Тема: доброволци

comment 0
visibility 678
Фандъкова: Доброволци се включват към екипите за дезинфекция

Фандъкова: Доброволци се включват към екипите за дезинфекция

От днес екип от 25 доброволци ще дезинфекцира допълнително градския транспорт на 10 от последните спирки. Те първоначално ще бъдат подкрепени от общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция", ще участват в дезинфекцирането на обществени места. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че тази дейност е изключително важна. „Столичният електротранспорт“, „Столичният автотранспорт“ и „Метрополитен“ имат задача да дезинфекцират превозните средства, метровлаковете и станциите. Със стабилизиране на времето са подновени и миенето и дезинфекцията на улици, булеварди, подлези, съдове за смет и обществени места. От вчера шест екипа под ръководството на директора на „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров ще правят дезинфекции в рисковите райони на София. Ще се обработват обществени места в "Красна поляна“, кв. “Факултета“, в „Люлин“, в „Слатина“. Миене на улици се извършва в районите "Овча купел", "Сердика", "Илинден", "Люлин", "Подуяне", "Слатина".

comment 0
visibility 1537
4 от дарените автомобили на Столична община са за дезинфекция и 4 за достав

4 от дарените автомобили на Столична община са за дезинфекция и 4 за доставка на храна (СН...

Столична община получи дарение и от днес екипите, които помагат и правят доставки на нуждаещи се стилачни, ще разполагат с още 8 автомобила. Те са Рено, Нисан и Дачия, които ще се ползват за екипите за дезинфекция 4 автомобила и 4 за доставките на храни. За дарение съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на профила си в социалната мрежа. С дезинфектанти продължават да се обработват улици, подлези и градския транспорт в София, което е първата важна задача на Столична община. Втората е доставката на храна и лекарства на възрастни и социално слаби, написа столичният кмет. София вече има истинска армия от общински служители и доброволци, след като се присъединиха над 250 граждани с желанието да помагат. От утре екип от 25 доброволци ще дезинфекцира допълнително градския транспорт на последна спирка. "6 екипа на Аварийната дирекция на общината днес ще дезинфекцират рискови райони в „Красна поляна“, „Христо Ботев“ и „Люлин“. Това е дейност, която извършваме планирано заедно с полицията", припомни Фандъкова. Фандъкова: Обмисляме постепенно облекчаване достъпа до паркове и планини след Великден Тя споделя, че в последните дни с премиера Борисов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски са обсъждали възможности за облекчаване на част от ограничителните мерки. Със сигурност обаче това няма да стане преди края на Великденските празници, защото най-важното е подготвени да се посрещне очаквания от лекарите пик на епидемията от cOVID-19. "Обсъждаме различни възможности за постепенно облекчаване на режима, които ще приложим само след решение на Националния щаб. За мен лично в първия възможен момент трябва да дадем варианти за излизане в големите паркове и на Витоша на семействата с малки деца, които са най-потърпевши от стоенето в къщи. Разговаряме и с директора на СДВР, така заедно с мерките ще въведем и допълнителен контрол. Най-важно е сега да не изпуснем ситуацията извън контрол и то след добрите резултати, които постигнахме благодарение на дисциплина и лична отговорност. Нужно е още търпение и да продължим да сме солидарни и разумни", обясни в социалната мрежа столичният кмет. Йорданка Фандъкова изказва специални благодарности на изпълнителния директор на Рено и Дачия за България Емил Гърнев, на изпълнителния директор на НСОРБ г-жа Силвия Георгиева, на главен комисар Николай Николов затова, че и София получи част от автомобилите на Рено за времето на извънредното положение.

comment 0
visibility 5932
Добри хора: Собственик на кухня предлага безплатна храна в столичния Дружба

