Тема: сграда

comment 0
visibility 1947
рушаща се сграда

В центъра на София: Рушаща се сграда от години застрашава живота на пешеходци

Ученици от основно училище в центъра на София, всекидневно, минават под рушащата се фасада на изоставена сграда на улица "Скобелев" 18.    Близо 15 години проблемът не може да бъде решен, въпреки че инцидент може да се случи във всеки един момент. Собствениците на сградата ли имат ангажимент да осигурят безопасно преминаване или районната администрация? За случая разказват от Нова телевизия.    „На първо място трябва да се погрижим за безопасността на хората. Още днес ще издадем предписание този навес да бъде премахнат, защото липсват документи за неговата законосъобразност”, каза пред камерите кметът на район „Триадица” Димитър Божилов.   „През годините собствениците са сградата са получавали множество разпореждания да я обезопасят и поддържат в добро техническо състояние. Това е било обжалвано, имало е съдебни производства и действията са били спирани”, коментира арх. Цветан Тодоров, Направление "Архитектура и градоустройство" - Столична община. „Видно е, че конструкцията е в лошо състояние и предполага инциденти. Ще се предприемат спешни мерки по обезопасяване на сградата от Столична община”, добави Тодоров.

comment 0
visibility 1173
пожар

Горя старата сграда на общината в Нови Искър

Пожар в Нови Искър е имало тази нощ. Горя старата сграда на общината в града. Няма информация за жертви и пострадали хора, съобщават от Bulgaria ON AIR.   Не е ясно как е възникнал пожарът, дали той е умишлен или се касае за техническа неизправност. На място първоначално е била изпратена само една пожарна кола, но огнеборците са поискали подкрепление, след като са видели мащабите на стихията.   За минути там са пристигнали още 6 автомобила. Огнената стихия вече е овладяна.  

comment 0
visibility 544
Пожар на ул. Врабча

Запали се магазинче в сграда на ул. Врабча

Малък магазин в сграда на ул. Врабча се запали, научи Столица.bg. На мястото веднага се отзоваха пожарникари и бързо потушиха пламъците. По улицата излизаха големи кълба с пушек. Няма пострадали хора. Собственикът на магазина се е опитвал да гаси и леко се е надишал с пушек. Веднага му е оказана помощ. Най-вероятната причина за пожара и късо съединение. Взети са всички мерки за безопасността на сградата и съседните.     

Реклама
comment 0
visibility 488
течни прозорци

В София: Иновация с "течни" прозорци - ключ към енергийно ефективни сгради

Една по-различна сграда в столицата може да даде ключа към това как по-бързо да се строят енергийно ефективни сгради. А тайната е в прозорците. Външно те приличат на обикновени прозорци, но не са. Във вътрешността им има течност. Технологията се тества в София, където в един от комплексите на БАН е разположен експериментален павилион, разказват от economic.bg.    Сградата има фасади и вътрешни преградни стени от стъклопакети с циркулиращ воден поток в тях. „Течните“ прозорци са проектирани от изследователи и архитекти, посветени на работата по създаването на енергийно ефективни сгради на утрешния ден. Във всеки прозорец тече смес от 70 литра дестилирана вода и 20 литра етилен гликол, който се характеризира с това, че не замръзва и служи като антифриз.    Всеки прозоречен панел действа като индивидуален слънчев колектор. С помощта на соларни клетки, те абсорбират слънчевата радиация и я превръща в енергия – така може да се отоплява вътрешността на сградата.    „Предимството на използването на течности вместо въздух е, че водата е по-гъста и може да поглъща инфрачервена светлина в по-широк диапазон“, разказва Миглена Николаева-Димитрова, физик в БАН, пред EuroNews.   Проектът InDeWaG (“Industrial Development of Water Flow Glazing Systems”) е разработен съвместно от екипи от Германия, Испания и България. Той се финансира по програма „Хоризонт 2020“.    Разположеният в София експериментален павилион трябва да даде повече представа за практическото приложение на идеята. В рамките на тестовете ще бъде събрана информация за експлоатацията и живота на модулите, за спестените количества енергия и възможностите за пазарна реализация.    

