Тема: влак

comment 0
visibility 313
влак блъсна мъж

Бърз влак е прегазил мъж до гара "Костенец"

Бърз влак е  прегазил мъж, докато е лежал на релсите близо до гара "Костенец". Това съобщиха от ОДМВР- София, цитирани от "Фокус".   Сигналът за инцидента е подаден в 12.18 часа. Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство.  

comment 0
visibility 400
влакове

Бързият влак от Бургас вече ще пристига в София с час по-рано

Бързият влак "Слънчев бряг" от Бургас ще пристига в София по-рано. Той ще заминава  от Бургас с 65 минути по-рано. т.е. в 15:25 часа, вместо както досега в 16.30 ч. Това съобщиха от БДЖ      Промяната е свързана с осигуряване на възможност за осъществяване на удобни връзки с други влакове, както и с по-ранното пристигане на бързия влак в удобно време в Централна гара София.      

comment 0
visibility 1608
влак блъсна жена

Загинала жена след удар между кола и влак край София

Жена е загинала след удар между влак и кола на прелеза в софийското село Кубратово, съобщи bTV. Друга е откарана в "Пирогов". Медиците казват, че състоянието ѝ е много тежко.   Линейката е пристигнала на мястото 10 минути след подаване на сигнала.    Малко след 13.30 часа колата иска да мине през прелеза. Жените в нея не виждат, че сигнализацията свети червено. Блъскат се във влака София-Бургас. После едната изхвърча от колата и загива на място.    Прелезът има автоматична  сигнализация. Според НКЖИ в случая се касае за нерегламентирано минаване на леката кола.     

Реклама
comment 0
visibility 1348
София, Кюстендил, влак

"Корона експрес" тръгва от София към Кюстендил

По маршрута София - Кюстендил и обратно на 12 октомври т.г. ще пътува атракционният влак с парен локомотив и вагон от царската композиция "Корона експрес". Той ще тръгне в 8,30 ч. от Централна гара София и ще пристигне в Кюстендил в 12,40 ч. По време на пътуването на гарите Радомир, Земен и Кюстендил влакът ще спира и ще има тържества. В обратната посока композицията ще замине от гара Кюстендил в 13:50 ч.  На Централна гара София, както и в Кюстендил и Радомир ще се представят изложби с фотографии и текстови материали за линията.  През последно атракционно пътуване за 2019 г. е включването на личния вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес” във влаковата композиция. Специално прикаченият вагон ще пътува за първи път тази година като атракция, а по време на движение всички желаещи ще могат да го разгледат, съпроводени от гид, който ще ги запознае с любопитни факти. Ретро влакът ще бъде теглен от парния локомотив № 01.23. Ретро пътуването се организира по повод отбелязването на 110 години от пускането в експлоатация на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил. Събитието се провежда по покана на инициативен комитет, създаден за честването на годишнината, и се реализира от „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. Децата до 7-годишна възраст пътуват безплатно без право на място.

comment 0
visibility 391
БДЖ, влак, билети

Столичани могат да си купят билет онлайн от БДЖ

Столичани могат да използват системата за онлайн закупуване на билети за всички влакове. Така системата за онлайн резервации и продажба на билети ще спести време и неудобство в двумилионния град, независимо в кой квартал живее клиентът. Предоставя се и визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Системата е в пробна експлоатация, съобщават от „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и „Информационно обслужване” АД. Разплащането също става по електронен път с най-масово разпространените карти – кредитна и дебитна. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент. А закупуването системата предлага да става и от таблети и смартфони. Не е задължително да се разпечатва на принтер. Но билетите могат да се купуват не по-късно от три часа преди заминаването на влака по разписание. За сега за онлайн продажбата на билети ще бъде за ограничен брой влакове, предупреждават от БДЖ.

