Тема: ясли

comment 0
visibility 1467
затворени ясли и градини

Здравният министър затвори детски градини и ясли в цялата страна

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се затварят всичк публични обекти, включително детски градини, ясли и млечни кухни. Ще работят само хранителни магазини и аптеки. Пред големите търговски вериги ще има полиция. Главният ескретар на МВР Ивайло Йорданов е разпоредил на директорите на ОД на МВР да осигурят ред и да няма напрежение. Със заповедта на Кирил Ананиев се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на цяла България до 29 март: - Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите; - Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение; - Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини; - Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма; - Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други); - Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания; - Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения. Отменят се т. I, т. от 5 до 11 и т. II от Заповед № РД-01-122/11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки, съобщават от Министерството на здравеопазването.      

comment 0
visibility 4114
Детските градини и ясли в София ще работят при супер строг контрол

Детските градини и ясли в София ще работят при супер строг контрол

Детските градини и яслите в София няма да бъдат затваряни. Те ще продължат да работят, но при изключително засилен контрол на входа, потвърдиха от Столична община. Супер строгите мерки се взимат заради епидемията от коронавирус. Забранява се обаче достъпът - влизане вътре, на родители и външни лица в сградите на детските заведения. Предприетите мерки са във връзка с извънредното положение в страната заради коронавирус, което бе обявено тази сутрин и ще продължи до 13 април т. г. Филтърът в детските градини и яслите ще е супер строг. Дори родителите да носят медицнска бележка от лекар, на място медицинската сестра прецеява дали детето да бъде прието в градината или яслите. Мерките са железни, за да се ограничи максимално разпространението на вируси. Отворени остават и ще продължат да работят и млечните кухни за най-малките на територията на Столична община.

comment 0
visibility 1013
Столична община

Вдигат заплатите на медицинските сестри в ДГ, ясли и училища в София

С 25% ще се вдигнат заплатите на медицинските сестри в детски градини, ясли и училища на територията на Столична община. Увеличението е предвидето и в бюджета на Московска 33 за 2020 г.  Повишението на месечните възнаграждения на сестрите в Столична община е един от приоритетите, каза кметът Йоранка Фандъкова още при обсъждането на Бюджет 2020 г. Миналата седмица на Московска 33 е подписан колективен трудов договор. Увеличението е в сила от 1 януари 2020 г. и парите ще си ги получат със стара дата. Столична община е вдигнала с 10% заплатите на медицинските сестри от 1 мартДосега заплатите им са били около 650 лв., а целта е да станат около 900 лв. основна брутна, върху която се трупат класовете за трудов стаж. Данните сочат, че голяма част от тях са с трудов стаж над 30 години. Те имаха увеличение от 10% и през март 2019 г. Новото повишение е от март т. г. В общинските градини ясли и училища работят около 2000 медицински сестри. Кметът на София: Приоритет в Бюджет 2020 са кварталите и градския транспорт Общо в страната медицинските сестри са 11 000 и една трета от тях са в системата на общинското здравеопазване. Сега 610 лв. е най-ниската  заплата, средната е 750 лв., а а трябва да стане 900 лв., каза Пламен Димитров от КНСБ. Той коментира, че заплатите се определя по наредба от преди 20 години и било време да се промени. "Във всяка община има разлини специфики и наредбата определя на колко деца да има един медицински специалист. В ясли и детски градиниг говорим за допълващ стандарт. В училището тези 800 деца се падат на един специалист, както казва наредбата отпреди 20 години. Трябва да стане 600 деца на специалист, обясни Димитров. Вчера КНСБ се разбра с правителството за увеличението на заплатите на медицинските сестри, за което ще бъдат отпуснати 50 млн. лв.  

