Тема: контейнери

comment 0
visibility 423
преместени контейнери

Върнаха на място преместените контейнери на ул. "Юрий Венелин"

Инспекторите от Столичен инспекторат направих проверка в район „Средец“ заради сменено място на контейнери за смет на ъгъла на „Шишман“ и „Юрий Венелин“, съобщават от ведомството. Гражданите от кооперацията там са преместили контейнерите от ул. "Юрий Венелин" №5 по неясни причини. След направено предписание от инспектората да не се местят кофите от местата им, тъй като ще бъдат наложени санкции на домоуправителя, съдовете са били върнати на определеното за това място.

comment 0
visibility 1252
Сигнал до Столица.bg: Не изхвърлят редовно боклука в Панчарево

Сигнал до Столица.bg: Не изхвърлят редовно боклука в Панчарево (СНИМКИ)

Проблемът с отпадъците в район Панчарево отново се разрастна и сега по време на епидемията контейнерите не се хвърлят по график. За това алармираха пред Столица.bg от Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. Районният инспектор обявил, че не достигали машини и коли, а от фирмата концесионер за чистота Титан обяснили, че работят в намален състав, защото се пазят от коронавирус. Другият сериозен проблем е, че съдовете за отпадъци са изпочупени, а на повечето липсват капаци. "Бяха захврълили и разпилели без да поставят лента и се търкаляха на всички страни", казаха жители на Панчарево. Обещанието, че ще почистят мястото и ще премахнат счупените контейри било изпълнено след намеса на недоволни граждани. Те обаче са недоволни, че фирмата за чистота не работи добре и трябва ежедневно да бъдат контролирани как си вършат работата.

comment 0
visibility 1116
Дезинфекцират контейнери и спирки в 10 столични района (СНИМКИ)

Дезинфекцират контейнери и спирки в 10 столични района (СНИМКИ)

В 10 от 24-те столични района днес бяха дезинфекцирани съдове за битови отпадъци и пространства около тях, съобщиха от Столичен инспекторат. Ежедневно продължава работата по обработка на контейнерите в софийските райони и спирки на градския транспорт. Днес екипити са третирали зоните в Лозенец, Искър, Нови Искър, Панчарево, Триадица, Младост, Илинден, Сердика, Красно село, Люлин, Слатина. Едновременно са третирани и пространства срещу коронавирус и продължават и дейностите по почистване от наноси на регулите на пътните платна. От наноси бяха почистени улици в районите Витоша, Илинден, Сердика, както и по  бул. "България", ул. "Видин", "Казанлък", ул. "Трън" и др. При текущ контрол в район "Красно село" инспекторите са установили силно замърсена зона, която е зад спирка на градския транспорт. Купчината с отпадъци  от извърляни салфетки, ръкавици и други отпадъци е на ул. "Дойран", бл. 2 на спирка на тролей № 2 и 9 в посока ж.к. Борово. Инспекторите са предприели необходимите мерки за незабавно почистване на отпаъците и тяхното събиране.

Реклама
comment 0
visibility 1084
Във "Филиповци" и "Младост":  Дезинфекция на контейнери за смет

Щателна дезинфекция на контейнерите за смет във "Филиповци" (СНИМКИ)

Във всички столични квартали продължава дезинфекцията на контейнери за смет, спирки на градския транспорт и се мият улици. Това съобщиха от Столичен инспекторат.    През днешния ден дезинфекция на контейнери за битови отпадъци се прави в районите: "Искър", "Изгрев", "Нови Искър", "Банкя", "Красно село", "Люлин", "Триадица", "Илинден", "Слатина", "Надежда". Третират се и спирки на градския транспорт в "Нови Искър" и "Банкя". Във "Филиповци" тече щателна дезинфекция на контейнерите за битови отпадъци, както и на пространствата около тях.   Извършва се и почистване на регули на пътни платна. Екипи на фирмите – изпълнители мият с препарати против разпространение на коронавируса в районите "Подуяне" , "Слатина" и "Овча купел" и на улиците : „Могилата“, „пор. Г. Кюмюрджиев“,  ул."Попова шапка“ , „Калиманци“ и на бул. „Президент Линкълн".   Фирмата, отговаряща за разделното събиране в район „Младост“, започна дезинфекция на цветните контейнери, които обслужват района.    