Добри хора: Собственик на кухня предлага безплатна храна в столичния Дружба

Собственик на кухня може да осигури безплатно прясно приготвена храна за социално слаби, възрастни и трудноподвижни хора в столичният квартал Дружба, район Искър. И преди извънредното положение кухнята е работила за доставкат на храна по домове и офиси. В обстановката на епидемия Петър Петров помоли в социалната мрежа хора от групата на Дружба да информират възрастни хора, без интернет и социална мрежа, за доставката на храна. Пред Столица.bg той обясни, че храна може да се доставя и на адреси в Гара Искър и Горубляне. Кухнята, която се намира на "Проф. Цветан Лазаров 12, разполага с малко хора за доставка и затова се нуждае от подкрепа от доброволци. При готвенето се спазват всички противоепедимични мерки, както в помещението, така и сред персонала, обясни собственикът. "Има много свободни хора в момента и нищо не пречи да обединим усилия, за да помогнем на нуждаещите се. Сигурен съм че ще намеря съмишленици и ще дадем заедно надежда на тези хора. Предлагам напълно безплатна услуга доставка на прясно приготвена топла храна и безалкохолни напитки до домове на възрастни хора и други нуждаещи се", написа Петров. Той може да предложи и маски за тези, които намат финансовата възможност да си закупят. Всички, които искат да помогнат с разнасянето на храна на адреси, могат да се обадят на тел. 0878689419 Петър Петров. На същия телефон нуждаещите се хора могат да се обадят и заявят прясно приготвена храна.

Реклама
comment 0
visibility 1121
Четвърта градска болница се нуждае от подкрепа, търси доброволци

Четвърта градска болница се нуждае от подкрепа, търси доброволци

Четвърта градска болница в София също се нуждае от подкрепа. От общинската болница обявиха дарителска кампания за набиране на средства и директни дарения. Лечебното заведение се нуждае от предпазни средства - маски, защитни облекла, защитни очила, шлемове, ръкавици и дезинфектанти. Също така болницата набира доброволци за осъществяването на медицински и общи грижи за пациентите, които са хоспитализирани за лечение на COVID-19. Кандидатите може да са лекари, медицински сестри и лаборатни, студенти по медицина, неквалифицирани лица за общи грижи, почистване и дезинфекция. Един от първите дарители наЧетвърта градска болница е бивш общински съветник, който призова и други да се включат и да подкрепят общинското лечебно заведение. ДАРИТЕЛСКА СМЕТКАОбщинска банка АДBIC: SOMBBGSFIBAN: BG88SOMB 9130 1025 7599 02        

comment 0
visibility 1036
Вече са направени списъци с доброволци за борбата срещу COVID-19

Списъци с доброволци срещу COVID-19 са постъпили в Софийска районна прокуратура

Списъци с доброволци, желаещи да се включат в борбата с разпространението на COVID-19, са постъпили в Софийската районна прокуратура /СРП/, съобщиха от прокуратурата.   Това е било направено след призив на СРП към районните кметове да организират кампании, по всички канали за комуникация, посредством които да информират възможно най-широк кръг от хора, желаещи да се включват в доброволческата инициатива. Тя предвижда участие при недостиг на медицински персонал, извършване на дезинфекция, осъществяване на различен вид социални и други дейности под ръководството на Националния оперативен щаб.   Списъците съдържат данни на лица, живеещи на територията на Столичната община изразили готовност да участват в реализирането на кампанията.  

comment 0
visibility 1203
И "Красна поляна" набира доброволци срещу коронавируса

И "Красна поляна" набира доброволци срещу коронавируса

И в район "Красна поляна" вече започна кампания по набиране на доброволци за подпомагане на възрастни,болни и трудноподвижни хора, чрез разнасяне на храна, вода и лекарствени медикаменти.    Доброволците, заявили желание да се включат, ще бъдат извикани при необходимост.Те няма да имат контакт с нуждаещите се, а само ще оставят необходимите продукти на безопасно разстояние.   Желаещите да се включат като доброволци могат да го направят, като се обадят на тел: 02/9217243;02/9217210; 0896923664, e - mail:office@krasnapolyana.bg или чрез лично съобщение на страницата на района в социалната мрежа Фейсбук, като посочат три имена, телефон и адрес.  

comment 0
visibility 2446
ВМА

Повече от 200 доброволци в помощ на ВМА

Повече от 200 доброволци са се записали във ВМА, съобщава 24 часа. Това са студенти, санитари, корабни лекари, програмисти, рехабилитатори. Доброволците са във възрастова група между 18 и 29 години. Трима от доброволците, които вече работят във ВМА, са студенти от 4 и 5 курс по медицина. Известно е, че във ВМА е най-големия брой лекуващи се заразени с коронавирус. Те са по 24 часа в отделението и правят всичко, от което лечебното заведение има нужда.   Другите доброволци ще се викат, когато има нужда от тях и ще се ангажират с работа, в зависимост с рисковата група. Доброволци се приемат не само в столичната военна болница, но и в поделенията в Плевен, Варна, Сливен и Пловдив.