Реклама
comment 0
visibility 5421
влизане в сила

В София: Уседналостта за прием в яслите и градините влиза в сила от септември

Критерият за уседналост няма да важи за предстоящото голямо класиране през май месец тази година за прием в ясла или детска градина. Той ще влезе в сила през септември. Това обясни зам.-кметът по култура и образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов,цитиран от БГНЕС.   „Първото генерално класиране с този критерии ще бъде през месец май 2021 година”, посочи Чобанов и добави, че това се случва, защото при обсъжданията в комисиите на Столичния общински съвет и по желание на родители е било прието да има гратисен период от 2 години преди уседналостта да влезе в сила. Зам.-кметът каза още, че ще бъдат разкрити по 3 допълнителни места в група в няколко детски градини в София, където средномесечната посещаемост пада под законоустановената. „Като цяло, независимо от грипния сезон, средната посещаемост много рядко пада под изискуемия по наредба“, заяви Чобанов.   Той коментира и появилата се информация за групи в детски градини с по 40 деца.   „Родителите имат право, ако децата са по-малки от по-малката група да отидат в по-голямата. Тук става дума за групи с прием отпреди няколко години, когато имаше възможност да бъдат добавени до 10 деца. Конкретният случай, който беше цитиран, беше спекулативно представен, тъй като там имаше 6 деца от по-малките, чиито родители имат право да преместят при по-големите или в сборна група“, уточни той и добави, че категорично иска да опровергае, че този специфичен случай е масов.   Зам.-кметът обяви, че през тази година Столичната община има рекордна инвестиционна програма, насочена към разширяването на капацитета на системата на яслите и детските градини.   „Ще се работи по 16 обекта, като за 11 от тях средствата са осигурени и сме в изпълнение на дейностите. За 5 обекта ще получим финансиране от държавата, като вече сме изпратили писмо до премиера Бойко Борисов“, уточни Чобанов и добави, че имат 3-годишен гратисен период, през който ще се строи усилено, за да могат да бъдат обхванати и 4-годишните деца, за които предучилищното образование става задължително от догодина.   „Понастоящем сме обхванали над 90% от четиригодишните, близо 10 000 четиригодишни са в детските градини. Около 800 четиригодишни са в частни детски градини. При набор от 13000 - 13500 деца около 11000 четиригодишни са обхванати от различни детски заведения“, посочи зам.-кметът.  

comment 0
visibility 2870
градини

В София: Не извиняват служебно отсъствията от ясли и градини заради грипа

  Отсъствията на децата, които заради грипната епидемия в София не посещават ясла или детска градина, няма да се извиняват служебно. Това обяви директорът на Дирекция „Образование” в Столичната община Мария Минчева, цитирана от БГНЕС.   „Родителите на децата, които не ги пускат на ясла или детска градина, трябва да попълнят заявление, за да им бъде преизчислена таксата, и за да може ръководството на детското заведение да направи разчет за храната. А ако детето е болно, родителите трябва да занесат медицинска бележка от лекар”, посочи Минчева и поясни, че това се прави съгласно действаща Наредба.   Грипната ваканция в София е до 4 февруари, като учениците трябва да се завърнат в клас на 6 февруари, след като мине и междусрочната им ваканция.    

comment 0
visibility 3379
градина

Градините и яслите в София ще работят и по време на грипната ваканция

Във връзка с нарастването на  броя на заболелите от остри респираторни заболявания в столицата и създаването на епидемиологична обстановка Столичната регионална здравна инспекция обяви грипна епидемия в София  от 27 януари до 4 февруари. От 27 януари ще бъдат  преустановени учебните занятия в столицата. Учениците ще бъдат отново на училище на 6 февруари след междусрочната ваканция.       През този период детските градини и ясли ще продължат да приемат деца при засилен контрол върху здравословното им състояние от страна на медицинските специалисти, работещи в детските заведения. Това съобщиха от Столична община.     С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки за провеждане на профилактични и планови дейности в лечебните заведения. Спират се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, плановата оперативна дейност и свижданията в болничните лечебни заведения.   Здравните власти съветват гражданите при възможност да избягват места, където се струпват много хора, да ограничат контактите с видимо болни лица, да засилят личната хигиена,  както и при симптоми на остро вирусно заболяване да се обръщат към личните си лекари.   

comment 0
visibility 657
6 нови групи отварят в Красно село и Триадица

6 нови яслени групи ще отворят в "Красно село" и в "Триадица" (СНИМКИ)

