Тема: площадки

comment 0
visibility 1623
Медицински хеликоптер

София с три болници с лицензирани хеликоптерни площадки

Три са болниците в София, които имат лицензирани хеикоптерни площадки - "Света Анна", Сити клиник - кардиология и "Лозенец". За съжаление обаче от миналата година в България няма въздушна линейка. Единственият медицински хеликоптер на Хели ер бе продадени преди повече от 6 месеца. С площадка за хеликоптер е и ВМА, но тя е  за военни машини. Над 6000 подписа са събрани за борени днис в пуснатата петиция за закупуването на 4 медицински хеликоптера в България. Инициатор е журналистът Владимир Христовски от София.  "Приятно съм изненадан от много хора, които се подписаха и споделят, че са загубили близки заради забавена реакция. Трогна ме писмото от Даниела Петкова, която през 2019 г. губи сина си, защото не е имало въздушна линейка", каза пред Столица.bg Христовски. "Беше обещано от премиера, в края на миналата година, че медицински хеликоптер ще бъде закупен през 2020 г. и са осигурени 20 млн. лв. европейски средства. С петицията искам да напомним за този поет ангажимент от държавата и да кажем, че не искаме само един, а толкова колкото са необходими, за да може да се спасяват човешки животи и да могат мадицинските екипи да оказват помощ в така наречения "златен час", защото човешкият живот няма цена", каза инициаторът на петицията. Той припомни, че само преди дни алпинист бе спасен от пребиваващите на Световната купа по ски в Банско словашки хеликоптери и екипи. С 25 - 30% намалява броя на жертвите, което е 180 спасени живота в България само от инциденти на пътя, цитира статистиката Христовски. Петицията ще бъде внесена във всички институции, за да се задвижи по-бързо процедурата. Северната ни съседка Румъния разполага с  11 бази, в Швейцария са 12, а в Словакия 7 "Идръжката на един хеликоптер е 55 000 евро на месец. Добрата новина е , че имаме хангар, база и техническо обслужване - машини за медицински хеликоптер. Летателен час излиза по груба сметка 3500 евро, но ако се лети по-рядко може да скочи и 10 000 евро. В Турция тази дейност е поета от военните. Моделът за финансиране в Европа е чрез държавния бюджет, както е във Франция, Испания и др., но има и частно финансиране", коментира Владимир Христовски. Според него услугата с въздушните линейки трябва да е към Спешния телефон 112, но да може да се ползват и от ПСС на БЧК.   

comment 0
visibility 863
кашпи

Спряха паркирането на детски площадки в "Павлово" и "Мусагеница" (СНИМКИ)

Автомобили вече няма да паркират на две детски площадки в столицата. А причината за това са поставени кашпи от екипи на Столичен инспекторат. Площадките са в кварталите "Павлово" и "Мусагеница".   На улица  "Ген. Александър Суворов", бл. 21 в "Павлово" са сложени 6 кашпи. Хората от квартала харесаха идеята да се спре неправилното паркиране на местата за игра. И обещаха да се грижат за растенията, засадени в кашпите.    Достъпът на автомобили вече е ограничен с 5 кашпи и при бл. 87, вх. 1 в кв. "Мусагеница". Служители на БКС "Студентски" засадиха храсти в кашпите.   Това е поредната инициатива на Столичния инспекторат за "защита" на детски площадки и междублокови пространства. Неправилното паркиране на МПС в такива територии води до риск за децата, които играят пред блоковете.                 

comment 0
visibility 1308
детски площадки

От "Подуяне" се отчитат пред гражданите

Администрацията на "Подуяне" се отчете пред гражданите какво и колко е свършено до този момент по важни за хората въпроси. В социалната мрежа се появи информация за ремонти и предстоящи строителни дейности. Ето и малко повече конкретика: Стартира градежът на нови 8 площадки за игра: ж.к „Хаджи Димитър“ , при читалище „Стефан Караджа“ж.к „Сухата река“, бл.28ж.к „Хаджи Димитър“, бл.121локална градинка, ул. „Никола Войновски“, до 42 ОУж.к „Сухата река“, бл.217,218,219 Аж.к „Хаджи Димитър“, бл.27, бл.28ж.к „Левски В“, кв.14 В процес на изграждане са 3 нови паркинга:ж.к “ Левски Г “ бл 14 ж.к “ Левски Г “ бл 15ж.к “Сухата река” бл 18 Санират се две детски градини:-74 ДГ-103 ДГ Започва разширяването на 20 ДГ с още 4 групи. До този момент са махнати 70 броя незаконни гаражи на територията на район „Подуяне“.                

