи една устойчива кампания. На голямото удовлетворение за артисти и акробати на социалния цирк бе многолюдната публика, която общо на различните представления достигна над 5000 души. Мини арт феста стартира на 1 юни т. г. с незабравимо за малчугани и родители преживяване в Южен парк 2 - Хилтън парк) в София. След това емоциите и насторението се пренесе в парка "Заимов" и Мини Арт се включи и в "Празник на детските усмивки", организирано от Радио FM+. В същия ден фестът направи "Магическо сапунено шоу" комфортното пространство на голям, специализиран за мебели магазин на Околовръстното.  Така в Международния ден на детето броят на усмихнатите малчугани в София се умножи по три  - на 3 места, 2 зелени парка и 1 корпоративно пространство. На 2 юни Мини Арт Фест 9 стана още по-социален в мисията си, като гастролира в 75 ОУ "Тодор Каблешков" в кв. "Факултета". Каузата бe в абсолютно съзвучие с това смело събитие, а именно: да обгрижва с артистични активности малцинствени групи в риск, особено деца и младежи. И блесналите очи на подрастващите в двора и салона на училището напълно потвърдиха това. В календара от събития Мини Арт Фест влезе в конферентната зала на Френския институт за важна среща-разговор на тема: “Изграждане на център за Социален Цирк в София през 2020 г. С най-разнообразни чуждестранни гости от Дания, Франция и дори Палестина бе проведен градивен диалог за явлението "Социален цирк" и за перспективите пред него в нашия роден мащаб. Вярваме, че идната година е ключова за нас и каузата ни ще намери благоприятно развитие с общи усилия, споделят представители на Социален цирк.

Реклама
comment 0
visibility 540
Фондация Мини Арт

Деца от домове показаха какво е "Социален цирк" (СНИМКИ+ВИДЕО)

Публично бе представен проекта „Социален цирк“ за работа с деца изпитващи затруднения. В събитието участваха 50 деца в тренировки по юнисайкъл, жонглиране и акробатични номера. Радоста им да бъдат заедно с артисти бе голяма и неописуема. Специални гости на събитието бяха Ирина Йорданова – директор на програма „Европа“ на Столична община, зам. кмета на район „Надежда“ Анелия Георгиева, Николẚ Мобек - аташе за социално сътрудничество във Френския институт. Ин.Пр Сорен Якобсон, посланик на Дания – патрон на събитието. „Социалният цирк е това, нещото от което имаме нужда всички, но най-вече застрашените от социално изключване групи, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот.“, каза Ин.Пр Сорен Якобсон , посланик на Дания. За последните 30 години този метод е много популярен освен в Дания и цяла Европа. В България проекта е реализиран от фондация Мини Арт с автор на програмата Галина Риом-Ройбек. ''Целта ни е да създадем постоянен център за „Социален цирк“ в София. За да могат деца и възрастни да изградят нови умения за общуване и развитие. Искаме да стартираме обучението на циркови артисти, да провеждаме редовни занимания с децата и да открием първият юнисайкъл клуб в България'', сподели Галина Риом-Ройбек . Галина и Михайл изнесоха уникален спектакъл на децата, в който общуването бе постигнато чрез юнисайкъла и жонгльорските бухалки. За децата бяха приготвени и специални сандвичи и гурме хапки предоставени от „Щастливото прасе“. И за да е още по яко събитието бе проведена и работилница за рециклиране на найлонови торбички от берлинския лейбъл „DESIGN KRISE”. За финал на празник, „Жълтата къща“ бе изпълнена от джаз импровизации на живо на бандата The Bedlam Club.

comment 0
visibility 715
Проект "Социален цирк за Надежда"

"Социален цирк за Надежда" помага на деца застрашени от социално изключване (ВИДЕО)

Социален проект насочен към деца, застрашени от социално изключване стартира на 4 април т. г. от 16 ч. в Голямата Жълта къща на Цариградско шосе 17. "Социален цирк за Надежда" се реализира от фондация „Мини Арт“. Той е предназначен за деца от домове в кв. “Надежда”. Такива социални заведения са “Ал. Константинов” и “Иван Вазов”, а в проекта ще участват и ученици от СОУ 101 “Бачо Киро”. Изпълнителите на проекта вече са успяли да намерят работа и да приобщят младежи, които са от рисковата група на социално изключване след като навършат 18 години. След тази възраст младите хора са застрашени, да бъдат прехвърляни от едно в друго социално заведение. Проектът се реализира под патронажа на посланика на Дания у нас Н. Пр. Сорен Якобсен. Каузата е да се запази достоинството и мястото в обществото на деца и младежи от уязвимите групи. А това най-добре може да се постигне чрез спорт и изкуство. Целта на "Социален цирк за Надежда" е да повиши физическата им активност и да придобият нови социални умения. И най-вече участниците да повишат самочувствието и самооценката си. На 4 април т. г. от 14 часа ще има отворена тренировка за децата от социалните домове в кв. Надежда. Ще има демонстрации в три циркови дисциплини  - акробатика, жонглиране и колело с 1 гума. Треньори на децата са Галина Риом-Ройбек, Михаил Райчев, а психолози по проекта са Любомир Драганов, Владимир Николов.  От 16 часа ще има пресконференция за представяне на проекта. Ще стартира и кампания за набиране на средства, с които да се основе Социален цирк в София и изобщо в България. Със събраните средства се планира да се купи циркова тента (20х20 м, с 300 седящи места), която да бъде на удобно място в софийски парк. И там деца и възрастни ще могат да участват в Социален цирк. С специализираната тента ще може да се започне обучението на циркови артисти в редовни занимания.   „Социален цирк за Надежда“ се финансира от Програма „Европа“ на Столична община, а партньор е Френски институт, район Надежда и Цирк „ТВАС“ – Дания.  

comment 0
visibility 795

Социален цирк лекува и социализира деца в домовете в "Надежда"

С цирк ще се лекува и помага на децата в социалните домове в район "Надежда". Оказва се, че освен за забавление това изкуство може и да лекува.  Така нареченият социален цирк ще влезе  в социалните заведения за деца лишени от родителски грижи в "Надежда", за да помогне за тяхното социализиране, предаде БНР. Заслугата за това е на Гео Калев, човекът, който отделя от вермето си, за да се посвети на социалната функция на цирка. Той ще покаже на малчуганите игри, като гурпови занимания. Някои от тях са за концентрация, за баланс, а други са просто за смях и забавления. Социалният цирк се появява преди 30 години. В началото е бил експеримент, а днес е метод за образование и социална интеграция на деца. Чрез него се изграждат доверие, приятелства и зарежда с позитивизъм и надежда. Когато животът те е лишил от семейство, дом и роднини тогава се опявява нуждата от пирятели, с които да споделяш и да се радваш. За децата със здравословни проблеми социалният цирк е лечение, вяра и надежда.  Десетки приятелства търси и създава днешният ни герой Гео Калев, който чрез метода на социалния цирк работи с деца и подобрява тяхната социализация. Фондацията, която се ръководи от Гео Калев е помогнала на много деца. Занимания са имали в кризисни центрове, в центрове за лечение на зависими и в Централния софийски затвор.