Шест нови яслени групи ще отворят врати в столичните райони "Красно село" и "Триадица". Две ще бъдат в 31 СДЯ "Палавници", а 4 в 35 СДЯ "Вълшебство". Към разширението - пристройка, ще има физкултурен салон. Процедурата за изграждане на нови корпуси към сградите на две от самостоятелните детски ясли в София вече е в ход, съобщи в социалната мрежа зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов. Двете детски заведения в "Красно село" и "Триадица" са строени през 1962 г. В момента там има всички условия за отглеждане и възпитание на малчугани -  4 групи,  от 10- месечна до 3-годишна възраст. От кухнята в 35 СДЯ се хранят и 25 деца в яслена възраст, които не посещават детско заведение. Да огледат двете детски заведения днес на проверка бяха Дончо Барбалов, председателят на здравна комисия д-р Веселин Милев и експерти от дирекция "Здравеопазване" на Столична община.

comment 0
visibility 752
детски ясли

В София: Над 1250 деца от яслите прегледани безплатно

Повече от 1250 малчугани от 24 детски ясли в столицата са прегледани абсолютно безплатно. Бройката е за периода от декември до средата на юли. Това съобщи пред журналисти д-р Асен Меджидиев- председател на Софийската лекарска колегия. Той коментира резултатите от общата инициатива за профилактични прегледи на деца от яслите в София. За първи път се прави подобно нещо с толкова профилирани високоспециализирани прегледи. Медиците обръщат внимание на децата за конкретни заболявания. За минаването на безплатните прегледи екипите са получили и информирано съгласие от родителите на всяко дете, допълни д-р Меджидиев. На всеки малчуган е направен амбулаторен лист, където е описано конкретното му състояние, допълни той. С децата са работили специлисти по уши, нос, гърло, ортопед, кардиолог и педиатър. Общото състояние на малчуганите се оценява на много добро от лекарите. Не са открити сериозни заболявания, които да правят впечатление. Най-честите проблеми на невръстните столичани са катарите на горните дихателни пътища. Прегледите ще се пренесат и в детските градини, отбеляза д-р Меджидиев.  

comment 0
visibility 664
Детска градина

Над 500 сигнала е обработило НПО при кандидатсване в детски градини, ясли и 1 клас

Над 500 сигнала на родители за нередности, проблеми и нарушение на нормативни документи при кандидатстването за детски градини, ясли и първи клас са получили в Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование. Всички сигнали са обработени и реално са решени проблемите на хората, съобщиха пред Столица.bg Васил Николов от неправителствената организация. Една част от директорите не са чели наредбите, другата не ги разбират, а третите се правят, че не разбират, коментираха от Инициативния комитет. Вчера в Столична община на заседание се събра работната група за промените в детските градини и яслите. Отчетени са пропуските и най-вече бъговете в автоматизираната система, чрез която става кандадтстването, приема и класирането на децата. Оказва се, че тя е стара и постоянно се допълват към нея оптиции, но те давали много грешки. Район Лозенец спешно се нуждае от детски градини, сочат данните от анализа за прием. Това е единственият район, в който има неприети деца с 13 т. Разговаряхме с кмета Любомир Дреков за терени за нови детски градини и готови проекти за такива, каза пред Столица.bg Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование. От организацията искат да се вдигнат на 2 т. за самотен родител, тъй като са увеличени за работещи родители. На работна група вчера е отчетено, че в системата трябва да се премахне полето за месторабота на родителите. На събирането са присъствали зам.-кметът по обарозавнието доц. д-р Тодор Чобанов, председателят на комисията по образование и култура Малина ЕДрева, директорът на "Образование" в Столична община Чария Минчева, експерти директори и представители на граждански организации.

comment 0
visibility 663
детски градини

Излиза първото класиране за детските градини и яслите в София

В рамките на днешния ден се очаква да станат ясни резултатите от първото класиране за общинските детски градини и ясли в столицата, съобщи БНТ. Приемът на малчуганите ще бъде през септември. А родителите трябва да подадат всички необходими документи на децата до 23 май. Системата за кандидатстване вече е затворена. При публичното оповестяване на резултатите ще има и представители на гражданското общество.