comment 0
visibility 428
глоба

Глобиха строители за замърсяване на въздуха при бутане на сграда

Строителна фирма отнесе глоба за замърсяване на въздуха при бутане на сграда. Екипи на Столичен инспекторат от район "Красно село" при извършване на текущ контрол установили силно запрашаване и замърсяване на околното пространство при разрушаване на сграда на ул. "Люлин планина" 30-32.   Техническият ръководител на фирма "Балкан Г " ООД получи акт за установяване на административно нарушение за липса на устройство за оросяване или друга предпазна мярка, с която да не  се замърсява въздуха при такъв вид  дейност. Инспекторите са дали предписания за незабавно почистване на разпилените строителни отпадъци.  

comment 0
visibility 2175
Национална педиатрична болница

Строежът за детска болница в София опасен, от КАБ се жалват във ВАС

Камарата на архитектите в България (КАБ) категорично е против пуснатата обществена поръчка от МЗ за избор на изпълнител за довършването на двете 12-етажни сгради в двора на Александровска болница в София, които трябва да станат Национална педиатрична болница. Браншовата организация е пуснала жалба във Върховния административен съд и вече е насрочено дело за 11 ноември т. г., което трябва да спре поръчката или да бъде избран изпълнител. Според архитектите сградата е опасна и незаконна и не би трябвало да се продължи строителството. Преди да бъде пусната обществената поръчка от МЗ направиха комисия от ексепрти и беше направено обследване на сегашното състояние на сградата. Всички бяха категорични, че ам може да продължи строителството, а конструктивно няма проблеми по сградата. От КАБ твърдят, че според нормативите за земетръс в София не може да има сграда за болница по-висока от 8 етажа. ВМА пък е доста над 8 етажа. ОУП и ПУП позволявали височина на сградата до 20 м, което 6 етажа. единият от аргументите на КАБ е, че през 2011 г. съществуващият незавършен строеж е трябвало да се премахне и се предвиждало изграждане на нова детска болница на 5 етажа. Строежът на сградата в двора на Александровска болница в столицата е започнат още през 1978 г. и за толкова дълго време всяка сграда старее. От Камарата подчертават, че през 2004 г., когато идеята за детска болница отново е на дневен ред, експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод. Архитектите твърдят, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти. Независимо от това през април тази година здравното министерство обявява обществена поръчка за довършване на строежа. От КАБ твърдят, че заданието за проектиране е непълно и некомпетентно и позволява редица злоупотреби. Дали тази сграда ще стане Национална педиатрична болница или ще строи нова ще се стане ясно на 11 ноември т. г. Със сигурност обаче столичани ще имат Педиатрична болница, която ще построи Столична община. Както преди месец заяви кметът Йорданка Фандъкова пари и специалисти има. Новата детска болница ще е на ул. Пиротска в сградата на Центъра по наркомании. Тя бе дадена за ползване от МЗ, но вече е освободена, имотът си е върнат на Столична община.