comment 0
visibility 2563
В "Люлин" набират доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за  набиране на доброволци срещу разпространението на COVID-19 при необходимост. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на района Милко Младенов. Който иска да се включи, трябва да остави  трите си имена, телефон, адрес, информация за професионалните си компетенции и в коя сфера би могъл да бъде полезен.   Ето и как могат да се запишат желаещите:    телефони 02/92 37 286 – Стела Цветкова, 02/92 37 234 – Владимир Панев (от понеделник до петък, от 8:30 – 17:00 ч.), 02/92 37 209 – оперативен дежурен (за събота и неделя от 8:30 – 17:00 ч.) е-mail lyulin@sofia.bg; лично съобщение – в социалната мрежа или на страницата на Район „Люлин“ - Столична община.   "Вярваме в доброто и ще разчитаме на Вашата помощ при влошаване на моментната ситуация! Заедно ще се справим!", апелира кметът.     

comment 0
visibility 1708
"Пирогов" и ВМА с благодарност към доброволците

"Пирогов" и ВМА с благодарност към доброволците (СНИМКИ)

Военно медицинска академия и "Пирогов" изказаха своите благодарности към доброволците, които се вляха в редиците на двете лечебни заведения в борбата с коварния COVID-19.  На помощ в двете болници влязоха специализанти и студенти по медицина, както и хора далеч от системата на здравеопазване. "Искаме да БЛАГОДАРИМ на десетките доброволци, които ни потърсиха с желание да се включат активно и да подкрепят екипите на ВМА, изправили се лице в лице с COVID-19. Палитрата на нашите нови приятели и съмишленици е много пъстра - студенти, медици и граждани, но всички те са водени от гражданската си съвет и големите си сърца. Нашите доброволци са знаещи и можещи, будни хора с организационни идеи. БЛАГОДАРИМ ВИ!", написаха в социалната мрежа от ВМА. За желаещите да станат доброволци има формуляри в официалния сайт на Военна болница. В "Пирогов" само за два дни, след като бе обявено, че се търсят доброволци, се явиха десетки желаещи за дезифекция без да имат контакт с изолираните зони. Утре в болницата ще има още една група от желаещи да подкрепят лечебното заведение в борбата с коронавируса.  

comment 0
visibility 2079
набиране на доброволци

"Александровска" болница набира доброволци в борбата с COVID-19

„Александровска“ болница набира доброволци - студенти и специализанти по медицина, които искат да подкрепят екипа на лечебното заведение в усилията за ограничаване на заразата от новия коронавирус COVID-19. А също и в грижите за пациентите. Това съобщават от здравната институция.    Всеки, който има желание да се включи доброволно в здравните грижи и в превантивните дейности, следва да съобщи имената си, телефон, e-mail и курса на обучение, в който е към момента, на телефони: 02/9230310, 02/9230327, е-mail: volunteersalexandrovska@gmail.com  

comment 0
visibility 1554
доброволци

Набират се доброволци за "София Филм Фест"

24-тото издание на "София Филм Фест" набира доброволци до 25 февруари, съобщават от БНТ. Фестивалът тази година ще се проведе от 12-и до 22-и март, а основната му тема ще бъде българското кино. За първи път доброволците, които ще се включват в събитието, се явяват на кино куиз.   "Всеки е добре дошъл да кандидатства. За нас е важна мотивацията, за нас е важна усмивката, любовта към киното и желанието да срещнеш повече и повече хора. На 25 в края на деня затваряме формуляра.След това започваме едни кратки събеседвания. Ние държим да се видим с всички кандидати", каза пред камерите Катерина Стоянова, представител на CVS-България.   

comment 0
visibility 547
Краси

АПП и 6 доброволци чистили в "Пирогов" няма и час след взрива (СНИМКИ)