comment 0
visibility 746
Тодор Чобанов

Чобанов: Има недостиг на местата само за деца в яслена възраст

Вече започна битката за записване в детските градини и ясли в София за новата учебна година. В сила вече са нови критерии, но местата все още не достигат и родителите са притеснени. Заради този проблем днес ще има протест пред общината, като той ще бъде насочен и към идеята за премахване на спалните помещенията. Ситуацията с детските градини разясни пред БНТ зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов. Към момента недостиг на места има само в яслената възраст, в градинската - от 3 години нагоре, няма такъв. Ние правим всичко възможно за преодоляването на този недостиг. Продължаваме да строим, но трябва да се сме наясно, че 100% прием няма никъде по света, това е една утопия. Очакваме между 3000-4000 деца да не получат места по тази услуга. Децата ще получават необходимата грижа, персоналът е разчетен за по-голям брой деца, каза още зам.-кметът. Той категорично опроверга информацията относно отделните спални помещения в детските градини. Те ще са отделени от игралните и занималните. Това са фалшиви новини. Към момента все още няма модел за уреждане в градините и яслите, каза още Чобанов.

comment 0
visibility 856
Медицински сестри протестират

ГИТ: Няма входиран анекс за по-високи заплати на медицински сестри в градини и ясли в Софи...

В Инспекцията по труда няма входиран анекс към Колективния трудов договор за повишение на заплатите на медицински сестри в детските градини и ясли в Столична община. Това заявиха пред Столица.bg от ГИТ. Трудовите възнаграждения на медицинските работници дса повишени с 10% от 1 март т. г. Това казаха вчера от Столична община. Споразумението е подписано след разговори на кмета Йорданка Фандъкова и синдикатите. Според процедурата анексът е трябвало да бъде вкаран в ГИТ София от синдикатите. В Инспекцията по труда не е внасян за регистрация анекс към КТД за увеличение на заплатите на медицинските сестри в столичните ясли и детски градини, заявиха от централата на ГИТ. От инспекцията обясниха, че влизането в сила на анекса по никакъв начин не е обвързано с датата на вписването му в Регистъра на Колективните трудови договори. Всеки КТД или анекс към него влиза в сила от датата, която е договорена. Според информация на Столица.bg споразумението не е подписано от един от синдикатите и затова не е внесено в ГИТ. Площад "Света Неделя" пък е блокиран и движението е спряно в момента. Там пред здравното министерство протестират медицински сестри. те искат по-високи заплати, най-малко две минимални. Министър Кирил Ананиев обеща да има нова методика за изчисляване, но анализи показвали, че във всяко лечебно заведение трудовите възнаграждения се определяли по различен начин. "Искаме нощния труд да се заплаща адекватно", заяви медицинска сестра пред Нова телевизия.

comment 0
visibility 1113
Столична община умеличи с 10% заплатите на медицинските сестри в детските г

Столична община е вдигнала с 10% заплатите на медицинските сестри от 1 март

Заплатите на медицинските сестри в общинските детски градини и самостоятелни детски ясли са вдигнати с 10%, научи Столица.bg. Повишението е от 1 март т. г. и ще си го получат със заплата за месеца. Преди дни кметът Йорданка Фандъкова е подписала анекс към Колективния трудов договор с КНСБ за повишението с 10%. Документите са внесени в ГИТ, както е изискването и след одобрението парите ще бъдат по сметките на медицинските сестри заедно с мартенските заплати. Ако има забавяне те ще си получат увеличението с възнаграждението за април, обясниха от Столична община. Основната заплата на медицинските сестри са 605 лв. и върху тази сума се начисляват прослужени години и на всеки 3 месеца получават ДМС. Така заплатата им е около 1000 лв. с увеличението тя ще скочи, коментираха от общината. Утре сестрите отново излизат на протест пред здравното министерство. Едно от исканията им ще бъде за възнаграждения в размер на 3 минимални заплати.  

comment 0
visibility 1309
Столична община и СОС, Московска 33

Майки в София готови на протест заради липса на места в градините

Майки в София се подготвят пак протест заради липса на места в детските градини. Все още не е я ясно кога ще стане това, но са подготвили онлайн петиция. Досега е подписана от 400 родители, пише bgonair.bg Петицията е заради това, че няма детски градини в район Триадица, казват майките. Днес СОС ще гледа доклада за критерите за прием на деца в Самостоятелни детски ясли на територията на Столична община. Те ще бъдат уеднаквени с тези за прием в детските градини. В бюджета си за 2019 г. Столична община предвижда обновяване на детски градини и посторяването на още 5 такива в различни райони на столицата. Наредбата за прием в детски градини бе допълнена и променена след няколко обществени обсъждания, на които присъстваха родители, граждански организации и представители на администрацията.  Община трябва да види, че има нужда от взимане на мерки. Системата за набиране на точки не е направена за образовани, интелигентни хора, твърди майка. Тя е категорична, че петицията ще бъде представена в общината и ако не се вземат мерки родиттелите щели да си търсят правата, казва Михаела Стоянова.