comment 0
visibility 2241
Срутена къща на столичната ул. Софроний Врачански

Къща се срути в строителен изкоп на "Софроний Врачански", няма пострадали

Поредно срутване на сграда влезе в статистиката на строителните инциденти в столицата. Стара къща пропадна в строителен изкоп на новострояща се кооперация, във вторник вечерта, на софийската ул. Софроний Врачански. съобщи bTV. По чудо няма жертви и пострадали хора. Щетите са само материални. Живеещите в съседната сграда сграда са евакуирани, предприети са мерки за сигурността им и районът е обезопасен. Срутване на къща в столицата по чудо се размина без жертви и ранени, предаде bTV. На мястото имаше полиция, строители, граждани и експерти. От районната администрация веднага е започнала проверка. Срутената къща е строена през 1910 година. За късмет тя е била необитаема. В момента руините от нея с в строителния изкоп. Къщата е на калкан, те си копаят в техния парцел, но почвата е нестабилна и поддава. Тази почва вероятно е влажна, нямам представа, просто се срина под къщата, казва пред bTV Владимир Цветков, собственик на срутената къща. Засега той няма претенции, но счита, че самият терен е неподходящ за високи сгради. "Извършена е проверка по документи. За сградата има строителни документи и издадено разрешение за строеж, както има открита строителна линия, площадка. Възложител, надзор и строител ще понесат последствията за възникналата ситуация", коментира зам.-кметът по строителството в "Възраждане" арх. Николай Диков. "Частично се укрепва строителният изкоп, копае се и се укрепва. Написали сме в заповедната книга, че строителят трябва да спазва поректа. Вчера и двамата конструктори - проектант и надзорник са били тук. Видяли са какво се случва и са спрели със заповед строителството с изключение на укрепителните работи", каза представител на районната администрация. Представител на фирмата инвеститор не се появи на строителния обект. През септември 2018 г. строителен изкоп се срути до бл. 412 в Овча купал и в него пропадна лек автомобил.

comment 0
visibility 624
камък

Мъж атакува с камък Главното мюфтийство в София

Атака от неизвестен мъж е имало срещу сградата на Главното мюфтийство в София. Охранителна камера е запечатала как непознатият с камък чупи стъкло на един от входовете на сградата. И после спокойно тръгва в някаква посока, съобщава Bulgaria ON AIR. Това не е първото посегателство срещу имот, стопанисван от мюфтийството. Преди 3 дни джамията в Карлово осъмна цялата издраскана с нацистки символи.    

comment 0
visibility 1761
Нотариата

Ремонтират сградата на Софийския нотариат

Ремонтирана ще бъде сградата на бившия Софийски нотариат, намираща се на бул. "Патриарх Евтимий". От години сградата се руши, а фасадата ѝ е цялата в драсканици. В момента сградата е собственост на Антикорупционната комисия. След основния ремонт в нея ще се премести КПКОНПИ. Обновяването ще струва близо 3 млн. лв., като средствата вече са заделени от бюджета, съобщава trafficnews. Обекта ще бъде изпълнен от "Реставрация" ЕАД, която е наследник на дирекция "Изпълнение" на Националния институт за паметници на културата. Срокът за обновяване е 369 календарни дни. Бившия Софийски нотариат се намира на бул. "Патриарх Евтимий" № 2 и е с обща площ от 2181 кв.м. на 3 етажа. Сградата е построена през 1889 г. В нея до преди няколко години се помещаваше Софийския районен съд.Вече няколко пъти от районната общината изпращат писма и настояват Антикорупционната комисия да извърши спешен ремонт. Според кмета на район "Средец" Мария Ачкова, в общината има десетки сигнали от граждани относно състоянието на сградата.

comment 0
visibility 463
дело "Алабин"

На втора инстанция тръгва делото за рухналата сграда на "Алабин"

На втора инстанция в Софийския апелативен съд тръгва делото за рухналата сграда на „Алабин”, убила две млади жени. На 19 септември 2006 година 5-етажната сграда в центъра на столицата се срути и погреба 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, съобщи БГНЕС. 12 години след трагичния инцидент, през ноември миналата година, съдът оправда подсъдимите. Магистратите се произнесоха, че собственикът на сградата Георги Кирчев е невинен. Същото важи и за инженерът, контролирал ремонта Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта и строителят Манчо Антонов.    

comment 0
visibility 1152
Театър "Сфумато"

Граждани пак против разширението на театър "Сфумато"