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" и 6 човека доброволци първи влезли и започнали да чистят в "Пирогов" няма и час след взрива. "Заедно с тези 6 човека почистихме стаите, залите и едно отделение, което трябваше веднага да започне да функционира. Много е важно местната власт заедно с пожарните и екипите на полицията да бъде едни добър смазан механизъм". Това каза пред журналисти Красимир Димитров- директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" по време на събитие в Панчарево.   На него бе проверена готовността за работа на доброволното формирование и екипите на АПП при тежки метеорологични условия. В Панчарево присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.Проявата отбеляза и Международния ден на доброволеца.        "Радвам се, че нашите доброволци са обучени. Нашата дирекция е 39 души- единствената дирекция в България. Нашата работа е работа в екип с пожарната. Огнеборците рискуват живота си, спасявайки хора, но нашата работа е след това да ги подпомогнем в евакуацията. Настаняването на хората, изкарване на водоноски, хора, техника. Работата на доброволеца е да преодолява последствията след дадените инциденти", каза още Димитров.  И припомни,че Пожарна безопасност и защита на населението се борят, спасяват, а след това идва дейността по ликвидиране на пожара, подобно на случая в "Пирогов".    

comment 0
visibility 366
добро

3130 доброволци пожарникари са готови винаги да помагат на гражданите

3130 доброволци пожарникари са винаги готови да помагат на гражданите не само в София, но и в цяла България. Те са преминали необходимото обучение и курсове.    Това каза пред журналисти по повод Международния ден на доброволеца директорът на ГД ,,Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова той присъства на събитие в Панчарево, където бе проверена готовността за работа при тежки метеорологични условия на доброволното формирование и екипите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.     

comment 0
visibility 364
Новата гора на София

Автобус 56 А и този уикенд ще е в помощ на доброволците до Новата гора на София

И тези почивни дни- 30 ноември и 1 декември автобусна линия 56А отново ще бъде в помощ на доброволците до Новата гора на София, съобщават от Столична община.   Маршрутът на автобуса е от спирка с код 2572 “Метростанция Вардар” на автобусни линии № 45 и 56 на ул. “Булина ливада” по маршрута на автобусна линия № 56 до кръстовище ул. “Траян Танев” – ул. “Хармония” (митницата Суходол) и наляво по ул. “Хармония”, наляво по ул. „Прохладен кът“ до пътната допирна точка на ул. „Прохладен кът“ - ул. „Кирил Христов“ – безименното отклонение за „Новата гора на София“, продължава по ул. „Кирил Христов“, наляво по ул. „Перла“, надясно по ул. „Траян Танев“ и по маршрута на автобусна линия № 56 до спирка с код 2572 „Метростанция Вардар“;   - обслужващи спирки:   · начална/крайна код 2572 “Метростанция Вардар” за автобусни линии № 56 и №45;   · двупосочна с кодове 2567 и 2568 “Ж.к. Западен парк” за автобусна линия № 56;   · двупосочна с кодове 1180 и 1181 “Околовръстен път” за автобусна линия № 56;   · начална/крайна с код 6577 „Новата гора на София кв. Суходол“, разположена в района на допирната точка на ул. „Прохладен кът“ - ул. „Кирил Христов“ – безименното отклонение за „Новата гора на София“,   - Часове на тръгване от началните спирки:   · „Метростанция Вардар“: 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:10 и 15:20 часа;   · „Новата гора на София, кв. Суходол“: 10:43; 11:43; 12:43; 13:53; 15:03 и 16:30 часа,    

comment 0
visibility 398
доброволци

Над 6500 доброволци посадиха 60 000 фиданки в "Новата гора на София"

Над 6500 доброволци посадиха 60 000 фиданки през четирите сезона на "Новата гора на София", съобщиха от Столична община. До този уикенд  над 800 граждани, представители на НПО, бизнес организации и учебни заведения се включиха в залесителните акции. Засаждането се организира със съдействието на експертите на Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столичната община.    Петият есенен залесителен сезон на Новата гора на София ще приключи на 1 декември. С всеки уикенд от залесителната кампания гората расте повече и повече. Столичната община започна засаждането на новата гора през 2017 г. – 225 дка площ с широколистни дървета от вида акация и дъб, която се намира край кв. “Суходол“. Целта е в тази площ да бъдат засадени над 113 000 дървета.    Желаещите да се включат в инициативата и тези почивни дни могат да ползват и временната автобусна линия № 56А.    