comment 0
visibility 1586
Протест на родители в Манастирски Ливади

Родители от "Манастирски ливади" протестираха заради малкия брой детски градини

Родители на малки деца, живеещи в квартал "Манастирски ливади", протестираха днес заради малкия брой детски градини в района, а също и заради малкия брой яслени групи, които съществуват към настоящите детски градини, съобщава БНР. Родителите са гневни от недостатъчния брой изградени детски градини в кв. "Манастирски ливади".В подкрепа на искането за повече детски градини, бе организирана петиция, в която вече са се включили над 300 граждани. Поставените в нея въпроси са защо за миналата година не територията на района е имало само 50 свободни места в детските ясли и защо за поредна година се обещава, че ще се строят детски градини и ясли в квартала а това така и не се случва, ще бъдат представени на кмета на район "Триадица" Николай Терзиев. За да покажат исканията си, родителите протестираха днес на ул."Иван Кирков" и "Боянски водопад". Изграждане на нови детски градини и ясли на територията на район "Манастирски ливади", това са новите квартали – "Манастирски ливади" - "Изток","Кръстова вада",и "Малинова долина", където няма училища, няма детски градини, дори път няма, виждате какво е състоянието на всичко.  Хубави блокове с хубави апартаменти, но общината, за това, за което е отговаряла – да отчужди терените за улици, да има детски градини, да има парк и т.н., не си е свършила работата, споделиха протестиращи родители  пред БНР.

comment 0
visibility 533
СОС

Променят приема за ясли на деца на студенти

Повече точки при прием в столичните самостоятелни ясли ще получават децата на работещи родители и студенти. Това предвиждат промени в правилата за прием в яслите, внесени за обсъждане от зам.-кмета на София Дончо Барбалов и председателя на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев. В момента децата на работещите и студентите в софийските ВУЗ-ове получават по една точка, а промените предвиждат да се дават вече по 2 точки. Планират приема на деца със специални образователни потребности, или хронични заболявания също да бъде затегнат.  Те ще бъдат до 3 в яслена група, вмезсо както до сега до 5. Задължение на директорите ще бъде всяка седмица да обябяват свободните места по време на класиранията. В срок от три дни ще трябва да с еотбелязва отписването на децата в Информационната система  за обслужване на детските заведения.  Двамата вносители на доклада предлагат и нови идеи. Първата е в срок от 5 години да се съхраняват документите на децата които родителите представят в яслите при записване. Ще бъде създадена и група, която да следи за проблеми свързани с дейността на общинските самостоятелни ясли със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.  Заместник-кметът по образование Тодор Чобанов е внесъл в общинския съвет доклад с предложение за увеличаване на броя на децата в яслените групи в общинските детски градини, който се очаква да бъде гласуван този четвъртък на 17 януари.

comment 0
visibility 487

Планират профилактични прегледи на децата от столичните ясли

Столична община подема поредната кампания за провеждане на профилактични прегледи. Този път във фокус са децата от столичните ясли, научи Столица.bg от здравната комисия на СОС. Дончо Барбалов споделя, че прегледите ще се извършват от медици от „Пирогов“. Болницата разполагат със специалисти – ортопед, педиатър, учи, нос, гърло. Те ще извършват прегледите на децата директно в яслите. Това ще позволи да се открият навреме заболявания, за които ще се назначи подходящото лечение. Сега върви подготовката на процеса и се събират декларации от родителите на децата в яслите. Единствено така децата могат да бъдат прегледани. Очаква се цялата организация да приключи бързо и прегледите да започнат възможно най-скоро.