comment 0
visibility 378
влакове

Заради повреден влак: Стотици пътници стоят близо час на гара Искър

Стотици хора, пътуващи с влак от София до Свиленград, успяха да стигнат само до гара Искър. И там се наложи да чакат дълго, защото локомотивът се оказал повреден още при тръгването от София. Те разказаха за патилата си пред news.bg   Тренът тръгнал с 30 минути закъснение, обясняват бесни пътници. След като се закотвили на гара Искър, никой не обяснил на хората кога ще продължат по маршрута си и дали това изобщо ще стане.    От БДЖ обясниха пред Столица.bg, че бързият влак № 1611 от София за Свиленград е престоял 47 минути в гара Искър, защото е имало  повреда в скоростомера на локомотива. От София е изпратен друг локомотив, с който влакът е продължил своето пътуване и в момента се движи със закъснение от 87 минути. Композицията е заминала с 40 минути закъснение още от Централна гара София. Причината- чакал се е локомотив от друг влак за обслужване на машината.  Повредата в скоростомера на локомотива не е сериозна неизправност, но по нормативни изисквания той не може да се движи без възможност за отчитане на неговата скорост.    

comment 0
visibility 740
релси

Инцидент с мъж на гара Искър

Влак е ударил и убил на място мъж докато е минавал по моста над река Искър, недалеч от софийския квартал Абдовица, съобщава Трафикнюз. Фаталният инцидент е станал около 21.30 ч в събота, 17 август. На същото място преди около един месец откриха мъртвия Стефан, на 31 години. Загиналият мъж е на видима възраст 40 или 50 години. Облечен е с бяла тениска и с побеляла брада. Силният удар е отрязал крака му.

comment 0
visibility 699
арт локомотив

Изрисуван арт локомотив тръгва от Централната гара в София

Уникален, изцяло изрисуван локомотив ще замине утре (13 август) от Централната гара в столицата по направление София-Бургас, съобщават от пресцентъра на „Холдинг БДЖ“. Проектът има за цел да покаже на графити артистите, че когато рисуването е контролирано, може да има добър резултат. Локомотивът е изрисуван от художника Станислав Трифонов – Nasimo. Стрийт арт творецът е изобразил няколко основни национални символа. От БДЖ са предвидили време за снимки преди потеглянето на влака по направлението си. Той ще бъде композиран на първи коловоз в 11.30 часа, а ще замине за Бургас в 13.20 часа, съобщават от Държавните железници. Идеята на БДЖ е локомотивът да бъде включван в състава на различните композии в страната.

comment 0
visibility 4049
метрото

Метровлак отвори врати към релсите на станция "Сердика"

Влак, спрял на столичната станция "Сердика", отвори вратите си към релсите, а не от страната на спирката. За това сигнализираха в социалната мрежа притеснени граждани. Екшънът се разигра малко преди осем часа тази сутрин. А посоката, в която пътува композицията, е Обеля. Въпреки извънредните обстоятелства нито един от пътниците не тръгна да слиза от неправилната страна. Заради това няма и паднали на релсите хора. Късмет в случая е, че на съседния коловоз няма минаващо насрещно влакче. Хората са доста стресирани от случката, пострадали няма. В метрото от доста време има предупреждение хората да не се опират на вратите. Но също така е и факт, че много пътуващи го правят от вътрешната страна на мотрисата.

comment 0
visibility 700
влакове

Бързият влак Петрич- София блъсна жена

Жена е била прегазена от бързия влак Петрич- София, съобщи БГНЕС. Те е лежала на релсите. Починала е на място. Инцидентът е станал рано тази сутрин в района на гарите Дупница и Дяково. Пътниците от спрения влак се прекарват до финалните си дестинации с автобуси. От гара Дяково пътуването ще продължи с влак. Все още не е установена самоличността на жената.  