comment 0
visibility 443
Донорска карта

Всеки може да вземе донорска карта пред НДК и Народния театър

Раздават донорски карти за всички желаещи пред Народния театър и НДК в столицата днес, 21 ноември, както и на 27 ноември, съобщава Дир.бг. Обособени са пунктове и всеки, който иска такава карта, може да си я получи от 14 до 18 ч. в посочените дни. На 28 ноември карти ще се раздават и в медицинския колеж "Йорданка Филаретова". Донорски карти ще се раздават и пред храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и "Света Неделя" от доброволци на БЧК. Извън тези дати, всеки желаещ може да си вземе донорска карта ежедневно от централата на БЧК.

comment 0
visibility 1022
ремонтиране

Доброволци ремонтираха детска болница в София

Отделението по нефрология на Специализираната болница по детски болести – „Проф. д-р Иван Митев" в София вече е ремонтирано. И предлага едни повече от прилични условия на своите малки пациенти. Промяната е благодарение на Кремена Кунева- една майка, чието дете е прието в отделението преди време. Тя вижда потресна картина- падаща мазилка, 35-годишни легла и почти разрушени шкафчета. Пред Нова телевизия жената обясни, че ужасяващите условия рязко контрастират на невероятния професионализъм на лекарите и сестрите там.    И борбената майка започва кампания за ремонта на детската нефрология заедно със свои приятели и познати.   Днес всички доброволци, заедно с медицинските лица, за първи път влизат след ремонта на отделението. "Изглежда ново и прекрасно. Това отделение вече прилича на европейските клиники. За децата ще бъде в пъти по-приятно да лежат тук. Няма нищо общо с това, което беше. Мечтата се осъществи. Благотворителността е нещо прекрасно и в крайна сметка всичко е в нашите ръце”, каза пред камерите доц. д-р Мария Гайдарова - началник на нефрологичното отделение.  

comment 0
visibility 1030
площадка

Доброволци ще чистят детската площадка на улица "Самоков"

Доброволците от инициативата "Бъди общественополезен" ви предлагат великолепен начин за прекарване на почивните дни. Те ще бъдат на детската площадка между блоковете в карето на ул. "Самоков", ул. "Чарлз Дарвин", ул. "Вълко Радински" и ул. "Димитър Гичев" в квартал "Изток".  Ще съберат боклуците и ще изметат фасовете, ще плевят избуялата трева около пейките, ще възстановят липсващи дъски. Ще пребоядисат и освежат детските катерушки.   Началото е в 10 часа. Всеки, независимо дали е от същия квартал и от друга част на столицата, може да се присъедини към доброто начинание. И след това видяното и наученото, да направи и пред своя блок.   

comment 0
visibility 320
изчистим България

162 тона отпадъци събрани в София по време на кампанията "Да изчистим България заедно"