comment 0
visibility 949
В София продължава продължава дезинфекция на подлези, контейнери и миене на

В София продължава дезинфекция на подлези, контейнери и миене на улици (СНИМКИ)

Продължава изпълнението на дейности за дезинфекция с цел предотвратяването на разпространението на COVID-19 в София. Извършва се ежедневна дезинфекция на пешеходните подлези на територията на Столична община, съобщиха от Московска 33. Миенето на улици и булеварди на територията на Столична община също продължава и се извършва като към използваната вода се добавя и дезинфекционен препарат. Днес екипите ще продължат дейности по миене в районите „Илинден“, „Изгрев“, „Подуяне“ и др. Дезинфекцират се и контейнерите за битови отпадъци, които са разположени в районите. Дейностите ще се извършват на всеки три дни. През последния ден това е направено в районите "Младост", "Лозенец", "Триадица", "Надежда","Панчарево", "Връбница", „Красно село“ и "Банкя". Сметосъбирането и сметоизвазването се извършва по установения за това график. Дезенфекцирни са и открити обществени пространства със специализирана техника в кв. „Христо Ботев“, район "Слатина", кв. „Филиповци“, район "Люлин" и в район "Красна поляна.

comment 0
visibility 872
мерки за дезинфекция

Мерки срещу коронавируса: Дезинфекция на подлези и контейнери за смет в София (СНИМКИ)

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се предприемат допълнителни мерки за почистване и дезинфекция заради коронавируса. Това съобщиха от Столична община.    Екипи на фирмите, ангажирани с почистването на града, започнаха миене и дезинфекция на съдовете за смет в цяла София като част от мерките за предотвратяване на разпространението на COBID- 19 . Съдовете са над 21 750 броя 1100 литра и дезинфекцията ще се извършва от фирмите – оператори  регулярно. Умоляват се гражданите да се информират за установения график за изхвърляне на различните потоци отпадъци с цел редовното и пълно събиране, без да застояват по територията на града. Графиците могат да бъдат намерени в районните администрации.   От вчера тече дезинфекция на 70 броя пешеходни подлези от страна на фирмите –оператори, мият се улици и булеварди. Подробна информация кога и кои улици са предвидени за миене през тази седмица може да бъдат намерени на сайта на Столичен инспекторат    От "Московска" 33 напомнят на гражданите да спазват знаците и да си преместват автомобилите в дните, които са определени за почистване на тяхната улица, за да бъдат измити качествено улиците.     

comment 0
visibility 720
запалени

Палеж на контейнери за разделно събиране в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Палеж на пластмасови контейнери за разделно събиране в ж.к "Красна поляна - 2", между блокове № 233 и 234 е потушен през изминалата нощ. Екип на 03 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е реагирал своевременно, за предотвратяването на по-големи щети. За случката съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа.    От там апелират всички граждани, свидетели на нередности или вандалски прояви, да информират по най-бързия начин органите на реда.  

comment 0
visibility 559
Паркирани коли мажду контейнерите в Триадица

В район "Триадица" паркират между контейнерите

Сериозен проблем се оказва паркирането в столичния район "Триадица". В публикувани в социалната мрежа снимки се вижда, че няма място за всички автомобили на живеещите в тази част на София. Шофьорите паркират автомобилите си между контейнерите. Това спиране пък сериозно затруднява фирмата-оператор за сметоизвозването. Така живеещите там да не се чудят, ако контейнерите им започнат да преливат от боклуци. Проблемът е изцяло в паркираните между контейнерите автомобили.