comment 0
visibility 453
влак

Прокуратурата започна разследване на пожара в бързия влак Варна-София

Прокуратурата в Своге започна разследване на причините за пожара възникнал миналата седмица в бързия влак Варна - София. То е по досъбедно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "а", вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс - причиняване на значителни имуществени вреди при управляване на подвижен железопътен състав. Припомняме, че миналата седмица във влака се запали санитарно помещение на третия вагон. Това наложи влакът да остане над 1 час на гара Своге. В него пътуваха 150 човека, които бяха евакуиране от персонала на машината. Заради пожара, се образува голямо забавяне на множество влакове от София и Своге. С оглед да се разкрие истината, предстои Районна прокуратура Своге да проведе разпити на свидетели по случая включващи превозната бригада, служителите на жп гара Своге, както и лицата пътували във влака. Изискан ще бъде и писмен доклад от БДЖ и ще бъде назначена техническа експертиза на композицията.

comment 0
visibility 1490
Влак

До инициативата ''Класика в парка'' ще се стига и с влак

Специален влак ще бъде пуснат от БДЖ на 29 юни за инициативата ''Класика в парка''. Той ще тръгне тази събота в 19:30 часа от Централна гара София и ще превози участниците в културната инициативата. Събитието ще се състои на 29 и 30 юни на специална сцена в двора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”. Негови организатори са от учебното заведение заедно със синдикален дом на културата на транспортните работници в България и Опера „Нова”. Спектакъла ще бъде ръководен от диригента Иван Ангелов. Като солисти в операта "Травиата" от Верди на 29 юни от 21:00 ч. публиката ще види и младият сопран от Гърция Зеня Ардженти, тенора Валерий Георгиев и баритона Иван Кабамитов. От продадените билети ще бъдат заделени средства за изграждането на храм в двора на Висшето транспортно училище.

comment 0
visibility 1161
Пожар

Запали се влак край Своге

Тази вечер е възникнал пожар в бързия влак Варна – София близо до Своге. Всичко е започнало от третия вагон на композицията, информира bgonair. Във влака е имало 150 пътници. Никой не е пострадал. Всички са били изкарани от влака бързо. Според запознати, късо съединение е причина за възникналия пожар. Вагонът своевременно е изведен от композицията, а персоналът е направил всичко възможно да загаси огъня без да бъдат нанесени щети наоколо. На гара Своге се е наложило влакът да остане около час, за да преминат необходимите огледи. Бил е осигурен превоз на пътниците с автобуси.

comment 0
visibility 848
Агресивни роми във влака

Агресивните роми от влака София-Пловдив влязоха в съда

Агресивните роми, които бяха снимани преди дни да се разпяват и да налитат на кондуктор във влака София - Варна, днес се изправиха пред съда. Първоначално те бяха арестувани за 24 часа в Стамболийски. Срещу тях са издадени актове за дребно хулиганство. Скандала стана на 9 юни, между мъж и жена от ромски произход и служители на БДЖ заради липсата на билети. Вместо да си платят те започнали да обиждат и да нападат кондукторите. Шокираните пътници се обаждат на телефон 112. Полицаите веднага са задържали мъжа и жената. Днес излезе решението на съда, според което заради заканите и криминалното им минало няма как да им се наложи наказание за хулиганство. Вместо това делото е върнато на прокуратурата, за да се третира като нарушение по Наказателния кодекс. За подобно провинение закона предвижда до 2 години затвор или пробация.

comment 0
visibility 1137
Без билети

Роми без билети заплашиха с бой кондуктор във влака София-Пловдив (ВИДЕО)

Скандал между мъж и жена от ромски произход и контрольори е станал във влака София-Пловдив. Неприятният инцидент е заснет и пуснат в социалната мрежа от граждани. На кадрите се вижда много агресивни мъж и жена нападащи и обиждащи служителите на БДЖ. Скандала започва след като контрольора им прави забележка, че за пореден път се возят без билет.От думите на служителя на БДЖ, става ясно, че те се редовни пътни и редовно „забравят“ да си купят билети. В отговор ромите започват да обиждат и да сипят заплахи. Агресивният мъж дори вади пари и започва да ги размахва в лицето на кондуктора. Друга кондукторка опитва да успокои ситуацията издавайки билети на двамата гратисчии. Нападнатият предупреждава, че ще извика полиция и положението ще стане по-лошо. Той крещи „Ей, внимавай с кой си имаш работа! Боклук!“, вика заплашително той. Двойката е свалена от влака. Става ясно, че са пътували за село Хаджиево. Билета до там е едва 2 лева.