Реклама
comment 0
visibility 1708
площадка

Нови площадки за спорт и за игра във "Витоша" (СНИМКИ)

В район "Витоша" кипи сериозна строителна дейност. Правят се нови площадки за игра на децата и места за спорт на открито, подновяват се сцени на читалища. Готова е новата детска площадка в кв."Манастирски ливади-Запад" на ул."Мур" (при обръщалото на Т7). Все още продължава работата по новата спортна площадка на ул."Майстор Павел от Кримин".Там вече има сложено спортното съоръжение, съобщават от администрацията на района.През изминалата седмица бяха основно ремонтирани и сцените на читалищата в кв."Симеоново" и кв."Павлово"

comment 0
visibility 1050
Кривина

Над 120 нови детски и спортни площадки ще направи Столична община (СНИМКИ)

Над 120 нови детски и спортни площадки ще направи Столична община през тази година. Те ще бъдат в паркове и междублокови пространства във всички райони на града. Това написа в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Спортната площадка в с. Кривина е част от 9 дка общински терен, на който се прави и парк по инициатива на кмета на селото. Детски площадки се изграждат и в Железница, и Пасарел. Фандъкова допълва, че все повече млади семейства решават да живеят в селата, които са на територията на Столична община. Затова и от години сериозно се инвестира в обновяване на детските градини, училищата, детски и спортни площадки.  

comment 0
visibility 948
реновиране

Спортен празник и нови площадки в ДГ 118 (СНИМКИ)

Спортен празник отбеляза откриването на реновираните площадки в детска градина 118 "Усмивка" в район "Сердика". Малчуганите тичаха, скачаха и демонстрираха повече от добра физическа форма. А местата за игра напълно отговарят на изискванията по Наредба 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, съобщават от район "Сердика". От настилките до цветовете на уредите за игра - всичко е съобразено с едно- децата да се чувстват свободни и щастливи и да мислят само за игрите. След ремонта на площадките родителите и учителите в градината са по-спокойни за безопасността на дечицата.    

comment 0
visibility 702
площадки

Обновяват 6 детски площадки в "Илинден"

Започна обновяването на 6 детски площадки в район "Илинден". Процесът тази година ще бъде финансиран от Специализирания общински приватизационен фонд към Столична община, съобщи кметът на района Иван Божилов. Ще бъдат монтирани комбинирани уреди за игра за децата от 3 до 12 години и комбинирани двойни люлки. Те са подходящи и за децата на 3 години. Предстои да се поставят и къщички за игра и люлки тип "везна". Настилката на обновените площадки ще бъде ударопоглъщаща каучукова. Тя ще пази от наранявания ако някое детенце падне. Три от реновираните площадки са в жк. „Илинден“, едната е в междублоковото пространство на бл.124 и бл.125, втората - до бл.73, а третата – до бл.135. В „Гевгелийски“ ще бъде обновена площадката пред бл. 2, а останалите две места за игри са в "Захарна фабрика“, при бл.41 и в „Света Троица“ – в междублоковото пространство на бл.301 и бл.302. Обновените детски площадки ще са съобразени с изискванията, залегнали в разпоредбите на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

comment 0
visibility 1077
179 градина

Правят нови четири площадки в двора на 179 ДГ "Синчец" (СНИМКИ)

Четири нови площадки ще бъдат изградени в двора на детска градина 179 "Синчец" в район "Илинден". Ремонтът в двора продължава. Ще бъде сложена нова настилка около цялата сграда. Монтира се ново осветление по алеите, подобрява се озеленяването, съобщиха от администрацията на района. Самата сграда на градината е напълно обновена. Старата част на постройката е санирана спрямо новите изисквания за енергийна ефективност. На подовете е сложена хетерногенна винилова настилка с антибактериални свойства. След шпакловката на стените и таваните те ще бъдат боядисани с антибактериален латекс.Сменени са водопровода и канализацията, сложен е и нов теракот на пода и фаянс по стените на санитарните помещения. Сложено е и ново санитарно обзавеждане. Реновирането на старата сграда на детската градина започна през лятото на 2018 година и се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“.  

comment 0
visibility 1316
площадка

Правят три нови детски площадки в Банкя

В град Банкя предстои да се направят още три нови детски площадки. За да бъдат по-безопасни за децата, от администрацията на района канят всички майки и татковци, които имат какво да кажат по темата, на 3 юни от 15 часа в ритуалната зала на районната администрация. Ще бъдат чути исканията им за настилка на площадките, за вида на уредите и дори за боята, с която те да бъдат боядисани.  