comment 0
visibility 473
контейнери

До края на месеца фирмите заявяват колко контейнера за смет ще ползват догодина

Крайният срок, в който фирми и предприятия трябва да подадат заявления-декларации за броя на контейнерите за смет, които ще ползват догодина, е 30 ноември. По изключение, документи ще се приемат и на 2 декември, тъй като крайният срок тази година се пада в събота, съобщават от Столична община. С декларация по чл. 23 от Наредбата за местните такси, фирмите заявяват количествата отпадъци /съответно - брой съдове и честота на извозване/, на базата на което ще им бъде определен размерът на такса битова смет за 2020 г. Предприятията могат и пряко да се договорят с фирми, извършващи услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. В този случай също трябва да се подаде молба за допускане на пряко договаряне по чл. 24 от същата Наредба за местните такси. Крайният срок отново е 30 ноември. Юридическитке лица, които до края на този месец не са подали нито един от двата документа в Столична община, ще плащат такса битови отпадъци за 2020 г., определена изцяло на база отчетната стойност на недвижимия имот. Образци на декларации за брой контейнери и молби за допускане на пряко договаряне могат да се изтеглят от сайта на Столична община https://www.sofia.bg/sample-documents, но не могат да се подават онлайн.Документите се подават в Дирекция "Икономика и търговска дейност" към Столична община на ул. "Оборище" №44. Физически или юридически лица, които няма да ползват свой имот през 2020 г. могат да подадат декларация за намаление на такса битови отпадъци в районната дирекция "Общински приходи" по местонахождение на имота. Срокът за тези заявления е 31 декември 2019 г .  

comment 0
visibility 1296
Камари от дрехи в Обеля

Роми пак ревизират контейнери за дрехи в Обеля

Поредният ромски тур из контейнерите за дрехи е явно в Обеля. Живеещи в квартала сигнализираха за поредната камара със стари дрехи извадени от контейнер за текстил. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и показва, мръсотията, която са направили ромите след ревизия на съдържанието. Столична община поставя в кварталите контейнери за текстилни отпадъци, които се извозват по предназначение. Целта е първо да не се замърсява околната среда и второ ромите да не горят отпадъци. Очевидно обаче каквото и да се предприеме ромите си имат цел и тя е контейнери. След като ревизират съдържанието и си подберат каквото им трябва, околното пространство е скамари с парцали, които се разнасят от кучета и вятъра.

comment 0
visibility 1044
листа

Столичен инспекторат предупреждава: Листата да не се изхвърлят в контейнери (СНИМКИ)

Започна сезонът на активния листопад. Около повечето къщи и кооперации има купища листа, които хората събират и хвърлят. Не винаги обаче това е на правилното място. От Столичния инспекторат съветват къде да се изхвърлят листата и с кои други отпадъци може или не може да се смесват.    Зелените биоразградими отпадъци от почистване на дворовете и градините може да се изхвърлят в:   Ограждения за зелени отпадъци – седем,които се намират на следните адреси: р-н „Връбница“ – с. Мрамор, ул. „Васил Левски“ № 36; р-н „Кремиковци“ - с. Яна, ул. „Св. Ана“; кв. Челопечене, ул. „Гилица“; р-н „Панчарево“ – с. Лозен, ул. „Кайгана“ ъгъла с ул. „Съединение“ до трафопоста; с. Горни Лозен, ул. „Васил Левски и ул. „Иван Пешев“ срещу № 32“ с. Долни Лозен, ул. „Старата чешма“; р-н "Витоша" - с. Владая – ул. "Любомир Миланов Дамянов“.   В домашни компостери.    В останалите райони на Столична община, където няма ограждания, контейнери или компостери, зелени отпадъци да се изхвърлят само в чували. Чувалите да се оставят до контейнерите за битови отпадъци. Те се извозват отделно от останалите видове отпадъци от фирмата изпълнител за района чрез специални транспортни средства до Инсталацията за биологично третиране в м. Хан Богров. Преработват се до получаване на компост, който се използва за торене на градини, междублокови пространства и др. тревни площи   Зелените отпадъци да не се  смесват с:  Камъни и чакъл;  Тухли и други строителни отпадъци;  Едрогабаритни отпадъци;  Отпадъци от опаковки /хартия, найлони, кашони, стъкло, метали, пластмаса/;  Химикали и препарати за почистване с изтекъл срок на годност;  Пръст, кал и др.  

comment 0
visibility 2448
цигани

Роми нападнаха и разпиляха контейнери на БЧК в "Дружба"

