Тема: Успели българи дават личен пример

comment 0
visibility 1549
Успели българи дават личен пример

"Успели българи..." гостуваха на "Триадица" за Димитровден (СНИМКИ/ВИДЕО)

С водосвет, курбан и празничен концерт отбелязаха празника - Димитровден на район "Триадица" в София. Гости на празника бяха и известните лица от "Успели българи дават личен пример" и заедно с учениците от столичното 140 СУ "Иван Богоров" честваха празника с концерт. Той се състоя пред храм "Св. Вмчк. Георги Победоносец" за Димитровден - първият празник от зимния фолклорен календар на българите. На Димитровден е прието на трапезата да има празничен курбан за здраве и ястията да са от птици, зеленчуци, царевица и пита. Спазвайки традициите празничната програма започна с традиционна Света литургия, благодарствен молебен и празничен курбан за здраве и берекет. Водещ на събитието бе Беатрис Манзурова от IX а клас на 140 СУ "Иван Богоров". В концерта участие взеха и лица на кампанията "Успели българи дават личен пример" - Цвети Радойчева, рапъра Din- yo, Лора Ходжева и Дамян Попов. Родните традиции повеляват на Димитровден музиката да свири през целия ден, всички да празнуват и да се вият хора, защото започват годежите и сватбите. Тийнейджърите от "Танцьор", с хореограф Северина Кирова извиха сглядни хора - Женско шопско и Йове. Вокална група "Сребърни звездички" с ръководител Гален Гатев завършиха концерта с две песни навързани в китка - "Малка мома цвете брала" и "Пустоно лудо и младо". Диляна Данева, която подготви сценария бе включила информационна беседа за свети Димитър, за да се предадат и съхранят българските традиции и обичаи. Всички гости отправиха пожелания за здраве и берекет към празнуващите - именици, архитекти, проектанти, строителни инженери, всички ангажирани в сферата на строителството. Диана Николова-Миланова  

comment 0
visibility 1679
Успели българи дават личен пример в 153 спортно училище "Иван Рилски"

"Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в спортното в "Надежда"

Успели българи дават личен пример откриха четвъртия сезон на кампанията и учебната 2019/2020 г. в 153 спортно училище "Неофит Рилски" в район Надежда. По традиция церемонията започна с издигането на знамето на България и химна на страната. След тържествения водосвет за здраве и успехи ученици, учители, треньори и родители бяха приветствани от официалните гости. Песни, стихове и поздрави огласиха училищния двор. Организаторът на кампания Успели българи дават личен пример Диана Миланова и хитовата изпълнителка Цвети Радойчева пожелаха здраве, успехи, безчет медали, купи и отличия на учениците. Певицата, която това лято спечели голямата награда на BG Music Festival с най-новата си авторска песен "Изчезни", поздрави учениците с хитовите си парчета. Официални гости на събитието бяха инж. Димитър Димов - кмет на район Надежда и Анита Игнатова началник образование в местното кметство. Спортното 153-то училище „Неофит Рилски“ изгради успешен модел, който съчетава управленски опит, спортен дух, дисциплина и нови проекти. Над 350 ученика в 8 вида спорт възродиха името и спортната слава на училището през последните години. Директорът Кирилка Диковска поздрави учениците и им пожела успех през новата учебна година. След удрянето на първия за учебната година звънец всички ученици, водени от петокласниците, влязоха в класните стаи. В многогодишната история 153-то училище се е превърнало в трамплин на цяла плеяда спортисти и личности, които са прославили България по целия свят, на европейски и световни първенства, и олимпийски игри. Гордост на училището са известните на всички Антоанета Стефанова – световен шампион по шахмат, Стефан Георгиев – световен шампион по вдигане на тежести, Яким Ранков – европейски и световен шампион по самбо, Станимир Василев – медалист от Световна купа по самбо, Сесил Каратанчева – тенис на корт и други. Приоритетно в гимназията се утвърждават освен спортните и технологични профили - "Туризъм", "Предприемачество и бизнес". През годините са се обучавали поколения изтъкнати спортисти, преводачи, учители, артисти, юристи, икономисти, банкери. Успехите в учебно-възпитателната и спортно-тренировъчна дейност се дължат на изключителния и талантлив екип от добре подготвени учители и треньори през всичките години от съществуването на училището. Сега в "Иван Рилски" се развиват 8 вида спорт: баскетбол, бокс, волейбол, джудо, лека атлетика, тенис на маса, футбол, художествена гимнастика.

comment 0
visibility 689

"Успели българи дават личен пример" осигурява и безплатни екскурзии за деца

Над 15 000 лв. са дарени от кампанията "Успели българи дават личен пример", научи Столица.bg. Всичко, което е постигнал екипът на кампанията е благодарение на неуморния им труд и усилия. А целта е да мотивират деца и тийнейджъри в столичните училища, да им покажат да не спират да мечтаят, да полагат усилия, защото те се възнаграждават и че образованието е най-сигурния фундамент, за да успееш. Само на базара за болните момиченца от "Надежда" Виви и Вяра, подкрепени от кампанията, бяха продадени 450 календара, а сумата от  4500 лв. отиде за лечението им. Известни лица в журналистиката, култура и изкуство, които участват в кампанията са снимани на календар, а средствата от продажбата отиват за благотворителност. Календарът е отпечатан благодарение на БГ Учебник. Скоро започва да се подготвя и новия за 2019 г. Със парите от продажбите се купуват униформи, дрехи, помагала, учебници на учениците в неравностойно положение. Със средствата от миналогодишния календар се погрижихме за над 300 ученика, облякохме и 7 абитуриента благодарение на "Спа Деметра". Въвеждаме и безплатни екскурзии, много деца не могат да си позволят да отделят средства, казаха организаторите на кампанията.  От януари 2019 г. те ще осигуряват посещения на емблематични места и музеи в цяла България. "Когато посетихме учениците във Велинград ги заведохме в Историческия, те ни гостуваха преди месец и бяхме в Археологическия музей, МОН и парламента", обясниха от екипа на кампанията. В 51 СУ "Елисавета Багряна" Ненчо Балабанов и Боби от "Господари на ефира" раздоха дрехи, обувки, книги, карти за градски транспорт и интерактивни играчки за логопеда и психолога.  Също така бяха осигурени униформи в 15 СУ "Адам Мицкевич". Десетки столични училища бяха домакини на "Успели българи дават личен пример" през 2017 и 2018 г.  През тази седмица екипът бе гост на 119 училище "Проф. Михаил Арнаудов. А вчера им се раздаваха и възпитаниците на 153 училище в "Свобода". Там бяха журналистите Галя Щърбева, Николай Василковски и др. През ноември "Успели българи дават личен пример" ще бъде в Слатина, Студентски град, Люлин, Връбница, Изгрев и  др. До ноември 2019 г. графикът на кампанията е пълен. Всяка седмица ще гостуват в различно училище, по 4 - 5 на месец, издадоха организаторите.