comment 0
visibility 1344
влакове

Аварира влакът София- Горна Оряховица

Авария във влака София- Горна Оряховица принуди стотици пътници да стоят безцелно на гара Реброво. Те трябваше да чакат нов локомотив, който да изтегли влака до крайната му дестинация, съобщиха пътуващи пред Столица.bg. Според тях имало доста изчакващи влакове на гара Своге. А и останалите композиции сигурно щели да се движат със закъснение. Техническа повреда в локомотива е причинила повредата на композицията и последвалото изчакването на гара Реброво. Това казаха пред Столица.bg от БДЖ. Част от пътниците, които пътуват до Мездра, са вече обслужени с други влакове. В най-кратки срокове се очаква да дойде нов локомотив, който да бъде прикачен и влакът да продължи по планирания си маршрут.  

comment 0
visibility 1610
Влак

Спират влака за Одрин, мислят дали да не тръгва от София

Временно се спира пътуването с влак до Одрин, за да се реши дали да не тръгва от София. То осигурява удобна възможност за пътуване до Турция. Линията бе пусната тестово на 1 и 2-ри юни от Пловдив. Пътуванията тогава се радваха на голям интерес. Тя ще бъде възстановена веднага след като от БДЖ решат дали влакът няма да се движи вече от София. Идеята е да обхване по-широк кръг от клиенти на националният жп превозвач. Всички клиенти закупили билети за пътуване от Пловдив до Одрин за 8 и 9 юни, могат да възстановят сумата си от международните бюра и билетни каси.

comment 0
visibility 3243
Полиция

Труп блокира нощния влака София-Варна на Искърското дефиле

В неприятна ситуаця попаднаха пътниците от влака София - Варна тази нощ в Искърското дефиле. Композицията се е движела съвсем нормално и без забавяне до като не спряла в между село Владо Тричков и Реброво. Машинисте видяли на релсите тяло на мъж и спрели машината навреме, съобщават пътници. След като минало малко време кондуктурите обяснили на всички пътуващи, че ще тръгнат след 2-3 часа и ще стигнат най-рано 8 сутринта. Към момента версията е ,че трупът е на мъж премазан от минаващ по-рано влак. Веднага на място са пристигнали екипи на полицията и спешна помощ. Самоличността на убития, както и дали става въпрос за самоубийство или убийство все още се изесняват от разследващите. Смята се,че през човека е минал пътническият влак от София за Мездра. Към момента забавеният влак все още не е спристигнал на гара Варна. Като се очаква това да стане в 09:30 часа, сочи справка на сайта на БДЖ, където е отразено, че той се движи и с 172 минути закъснение.  

comment 0
visibility 538
Влак

Пламна локомотивът на влака София - Горна Оряховица, няма пострадали

Локомотивът на влака от София за Горна Оряховица се запали след гара Роман, съобщи Нова телевизия. Няма пострадали хора. За инцидентът потвърждават и от БДЖ. Пътниците веднага са евакуирани. Във влака е имало около 300 пътници и са изведени на разстояние. Оказано им съдействие от обслужващите композицията служители, като са предприети всички мерки за сигурността на пътниците. В 18.00 часа влакът тръгва от столицата. Към 19.50 ч. междду Роман и Кунино локомотивната бригада на бързия влак вижда да излиза дим от машинното. Машинистите веднага спират влака и задействат автоматичната пожарогасителна система. В употреба за влезли и наличните пожарогасителни средства. Преди минути на мястото е пристигнала пожарна. Сигналът е подаден и по НСПБЗН и веднага са изпратени на място екипи за обезопасяване на локомотива. Друг локомотив е осигурен от Мездра, който ще продължи по маршрута към Горна Оряховица.    