  Група роми нападнаха контейнерите за стари дрехи на БЧК до "Кауфланд" в "Дружба" и разпиляха част от съдържанието. За това свидетелстват снимки на живеещи в района в социалната мрежа.    Хората обясняват в интернет, че нарушителите първо грабят с торбите оставените артикули. После на около 20-30 метра почват да пробват това, което са взели. Каквото не им харесва направо е оставяно на земята.   Подобни прояви се наблюдават в повечето райони на столицата, където има контейнери за стари дрехи и обувки.      

comment 0
visibility 1237
кофи

Умишлени палежи на контейнери за смет в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Вандали палят почти ежедневно контейнерите за смет, намиращи се на територията на район "Красна поляна". От известно време набезите върху съдовете за отпадъци са зачестили. От администрацията на района съобщиха в социалната мрежа, че по палежите се работи заедно с полицията и всеки един нарушител ще бъде открит и санкциониран.       

comment 0
visibility 1147
кофи за боклук

Изчистиха драсканиците от контейнерите за смет в "Средец" (СНИМКИ)

Контейнерите за разделно събиране на отпадъци в "Средец" бяха изчистени от драсканици, рисуване и лепене на листовки върху тях, съобщиха от Столичния инспекторат. Фирмата, която отговаря за разделното събиране на отпадъците в района се е заела с почистването.    Освен "творчеството" върху съдовете за боклук, те често са обект на вандализъм, горят ги или ги чупят. От Инспектората призовават гражданите да са отговорни към обзавеждането в столицата и да го пазят. С днешна дата са почистени 30 места в района, където са разположени съдове за разделно събиране на отпадъци.          

comment 0
visibility 765
Арестуваха подпалвача на контейнери в Надежда 2

35-годишен е подпалчавът на контейнери в Надежда 2

Полицията откри и задържа 35-годишен мъж, който тази нощ запали контейнери в столичния квартал Надежда 2, научи Столица.bg. В 22.50 ч. снощи гражданин, станал свидетел на вандалския акт, е подал сигнал на тел. 112. За инцидента е уведомен и районния кмет. Веднага в района са изпратени полицейски екипи. По-късно мъжът е бил задържан. В момента той е арестуван за 24 часа и продължават разпитите. Мъжът е безработен, потвърдиха пред Столица.bg от МВР. Разследващите искат да разберат дали някой му е поръчал да пали контейнерите с отпадъци и дали му е платено. Категорично това е провокация, коментираха от Столична община. Предишната нощ контейнери с боклуци бяха запалени и по централния бул. Евлоги и Христо Георгиеви.

comment 0
visibility 1294
детокс

Столичната община с есенна кампания за събиране на ненужен текстил

За втора поредна година, през есента ще се проведе кампанията „Време е за детокс на гардероба“, организирана от Столичната община. Инициативата има за цел, в определени контейнери, да се освободим от ненужни дрехи, обувки и чанти, текстил, без да ги изхвърляме в общия отпадък. Първите контейнери за есенната кампания вече са доставени. Един от тях е в кв. "Кумарица", "Нови Искър", съобщават от районната администрация. Контейнерите са снабдени с GPS система. Когато са препълнени, системата сигнализира обслужващата фирма, за да ги извози.    

comment 0
visibility 611
БЧК контейнери

Заради набезите на крадци: Местят контейнерите за дрехи на БЧК на нови места

Контейнерите за стари дрехи на БЧК, които са пред повечето големи хипермаркети в София, ще бъдат преместени. А причината са постоянните набези на крадци към оставените пакети с непотребен багаж,съобщава "Монитор". Заради честите атаки на апашите се търсят нови места за съоръженията, които сега са в "Малинова долина" и "Слатина", обяснява Антон Гичев- началник на отдел "Разделно събиране и текстил" във фирма, която работи в областта на разделното сбиране и си сътрудничи с БЧК. Контейнерите не са обезопасени, защото нямат осигурена охрана. Разчита се само на видеонаблюдeнието и пазачите от магазините. Както и на сигнали от съвестни граждани. Вече има случаи, в които охраната подава сигнал до МВР. Но в това време злосторниците са се измъкнали от полицията. Според Гичев това са най-често малолетни от маргинализираните групи. Той посочва и друг основен проблем: оставянето на пакетите до контейнерите, защото хората не са могли да ги пуснат през отвора на капака. Проста сметка показва, че най-много стар багаж столичани изхвърлят през май и септември.