Граждани отново скочиха срещу проекта за нова сграда на Театър "Сфумато". Писмото им е публикувано на официалния сайт на район "Оборище" Основната причина за гнева на хората е, че с новите 250 места в театъра ще дойдат много хора и живеещите в района няма да има къде да паркират. Преди дни се проведе и третото обсъждане на проекта за новата сграда на театъра. Второто беше на 17 октомври миналата година. Част от хората смятат, че това е направо проект за 6-етажен мол и не можели да разберат защо трябват 7000 квадратни метра за театър, а мястото било за парк. Проектант на новата сграда е архитект Миряна Йорданова. Разширението ще се прави върху имот, публична държавна собственост от 4,6 декара. Досегашната зала със 120 места остава, но ще се направи и пристройка с нова зала за 225-250 места. Ще има и 11 гримьорни. Проектът предвижда в разширяването да се включи изграждане на хотелска част. Тя ще се ползва от актьорите на гостуващите театри. Тук обаче може да възникне спор за терена.Жителите на район "Оборище" трябва да направят избор: Подуенската баня – Храм на Мелпомена или Храмът на Мелпомена – съвременен театър – лаборатория за култура, таланти и интелигентно общество, смятат проектантите.          

comment 0
visibility 481
Небостъргачът Златен век

От "Артекс" обжалват спирането на "Златен век"

"Артекс" обжалва спирането на небостъргача Златен век“ на ул. Златен рог в столичния квартал Лозенец. Жалбата е пусната в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и ще бъде разгледана от Софийски административен съд-София град, съобщават от ДНСК. Заповедта за спиране на строителството бе връчена преди 2 седмици и бе даден срок за обезопасяване на обекта. След месец спорове институциите бяха с различно становище относно законността на Златен век, заради липсата на разрешително. Според едни документът се подновявал автоматично, според други разрешителното било с изтекъл срок. Главният архитект на София Здравко Здравков бе категоричен, че разрешението е изтекло през ноември 2018 г. Кметът Йорданка Фандъкова пък лично е настоявала да не се подновява. Оказа се, че в издигащия се небостъргач има отклонения от проекта, установи и проверка на ДНСК. Въпреки неяснотите в спора се намеси и премиерът Бойко Борисов. Тогава от "Артекс" заявиха, че ще спрат строежа. Големият шум около Артекс се вдигна, когато стана ясно, че политици са купували апартаменти на преференциални цени, доста под пазарните.

comment 0
visibility 724
Протест в Лозенец

Протестиращи блокираха бул. „Черни връх“

Протестиращи срещу строителството на сградата "Златен век" в квартала преди малко блокираха движението по бул. „Черни връх“. Те пропускат само и единствено колите на спешна помощ и трамваите. Идеят за блокадата е да покажат на всички какво ще стане ако тази сграда бъде завършена. Исканията им са за спиране на градежа, разрушаване на вече издигнатото и оставки на шефа на ДНСК Иван Несторов и зам.-регионалния министър Валентин Йовев. Хората не са съгласни с техните твърдения,че сградата си е наред откъм документи.Техните аргументи стъпват на отказа на главния архитект на София Здравко Здравков да удължи разрешителното за строеж. Шофьорите е добре да изберат друг маршрут за прибиране за да не попаднат в образувалото се вече задръстване заради блокадата на булеварда.

comment 0
visibility 3956
Сградата Златен век

Шефът на ДНСК арх. Иван Несторов: "Златен век" е законна, обаче не знам, да каже съда

И от ДНСК не знаят какво да правят и какъв е към днешна дата статутът на скандално известната сграда "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал Лозенец. Строежът на т. нар. небостъргач е собственост на "Артекс", нашумял с продажбата на апратаменти на политици и държавници на ниски цени. Сградата трябва да е 34 етажна и вече втора седмица институциите си прехвърлят топката. Няма кой категорично да каже законен ли е строежът или не? Има ли действащо разрешително за строеж или не? След като вчера бе разпънат на кръст главният архитект на София Здравко Здравков, днес бе ред на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов. Главният архитект на София бе категоричен, че сградата на Златен рог 10 е от втора категория и подлежи на проверка от ДНСК. Той е сезирал институцията през януари и има започнала проверка. Шефът на ДНСК арх. Несторов заяви пред журналисти, че има съдопроизводство и Софийския административен съд трябва да се произнесе дали сградата е законна и има ли действащо разрешително. Той направи противоречиви изказвания и се опита да прехвърли топката към съда. Според него "Златен век" е законна, защото имала одобрени строителни книжа. "Сега сме в съдопроизводство, което касае строителните книжа и срока на валидността им. Сградата е законна, защото има законно издадени строителни книжа", каза Несторов. Пред журналисти той заяви, че работното му време е до 17 часа и става и си заминава.