comment 0
visibility 723
Фестивал на уличните артисти в Банкя

Фестивалът на уличните артисти превърна Банкя в приказка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Уличните артисти превзеха днес Банкя. Десетки талантливи жонгльори и приказни герои, участници във Фестивала на уличните артисти завладяха центъра и улиците в курортното градче. Те пристигнаха от София с ретро локомотива „Баба Меца”, посрещнати лично от кмета на Банкя Рангел Марков и заместника му Пламен Симеонов. Артистите заеха ключови позиции в центъра на града и привличаха вниманието на стотици малчугани и техните родители. Децата стояха омагьосани от сръчните ръце жонгльори, клоуни. Театър на куклите пък пренесе малчуаните в приказни светове. Мимове със сърцераздирателни жестове разказваха истории. Фермерският пазар бе огласен от звуците на тъпан и гайда. Под фенерите на моста романтична китара разпръскваше трели, а царствена статуя край часовниковата кула се покланяше галантно на хората, оценили очарованието й. Организаторите и спонсорите се бяха подготвили и всеки, пуснал своята лепта в кутията на актьорите, получаваше безплатно талонче за освежителна напитка. Актьорът и депутат Евгени Будинов, един от двигателите на събитието, обяви, че с набраните средства ще се закупят маси за шах-кът в парк „Кестените”. Банкя се превърна в място на чудесата през любопитните детски очи, които ще запомнят този слънчев и приказен ден. Празникът продължава и на 19 май.

comment 0
visibility 843
влак блъсна мъж

Влак блъсна мъж в "Захарна фабрика"

Влак блъсна мъж на метри от гарата в квартал "Захарна фабрика" в столицата, съобщи Нова телевизия. Човекът е загинал на място. Композицията е пътувала от Благоевград за София. В момента на място има екипи на полицията. Уточняват се детайлите около инцидента. Търсят се и хора, които са познавали починалия мъж. Движението на влаковете в района е спряно. То ще бъде пуснато след около 2 часа, съобщиха от БДЖ. 

comment 0
visibility 385
Влакове

БДЖ пуска над 19 000 допълнителни места за празниците

БДЖ ще осигури над 19 000 допълнителни места за празниците във влаковете пътуващи по основните направления в страната. Увеличаването на капацитета се прави с цел да бъде осигурено пътуването на гражданите по време на Великден, Денят на труда (1-ви май) и Денят на Храбростта (Гергьовден) поради засиления интерес към пътуване през този период. До 6-и май включително, с по голям капацитет ще са влаковете по следните маршрути: София-Варна-София;София-Бургас-София;София-Пловдив-София;София-Свиленград-София;София-Стара Загора-София;София-Горна Оряховица-София;София-Лом-София;София-Видин-София;София-Благоевград-София;София-Кюстендил-София;София-Петрич-София;Варна-Пловдив-Варна;Септември-Добринище-Септември Пътуващите могат да закупят билети за отиване и връщане с отстъпка до 30%. 

comment 0
visibility 591
Влак

Авария на Централна гара София бави влаковете

Заради възникнала повреда в техниката на западната страна на Централна гара София, влаковете се движат с закъснение. То е между 20 и 75 минути за влаковете  София-Перник, София-Драгоман и София-Мездра, съобщават от пресцентъра на БДЖ. Към момента екипи на НКЖИ работят по бързото отстраняване на аварията. Движението на повечето влакове все още се възстановява. Пътниците могат да се информират за разписанието от касите на Централна гара София както и останалите гари както и от сайта на компанията. От БДЖ изказват своите извинения на пътниците за причиненото неудобство.