comment 0
visibility 722
Изхвърляне на хранителни отпадъци

Санкция от 700 до 20 000 лв. за смесване на хранителни отпадъци

Столичен инспекторат е съставил 10 акта за нарушение при направените 25 проверки за смесване на хранителни и други отпадъци. Засилените инспекции продължават в цяла София. При направените на търговски обекти в центъра на столицата не са открити нарушения. Контролиращото звено е проверило  как се генерират хранителни отпадъци и начина, по който се събират и предават. От Столичен инспекторат предупреждават, че за смесване и изхвърляне извън предназначените съдове санкцията е в размер от 700 до 20 000 лв. За очевидни маловажни нарушения, установени на място са наложени глоби с фиш в размер 50 лв.      

comment 0
visibility 580
запалени кофи

Запалиха контейнери за смет в "Кумарица"

Вандали са запалили тази нощ контейнерите за разделно събиране на смет в квартал "Кумарица". Пламъците са играли на метри от сградата на 171 ОУ "Стоил Попов" в квартала.За бандитската проява алармираха в социалната мрежа от самото учебно заведение. Хората от квартала остро осъдиха в интернет деянието. Те настояваха около школото да се монтират камери, за да може при следваща подобна наглост извършителите да бъдат заловени. 

comment 0
visibility 1446
контейнери

Три контейнера за стари дрехи и обувки в "Надежда"

Три контейнера за ненужни дрехи и обувки има на територията на район "Надежда". В тях всеки може да остави нещата, които вече не са му необходими, съобщават от администрацията на района. Ето и точните адреси, където са пунктовете за ненужди дрехи и обувки на фирма Texcycle: Ул "Николай Добрев", до магазин "Фантастико"Жк "Надежда" 1, паркинга на бл 172 , Метростанция "Надежда"Северен парк, вход откъм "Надежда", до обръщало

comment 0
visibility 583
миене на кофи

Миене на контейнери за боклук осмърдя "Дружба" 1

Голяма търговска верига си изми контейнерите за боклук и докара нетърпима миризма в целия квартал "Дружба" 1. Хората с погнуса минаваха покрай мястото, а повечето си бяха сложили кърпи или шалове на устата, за да избегнат вонята , видя Столица.bg.   Гражданите  се чудеха дали от веригата за хранителни стоки имат разрешение за подобно  миене и дали то трябва да се прави, когато хората се прибират от работа.         

comment 0
visibility 722
Контейнер за дрехи

Слагат сензори срещу кражба и пожар в контейнерите за дрехи (СНИМКИ)

В контейнерите за дрехи в столицата е започнало монтирането на сензори, които да отчитат кога те са пълни. Устройствата ще сигнализират и ако някой тръгне да краде от дрехите или се появи опасност от пожар. Това съобщават от Столичния инспекторат. Вече има 20 контейнери, които са оборудвани с тази техническа апликация. Предстои това да се направи и за останалите контейнери на територията на столицата. Събраният текстил се транспортира от определените компании за третиране на такъв вид отпадъци до техните специализирани площадки. Там дрехите се разделят. Годните за употреба се оставят на една страна, негодните, като деним или бял текстил, се сортират по цвят, изрязват се ципове и копчета. И после отиват към инсталации за производство на изолационна вата, или към такива за памучни парцали за индустрията. Специалните контейнери за стари дрехи са част от системата за събиране и третиране на стар текстил, която Столична община започна да прилага от началото на тази година.    

comment 0
visibility 783
дрехи

Контейнери събират стари дрехи и обувки в Банкя (СНИМКИ)

В Банкя от днес има два контейнера за текстил и обувки. Единият е на ул. „Цар Симеон“ до районната администрация, а другият на тротоара до гара „Банкя“ на ул. „Цар Освободител“. Всеки, който иска да остави старите се дрехи и обувки там, трябва да ги постави в найлонови торби, съобщават от администрацията на район "Банкя". Годните за употреба артикули ще се раздават в социални домове, а останалите ще бъдат рециклирани. Контейнерите ще се извозват един път седмично.