comment 0
visibility 428

Около 6000 са чакащите деца за ясли

Чакащите малчугани за ясли в София са около 6000 и след последното класиране на 28 септември т. г. Това обавиха пред Столица.bg от Гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система. Ден преди класирането бяха направени промени и  по-малки или по-големи от възрастовата група, за която се кандидатства да отпадат от класирането, ако има чакащи от същата възраст. Все още обаче не е променен списъкът със заболяванията на малчуганите, които им дават предимство при кандидатстване. В настоящия имало заразни болести, дерматити и  др.  "Има сформирана работна група, но предсатвители от МЗ не идват на заседание. Повече от месец очакваме техни експерти да променят списъка, защото настоящия е неадекватен", заяви пред Столица.bg председателят на Гражданската иницатива инж. Васил Николов. Още: Работна група прие промени за кандидатстване в детските градини в София На 5 октомври, петък, работната група, чийто председател е общинският съветник и председател на постоянната комисия по образование и култура Малина Едрева се събира, за да се обсъдят насоки и политики в образованието в София. Другият важен въпрос е за строителството на нови ясли и градини. Според Николов вече има определени терени и готови проекти и те трябва да влязат в бюджета на Столична община за 2019 г., за да бъдат реализирани.

comment 0
visibility 1199

Работна група прие промени за кандидатстване в детските градини в София

По-малки и по-големи деца от възрастовата група, при положение, че има чакащи в същата възраст,  няма да участват в класирането за детски градини в София, научи Столица.bg. Това бе установено от Протокол на заседанието на работна група към Столична община. Решението е взето на 27 септември и е обявено на официалната страница на системата за кандидатстване. Досега в класирането участваха по-малки и по-големи малчугани от определената възрастова група, но според мнението на работната група това противоречи на изискванията на чл. 14, ал. 10 от Наредбата за прием на деца в общинските тедски градини и в подготвителните групи в общинските училища в СО. В момента в първа група на детската градина има деца, който са на 2 години, подходящи за ясли. Но тъй като за яслите в София има около 3000 чакащи, малчуганите тръгват направо на градина, установи проверка на Столица.bg. По заповед на кмета Йорданка Фандъкова работната група е разгледала и обсъдила въпроси свързани с приема на деца в ясли и детски градини в Столична община.  До извършване на промяната в системата родителите ще заявяват пред директора на детското заведения желанието за кандидатстване с по-голяма или по-малка възрастова група. Директорът ще изпраща мотивирано искане до работната група към дирекция "Образование" за произнасяне на постъпилите заявления. При спазването на чл. 14, ал. 10 от Наредбата работната група ще взима решение за прием на децата в съответната възрастова група. За класирането от 28 септември всички направени промени във възрастовата група - по голяма или по-малка, ще са приведени към годината на раждане на детето. Родителите ще трябва наново да кандидатстват за желаните детски традини или училище, пише в Протокола на работната група. Изключения за промяна на възрастовата група ще се правят, ако за детето има издадена заповед от Регионалния център за подкрепа на процеса за приобщаващо образование. 11 са членовете на работната група, в която участват експерти от "Образование" на СО, от социални заведения и неправителствени организации. Ето приетите деца от класирането на 29 септември т. г.: Набор 2012 - 24 деца, Набор 2013 - 43 деца, Набор 2014 - 50 деца, Набор 2015 - 65 деца, Набор 2016 - 54 деца, Набор 2017 - 11 деца. Протокола от заседанието ТУК

comment 0
visibility 1485

В Драгалевци решиха проблема с яслите и детската градина

Столичният квартал Драгалевци окончателно си реши проблема с чакащите деца за ясли и детска градина. Това се разбра днес на заседание на постоянната комисия по образование и култура на СОС. В квартала се откриват три нови групи за градина и една за ясли. Докладът на районния кмет на район Витоша инж. Теодор Петков бе приет единодушно. В 160 детска градина има нова сграда и новите 4 групи ще бъдат именно в нея. В четвъртък докладът, който е т. 26 от дневния ред трябва да бъде приет и от СОС. Още две нови градини ще има в район Витоша - в Княжево и Павлово.  