comment 0
visibility 1076
Главният архитект на София Здравко Здравков

Арх. Здравков за "Артекс": Не съм презаверявал разрешението за строеж на "Златен рог" 10

Главният архитект на София Здравко Здравков не е презаверявал разрешителното за строеж на сградата "Златен век" на "Артекс" на ул. "Златен рог" 10 в столичния "Лозенец". Това призна самият арх. Здравков пред Постоянната комисия по архитектура и градоустройство на СОС. И трите заповеди, които е издал са в действащия срок на разрешителното за строеж, което е имало фирмата, категоричен бе той. Към арх. Здравков бяха отправени десетки въпроси от журналисти. Най-повтаряният бе: Законнен ли е строежът към днешна дата? "За това има компетентна институция и това е ДНСК. Те извършват проверка, след като съм ги сезирал с писмо от януари 2019 г. ДНСК трябва да кажат законен или незаконен е строежът в момента", заяви арх. Здравков.  Главният архитект на София над пет пъти обясни цялата сага със строежа на ул. Златен рог 10, така че да бъде разбрана от всички. В момента "Артекс" имат разрешително от 2007 г. и презаверено от 2017 г. Всички документи първоначално са издадени на фирма "Кристела", която по-късно е купена от "Артекс". На 23 март 2017 г. се иска промяна на проекта. Първоначално там е трябвало да има офис помещения, а след това се оказват апартаменти за живеене.  След заявление на фирмата за презаверяване на разрешението за строеж през 2018 г. арх. Здравков започва административна преписка и след няколко месеца фирмата оттегля искането си. Тогава от "Артекст" искат да им се върнат таксите, около 260 000 лв. "Не нося отговорност като какво строителят ще си продава сграда, апартаменти или ателиета. моите актове са срока на валидното разрешително. От "Артекс" бяха пуснали срещу мен жалба до ДНСК за мълчалив отказ", заяви арх. Здравков. 

comment 0
visibility 796
Поликлиниката в Нови Искър

Администрацията на район „Нови Искър“ се премести в сградата на Поликлиниката

От днес администрацията на район „Нови Искър“ вече е в сградата на „Медицински център XXXI“ (Поликлиниката). Преместването в тази сграда е временно и се налага поради това, че имота, в който се намираше досега районната администрация е частен и собственика е поискал да си го възстанови, съобщиха от район „Нови Искър“. Създадена е организация, така че да не се прекъсва административният процес и обслужването на граждани. Стартирана е и процедура по проектиране, реконструкция и преустройство на сградата,която се намира на площад „Свети дух“, в кв. Кумарица. Ремонта ще бъде извършен от общинско предприятие „Софинвест“. От миналият месец има влязъл в сила договор за доброволна делба между ГПК „Искра“ и СО – район „Нови Искър“, на основание на който района придобива тази сграда за нуждите на администрацията. За удобство на гражданите фронт-офиса на районната администрация е разположен на първия етаж в Поликлиниката. На третия етаж са разположени отдели „Образование, култура, спорт, социални дейности, програми и проекти“, „Правно-нормативно обслужване и ГРАО“, „Финансово-счетоводна дейност и човешки ресурси“, а а на етаж 4 – „Управление на общинската собственост и жилищен фонд, регистрация и контрол на търговската дейност“, „Устройство на територията, координация и контрол по строителтвото“ и „Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология“. Очаква се след ремонта администрацията да се премести в сградата на площад „Свети дух“ в кв. Кумарица.