Събраните и транспортирани отпадъци от кампанията "Да изчистим България заедно" от доброволци на територията на Столична община са 162 тона. Това съобщиха от Столичен инспекторат.  Деветото издание на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно” мотивира рекордните 433 683 доброволци да се включат в хиляди акции по почистване, облагородяване и залесяване на територията на цялата страна. Под мотото „Добрият пример“, голямото почистване на България на 14 септември даде старт на второто издание на Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2019), което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. За първи път, към зелената инициатива у нас се присъединиха и сънародниците ни в Чикаго, САЩ. 5156 са почистените от картата на страната нерегламентирани сметища и замърсени зони в тазгодишната кампания. По данни на основния партньор на кампанията - Министерството на околната среда и водите, цифрата е близо два пъти повече спрямо 2018 г. Двойно повече са и индивидуалните акции, маркирани на картата на „Да изчистим България заедно“ - приятели и семейства организираха цели 1360 групи (спрямо 647 през 2018 г.). За първи път сред организаторите на акции бяха и стотици деца, които чрез креативни плакати, част от националния конкурс „Добрият пример“, призоваха малки и големи да се включат в голямото чистене.Благодарение на разширения обхват на инициативата бяха реновирани и облагородени над 690 места, сред които паркове и градинки, детски и спортни площадки, училища, манастири, гористи местности и язовири. Съвместно със Zero Waste Sofia, тази година кампанията акцентира и на чешмите на България, като бяха организирани над 50 акции по почистване и облагородяване на обществени чешми. Засадени бяха и над 5600 фиданки на четири локации в страната. 4338 тона отпадъци бяха събрани в рамките на кампанията по данни на МОСВ. Немалка част от тях идват от областите с повишена активност на картата по отношение на броя на доброволците спрямо 2018: София, Сливен, Добрич, Плевен, Враца и Кюстендил.Три области в страната привлякоха най-голям доброволци в голямото чистене. Лидерската позиция завоюва Бургас с 27 352 души, следвани от доброволците в Русе – 24 708, и тези във Враца – 14 266, по данни на областните администрации. По традиция доброволците чистиха не само на сушата, но и под вода. От водите на пристанищата във Варна и Созопол сърфисти и водолази извадиха десетки стари гуми, както и исторически находки, сред които амфори. Изкачени бяха и планински върхове. Биолози, геодезисти и инструктори водолази се спуснаха в дълбините на Каракашевото езеро, разположено на 2396 метра надморска височина в подножието на Мусала. С общи усилия 12 доброволци се превърнаха в рекордьорите, изчистили най-голямо количество боклук на човек, като успяха да премахнат цели три тона отпадъци от река Искър. Освен стотиците хиляди доброволци и представители на институциите и бизнеса, в акцията по почистване се включиха популярни българи, журналисти, спортисти и обичани лица от екрана. Почти 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили България от началото на кампанията досега. Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно" са сред най-активните в света. По данни на екоминистерството, от началото на инициативата досега, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България.                

comment 0
visibility 410
сметище

Доброволци извадиха гуми и матраци от сметище в Световрачане

Група от около 12 човека почистиха  нерегламентирано сметище за гуми в подножието на река Искър до Световрачане. Хората споделят, че са очаквали  да вадят само и единствено гуми. Но гледката надхвърлила и най-смелите им очаквания, съобщи bTV. Сред отпадъците имало матраци, електрически уреди, дрехи и  обувки. Намерени са над 200 гуми от различни габарити.    Доброволците се надяват мястото да остане чисто. Кметът на Световрачане Светла Николова обясни пред камерите, че е бил осигурен камион, който се оказал недостатъчен за намерените отпадъци. Дължината на всичките боклуци е над 200 метра в права линия, а като килограми- над 1700.          

comment 0
visibility 789
Йорданка Фандъкова в Столичния зоопарк

900 доброволци на ТELUS монтираха 22 хранилки в столичния зоопарк (ВИДЕО/СНИМКИ)

Зоопаркът в София вече има 22 нови хранилки за животните. Заслугата е на добровлоци на TELUS, които днес усърдно работиха за обновяването на зоологическата градина в София. Над 900 души разделени на отбори монтираха новите съоръжения за животните, както и беседки и пейки.  В софийския зоопарк работиха доброволци от Канада, Америка, Гватемала, Китай, Филипините, Ирландия, Румъния и разбира се българи. Елементите на хранилки, беседки и пейки са от австрийско дърво, много сухо, за да се импрегнира по качествено. Частите са направени така че да могат да се сглобяват лесно, като конструктор, обясни на кмета Йорданка Фандъкова директорът на зоопарка Добромир Бориславов. Столичният кмет обиколи целият зоопарк и се спря да благодари на всеки от екипите на TELUS. С усмивка и шеги доброволците бяха впечатлени от посещението на кмета на София. Те й разказваха от къде са и защо са дошли да помогнат именно в София. Канадската компания е известна с ангазираността си към социални и обществено значими проекти и инициативи. Около 100 деца, чиито родители работят в TELUS на воля се разхождаха из зоопарка и не пропуснаха нито едно животно. Докато родителите им са ангажирани с добри дела малчуганите се радваха на хубавото време и животните.  "Тук се случват прекрасни неща, но най-ценното е това, което получават децата като възпитание и личен пример", коментира Йорданка Фандъкова. "Вие сте най бързи", похвали столичният кмет един от екипите. "Обещаха ни да галим животните", пошегуваха се доброволците. Други техни колеги пък изчистиха идеално около загражденията на слона. Освен детски смях и глъч се чуваше и сериозния вой на благороден елен. "Той е в размножителен период и през февруари ще имаме малко еленче", обясни директорът на Зоологическата градина. Преди 10 дни са се излюпили и 4 черни лебеда. Малките са добре и вече са пуснати в езерото. В зоопарка вече е приключил първият етап от реконструкцията и в сектор "Котки" има поставени стъклени прегради, за да могат отблизо да се гледат животните. Целта ни е зоопрака на София да стане най-добрия в Европа", коментира Йорданка Фандъкова. В благотворителната инициатива "TELUS Ден на подкрепа" (TELUS Days of Giving) днес бяха сглобени и лакирани 22 специализирани дървени хранилки за тревопасни животни. Подменени бяха настилките на 3 беседки,монтирани още 2, поставени бяха нови пейки. Обновени са двете зони за отдих - "Мечки" и лятната сцена, а също бяха боядисани дървени и метални огради.