comment 0
visibility 439

Протестиращите постигнаха договореност със СО

6200 деца чакат за място в яслите, а над 2000 деца за детска градина в столицата. Тези факти бяха изнесени на днешния протест на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система пред сградата на Столична община на „Московска“ 33. [caption id="attachment_27938" align="alignnone" width="960"] Снимки: Столица.bg[/caption] Стана ясно, че има създадена вече работна група към СО, която работи от 5 септември, каза председателя на Инициативния комитет В. Николов. Той обясни, че местната власт е признала за проблема с недостига на места в детските ясли и градини и действително има нужда от строежа на нови забавачки. [caption id="attachment_27937" align="alignnone" width="960"] Снимки: Столица.bg[/caption] На днешното недоволство пред Столична община присъства и общински съветник Венци Мицов от „Глас Народен“, който е член на образователната комисия в СОС, видя Столица.bg. „Удовлетворени сме от разговорите, но единственото недоволство е заради отказа за кадрови промени. Ние искахме смяната на директора на Дирекция „Образование“ Мария Минчева и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията“, защото при подадените сигнали, наистина бяха установени нарушения. Протоколите са достъпни, но има само препоръки и няма наказания“ каза В. Николов. [caption id="attachment_27936" align="alignnone" width="960"] Снимки: Столица.bg[/caption] Според него от 15 септември пак ще има неправомерно приети деца. Инициативния комитет настоя за въвеждане на електронна система за прием и на децата в първи клас.

comment 0
visibility 641

Йорданка Фандъкова: В район „Младост“ вече няма недостиг на места в детските градини

Днес, 16 август, кметът на София Йорданка Фандъкова посети новата детска градина 76 в район „Младост“. Г-жа Фандъкова сподели в социалната мрежа, че сградата на градината е пригодена да събере 10 групи и на практика с нея в район „Младост“ вече няма недостиг на места в детските градини. Строителството и откриването на яслени групи ще продължи. Тази година ще се открият още две детски градини в „Драгалевци“ и „Красно село“ и започва строителството на още 9 сгради, които ще са готови догодина. Общо инвестициите в строителство за тези две години са над 31 млн. лв. В последните 10-11 години са построени над 90 нови сгради на детски градини. През 2006 г. в София имаше 32 хил. места в детските градини, а в момента – над 48 хил. Над 16 хил. са новите места, които са осигурени за децата на София, с изключително целенасочена политика за строителство, в което общината инвестира над 179 млн. лв. Кметът на столицата казва, че по този начин отговаря на днешните призиви на един от новите инициативни комитети в сферата на образованието да се започне незабавно строителство. В последните десетина години в София строителството не е спирало. И в момента се строи в районите, за които се твърди, че не се прави – „Младост“, „Красно село“, „Витоша“, „Лозенец“. Г-жа Фандъкова сподели благодарността си към Негово Светейшество българския патриарх Неофит, които даде благословията си два имота на Българската православна църква да бъдат дадени за строителство на училища. Това са кварталите „Манастирски ливади“ и „Витоша ВЕЦ Симеоново“, в които сега ще могат да се построят две нови училища и във „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и нова детска градина. През цялото това време Столичната община работи изключително активно съвместно с родителските организации и те са част към работната група в дирекция „Образование“. Създадена е единна информационна система за записване в детските градини, правят се промени в нея и се определят места за бъдещо строителство. И тази година заедно с родителските организации е разширена електронната система, като към нея се включи и приема на децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности. Със заповед на кмета на столицата е създадена работна група, която ще изготви списък на хроничните заболявания, при които децата се нуждаят от допълнителна подкрепа за прием в детска градина. Списъкът със заболявания на Министерство на здравеопазването, който в последните месеци се представя като списък за приемане в детска градина, е списък на заболявания, при които е нужна диспансеризацията, тоест, прием в болница. Проверки на дейността на детските градини се извършват постоянно, и когато някой е извършил нарушения, той си носи вината и санкцията лично.

comment 0
visibility 459

След първото класиране в столичните забавачки 5000 места в яслите не достигат

В петък, 11 май, премина първото класиране за 13 000 свободни места за забавачките в столицата. Резултатите показват, че 5000 деца няма да намерят място в яслите. За да се преодолее този недостиг, от Столична община ще строят тази година предимно яслени заведения, пише topnovini.bg . Зам.-кметът по образованието доц. Тодор Чобанов сподели, че от 2006 г. до днес местата в детските градини в столицата са се увеличили с 15 000, но населението на София непрекъснато расте. Второто класиране за забавачките ще е ясно на 26 май.