comment 0
visibility 1061
Сградата на Модерен театър на бул. Мария Луиза 26

Ще стане ли хипермаркет и сградата на Модерен театър

Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство мълчат и не дават отговор на предложението на интелектуалци за промяната на статута на сградата на "Модерен театър" - първото кино "Цанко Церковски". Защо се бави обявяването му за паметник на културата от национално значение, питат от сдружение "Кинопамет". В официално писмо до медиите те настояват да бързи мерки за спасяването на имота на бул. Мария ЛУиза, който е в аварийно състояние. Според "Кинопамет" спешно трябва да се определи статут на недвижима културна ценност от национално значение, защото сградата може да последва съдбата на „Двойната къща на Митови" нa бул. „В. Левски" 19 и „Къщата с кулата" в Лозенец. Месеци наред от Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство мълчат. Сградата, която от години тъне в разруха има статут на недвижима културна ценност от местно значение. В нея през 1915 г. е била премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант" на родоначалника на българското кино – Васил Гендов. А собствениците не полагат грижи за поддръжката й. Доказателство за безотговорното отношение са олющената червена мазилка на фасада, която пада на парчета. Това създава предпоставки и за инциденти и опасност за здравето на минаващите по тротара граждани, алармират от "Кинопамет". Сградата е в стил виенски сецесион и е построена през 1907 г. по плановете на арх. Димитър Начев. Времето обаче си казва думата и днес е очевидно, че се руши и се нуждае от ремонт и възстановяване. При промяна на статута на "модерен театър" в ценност от национално значение може да спаси зданието от злата участ да бъде сменено предназначението, както се случи с кино „Европа палас" на ул. „Алабин" 35, прогнозират от сдружението. От "Кинопамет" искат министърът на културата Боил Банов да предложи на Министерски съвет, сегашният собственик на „Модерен театър" да се обещети с равностоен имот – частна държавна собственост, или с право на строеж върху имоти - частна държавна собственост. Стопанисването и управление на имота на бул."Княгиня Мария Луиза"№ 26 да бъде дадено на Изпълнителна агенция „Национален филмов център" или на Българска национална филмотека. А средствата за ремонт и възстановяване да се осигурят по проект, с който да се кандидатства по оперативните програми на ЕС, презлагат от сдружени "Кинопамет".

comment 0
visibility 1076
Сграда на бул.Александър Стамобилийски и бул.Христо Ботев

Столичната община ще продаде 2 етажа от сграда между "Стамболийски" и “Ботев"

На днешното си заседание СОС (Столичен общински съвет) даде, зелена светлина за продажбата на два етажа от сграда намираща се на между бул."Ал. Стамболийски" и бул. "Христо Ботев". Проекта за продажбата на двата етажа бе 11 точка от дневният ред на общинарите днес. Площа на първия от двата етажа е 441 кв.м, като е оценен на 412 444 лв., а общата сума за двата етажа е 834 хил.лв. Сградата е общински нежилищен имот, като преди се е ползвала от частен медицински център. В момента за сграда се грижи район Възраждане. На всеки от двата етажа има между 13 и 9 помещения както и 7 свързани помещения. Общинските съветници решиха етажите да бъдат продадени чрез търг, като поставят като условие, да няма отчуждаване в следващата една година.

comment 0
visibility 706
Рушаща се сграда на ул. Раковски 167

Отломки от сграда на "Раковски" 167 застрашават столичани

От спешен ремонт се нуждае фасадата на сгада на ул. "Раковски" 167 в столицата. Кооперацията се намира в район "Средец" и е точно срещу емблематичната сграда на "сините" на "Раковски" 134. Парчета от мазилка и бетон падат от терасата над входа на тротоара, съобщи Нова телевизия. Малките, засега, отломки застрашават минаващите граждани. Повече от година сградата е в това състояние, а от пръв поглед се вижда, че проблем има и по фасадата под покрива. От районната администрация е направено предписание да се ремонтира, но собствениците засега не са реагирали.