comment 0
visibility 799
чистене

Над 65 доброволци почистиха парковете в Бухово и село Яна (СНИМКИ)

Над 65 доброволци- граждани и служители на районната администрация застанаха рамо до рамо и почистиха парка в Бухово и в село Яна. Инициативата е част от кампанията за по-чист район "Кремиковци". Помагаха дори и децата в двете населени места. Обновяването ще продължи на 31 08.2019 г. в с. Горни Богров и с. Желява, а на 05.09.2019 г. екипите ще са в кварталите "Ботунец" и "Враждебна".На 28.09.2019 г. ще има облагородяването на парка в квартал "Кремиковци", съобщават от администрацията на района.

comment 0
visibility 640
чистене

Дигитална карта напътства доброволците в кампанията „Да изчистим България заедно“

Зелената карта на най-мащабната доброволческа инициатива у нас - „Да изчистим България заедно“, ще се превърне в пръв помощник и виртуален пътеводител на всички пазители на околната среда и посланици на добрия пример. За първи път платформата, разработена от ЕСРИ България, предлага нови функции, които ще улеснят организаторите на акции в деня на голямото чистене на 14 септември и ще им помогне с откриването на нови доброволци и обединяването им в отбор от съмишленици. Дигиталната карта вече е активна на сайта на кампанията, като всеки, който желае да се включи в инициативата, има възможността да маркира място, на което ще организира акция по почистване или облагородяване. При създаване на акция за конкретна точка в страната, картата автоматично геолокализира съответното място. Всяка маркирана точка на картата притежава и индивидуален линк, който ще може да се споделя в онлайн пространството и социалните мрежи с цел по-мащабна и прецизна информираност. Новост при създаването на акция е и ясното и точно определяне на дейностите, които ще се извършват в зависимост от избраната от организатора локация – почистване, възстановяване на амортизирани пейки или табели, боядисване на огради и съоръжения и т.н. По този начин, детайлна информация ще достига много по-лесно до общността в съответния регион и това ще спомогне за по-бързото и лесно събиране на необходимия брой доброволци и участници в конкретната акция. Рекордните резултати и увеличаващата се активност, които „Да изчистим България заедно“ отбелязва с всяка следваща година, стоят в основата на разширения обхват на инициативата през 2019. Под мотото „Да дадем добър пример“ деветото издание на кампанията, съвместно със Zero Waste Sofia, за първи път ще акцентира и на чешмите на България – онези животворни извори, носители на вековни традиции и легенди, които и до днес са неизменна част от живота на българите. На територията на страната има хиляди чешми, които имат нужда от почистване или облагородяване, а от днес доброволците в голямото чистене ще могат да ги маркират на картата, за да възвърнат с общи усилия приветливия им външен вид. Освен да бъдат маркирани нови акции за почистване, залесяване или облагородяване, платформата разполага и с допълнителна функция - за присъединяване на доброволците към вече създадени акции на територията на страната. По този начин всеки, който желае да даде добър пример на 14 септември, но няма информация за местата, на които ще се провеждат доброволчески инициативи, ще може да се информира своевременно и да избере удобна за него локация и дейност, в която да се включи.