comment 0
visibility 961
ул.Раковска 134

И "Воля" се нанася на Раковски 134

Партия "Воля" на Веселин Марешки, също се нанася в емблематичната сградата на ул. Раковски 134 в столицата. Решението бе взето днес от правителството. Това се случва, след като в същата сграда се премести и НФСБ на Валери Симеонов. Воля ще използва помещение от над 285 кв. метра на втория етаж и още едно от около 177 кв. метра - на седмия. В решението на Народното събрание се посочва, че помещенията ще се ползват за административни нужди на централното ръководство на партията на аптекарския бос. Припомняме, че НФСБ се нанесе в сградата на 28 март 2018г. Това стана след провала на СДС на парламентарните избори в същата година. Съгласно Закона за политическите партии право на държавни помещения имат формациите, които са получили над 1% на парламентарните избори, но само ако са се явили самостоятелно, и над 4%, ако са участвали в коалиция. Дълги години сградата беше централа единствено на СДС, преди десните  да загубят парламентарното си присъствие. Миналата година областният управител на София-град - Николай Пехливанов от ПП Атака, поиска СДС, ДСБ, АБВ и Движение 21 да напуснат държавните сгради, които използват за централи.

comment 0
visibility 2571
Банята в Княжево е пред срутване

Какво прави МЗ: 20 години банята в Княжево тъне в разруха

Още една минерална баня в София е на път да бъде заличена от историята на града. Това е сградата в кв. Княжево. За съществуването й има данни от турския пътешественик Евлия Челеби, който посещава София през 1652-1653 г. От около 20 години сградата, която е паметник на културата тъне в разруха. Състоянието е аварийно и може да се срути, алармираха граждани пред Столица.bg. Собственик на имота е Министерство на здравеопазването или по-точно търговското дружество Специализирани болници за рехабилитация ЕАД. Очевидно е, че собственикът нехае за имуществото си. А лечебната вода остава неизползвана. Преди години минералната баня в Княжево е дадена под наем с договор. Наемателят обаче не е доволен от икиномическия резултат и бързо се отказва, без да вложи нито лев в обекта.  Живеещите в Княжево и Владая потвърждават, че банята е работела до 2000 г., след това започва окончателно да се превръща в руина. Земята също е собственост на здравното министерство и най-интересното е, че самият каптаж с минерална вода е в ъгъла на имота. Дебитът на водата е утвърден със заповед от 2016 г. на екоминистъра. Така обектът може да ползва ресурс - вода с дебит 5,7 л/сек., достатъчен и за басейна. Два сондажа от минералното находище са дадени на концесия на две компании за бутилиране на вода - с червен и син етикет, но това по никакъв начин не влияе на дебитът, определен за банята. В близост до банята в Княжево има градинка с малка чешмичка също с минерална вода, чийто дебит е 0,3 л/сек. Единственият ангажимент на Столична община е да прави мониторинг на тази чешмичка и на другата, която е на колелето на трамвай №5. През есента там завърши ремонта на градинката с чешмичката от район Витоша. Мястото се сдоби с детска площадка, ремонт на чешмата и поливна система с отпадната вода. В ангажиментите на общината е всеки месец да се носят проби от водата в чешмите за микробиология и химичен анализ. От Московска 33 са загрижени за рушащата се сграда, но са безсилни, тъй като собственикът не предприема никакви мерки. Преди дни, в Банкя, кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди, че ще се борят за спасяването на всеки паметник на културата в Столична община. Пред очевидната незаинтересованост на собствениците обаче, не е ясно какво може да направи общината. Находището на минералната вода, с която се захранва банята има 5 сондажа и 1 каптаж с няколко водоизмерни съоръжения. Според стари свидетелства изворът се е използвал за балнеолечебницата и е бил с дебит 10л/сек. и температура 31.5 градуса. Съставът на водата е карбонатен, с приятен вкус, с алкална реакция РН 9-68, а радиоактивност 3,5 Е. Водата е лечебна чрез бани и пиене. Едни от първите сведения за минералната банята е оставил турският пътешественик Евлия Челеби.„Наблизо е Бали ефендивата баня, която се намира при село Бали ефенди. Банята е хладна с едно ниско кубенце , край една река (Владайската река) От много опит се знае, че тя е лековита вода", пише турският пътешественик. "Всред селото (Княжево б. р.) се намира държавната минерална баня с дебит 24 литри в минута. През 1936 г. са се окъпали в банята 70 210", сочат други исторически данни.  Сякаш историята се шегува с банята в Княжево. И през далечната 1893 г. общинският съвет в столицата решава „да се помоли Министерството на търговията, промишлеността и труда да отстъпи по законодателен ред държавния минерален извор в Княжево. Местната власт е искала обекта за ползване на вечни времена, при условие, че в четиригодишен срок общината ще построи нова баня и необходимите около нея постройки и планове, каквито министерството даде. Трябва ли сега отново Общинският съвет да се моли на Министерство на здравеопазването да се погрижи за имота си или да го даде на по-съвестнет стопанин? "Общинският съвет упорствува в искането си и обещава да разшири и разхубави банята по модерен начин, да създаде парк около нея, но министерството не отстъпва. По-късно бил изграден още един басейн и едва през 1938 г. при кметуването на Кирил Колчаков тя добива днешния си вид след един по-свестен ремонт. А местният лекар д-р Миладинов прави проекти за изграждане „парк с баня на открито“, подобно на баните в Баден или Бреслац при Виена", свидетелстват записките от миналия век.

comment 0
visibility 517
Поставят покрив на Царсикте конюшни

Идва експерт от Френската академия на науките за Царските конюшни (СНИМКИ)

Сградата на опожарената сграда на Царските конюшни на бул. Дондуков вече са с нов покрив. Ремонтът започна преди месец и вместо за 90 дни сгрдата, която можеше да рухне е врменно спасена. Все още има довършителни работи до окончателното завършване на покрива, видя Столица.bg. Със съхраняването на историческата сграда се зае Столична община, въпреки че не е собственик и даде 130 000 лв. за временото покриване, докато се направи проект за цялостно възстановяване. Сградата бе опожарена през лятото, а пламъците обхванаха над 2000 кв. м площ. Състоянието бе аварийно състояние и конюшните можеше да рухнат, ако не беше спешната намеса на общината и изграждането на нов покрив. За ремонта бяха поръчани специално носещи стоманени елементи на покрива - ферми. На 18 февруари т. г. в София пристига експерт от Френската академия на науката, за да огледа сградата. Ще настояваме Царските конюшни да минат към Минестерство на културата. Има възможност да се създаде консорциум с НБУ, СУ "Св. Климент Охридски" и френски специалисти за възстановяване и запазване на историческото място, каза пред Столица.bg зам.-кметът по култура и образование доц. д-р Тодор Чобанов. Преди 4 дни Софийският градски съд обяви сделката за Царските конюшни за незаконна. Те бяха продадени на фирмата "Евротрансбилд" ООД от областния управител на София. Със продажбата е ощетена държавата, тъй като имотът е продаден на доста по-ниска цена от пазарната, ако изобщо може да има такава за историческа сграда. Зам.-кметът на Софияь доц. д-р Тодор Чобанов припомни, че Царските конюшни са първото седалище на Националната служба за охрана (НСО), създадено от Батемберг. Сградата е с особена историческа стойност. В случая не става въпрос за ремонти и мазилки, а за историческата стойност, коментира д-р Чобанов.

comment 0
visibility 1035
Пиротска

Падна мазилка от къща на ул. "Пиротска", няма пострадали

Мазилка от къща – паметник на културата се срути в центъра на София. При инцидента няма пострадали. Известните колони на улица "Пиротска" са в много лошо състояние. Това не е първият път, в който там пада мазилка, информират от Bulgaria ON AIR. Тази сутрин части от сградата са се срутили. Полицаи веднага са се отзовали, за  да обезопасят мястото като са сложили ограничителни линии, за да не преминават гражданите.  Работещите в търговските обекти около колоните се страхуват.  Братята Колчакови построили сградата през 1916 година. По-късно става паметник на културата. В момента тя има 18 собственици.  През 2016 година те са получили заповед да обезопасят сградата с мрежа в срок от три дни, но това така не се осъществява. Същата година Министерството на културата дава десетдневен срок на собствениците да представят в НАП план за цялостно разработване на къщата.Собствениците били готови с такъв план още през 2013 година, но така и не се стигнало до него.