comment 0
visibility 1174
Обновяване на детски площадки

Ремонтират три детски площадки в район “Подуяне”

Основен ремонт предстои на три детски площадки в район “Подуяне”. Ремонтирани ще бъдат площадки в ж.к “Хаджи Димитър” и ж.к “ Сухата река”. Повечето места са в междублокови пространства.  Те ще бъдат обновени по-всички стандарти за безопасност, ще бъдат поставени модерни катерушки и пространството около тях ще бъде почистено и облагородено. Първо ще започне ремонта на площадката в ж.к “Хаджи Димитър” до блок 106, след което ще стартира и този на площадката до блок 57. Предвиден е и ремонт на зоната за игра до блок 32 в .ж.к “ Сухата река”, съобщават от районната администрация. След ремонта децата вече ще има къде да играят напълнобезопасно.

comment 0
visibility 943
Детска площадка

Четири детски площадки готови до края на годината в "Овча купел"

Четири детски площадки ще са готови до края на годината в кв. "Овча купел". Една от тях ще е чисто нова, а останалите ще бъдат същестуващи, които ще бъдат изцяло реновирани, съобщи кметът на района Христина Семерджиева.  Заявените площадки се намират на ул. "Драгоман"при бл.15, а също и при бл.30 и на ул. “Овче поле” 17. През миналата година са ремонтирани част от детските площадки, но за съжаление те не издържат дълго, защото често стават обект на набези, люлките биват изкъртени, а оградите откраднати.

comment 0
visibility 681
Детски площадки в района

Изграждат нови детски площадки в район "Подуяне" (СНИМКИ)

Много нови площадки ще бъдат изградени в район "Подуяне". Първите две ще бъдат при бл.2 в близост до бул."Ботевградско шосе" и при бл.84 в ж.к"Сухата река".Площадките ще бъдат изградени по всички изисквания за безопасност и ще бъдат снабдени с модерни катерушки и пързалки. Очаква се ремонта на първите две да стартира през следващия месец. Те ще бъдат изключително добра придобивка всички живущи и техните деца.

comment 0
visibility 1065
Нови площадки в район Витоша

Готова е новата спортна площадка в Манастирски ливади (СНИМКИ)

Приключи изграждането на новата спортна площадка (стрийт фитнес) на ул. "Боянски възход", зад бл.45. в кв. Манастирски ливади. Очаква се през месец април да стартира и изграждането на нова детска площадка в кв.Манастирски ливади-запад, при обръщалото на Т7, където ще има и обособена площадка за разходка на кучета. На нова детска площадка вече се радват и жителите на в.з. Симеоново-Драгалевци, на ул. "Крушова градина". От район Витоша съобщават , че е започнало разчистването и облагородяването на зелената зона до улиците "Кумата" и "даскал Стоян Попандреев", където освен парково пространство ще бъде изграден и фитнес на открито.  

comment 0
visibility 958
Младежи при кмета

Младежи посетиха кмета на район „Илинден“ с искане за повече фитнес площадки (СНИМКИ)

Инициативна група от младежи посетиха кмета на район „Илинден“ г-н Иван Божилов, за да изразят желанието на своите връстници от ж.к „Света Троица“ да бъдат изградени повече фитнес площадки за свободен достъп на открито.Божилов горещо приветства инициатива и, като подчерта, че физическите упражнения на открито и спортът са сред приоритетите му като средство за превенция на зависимости и здравословен начин на живот за малки и големи,той пое ангажимент, според финансовите възможности, да направи необходимото за изграждането на повече стрийт фитнес площадки в междублоковите пространства в района.Заради все по-нарастващия интерес на младите хора към фитнеса на открито, със съдействието на г-н Божилов през последните години на територията на район „Илинден“ бяха изградени 8 нови стрийт фитнес площадки, разположени, в парк „Света Троица“; две комбинирани фитнес площадки в парк „Западен парк“; една в парк „Бял бор“; три в ж.к „Света Троица“ – при блокове 382-383, 299 и 349 и една в ж.к. „Захарна фабрика“ – при бл. 62.

comment 0
visibility 575
гуми

Три нови площадки за стари гуми ще има в София

Нови площадки, на които всеки гражданин ще може да си предаде старите гуми, са обособени на територията на София, съобщиха от общината. Старите гуми могат да бъдат предавани в обектите намиращисе на : бул. Илиянци № 6, жп гара София-Север и ул. Райко Даскалов № 51 в район Банкя.На тях всеки гражданин ще може да предаде безплатно до 4 стари гуми наведнъж. С новите площадки броят им нараства и вече може да се предават стари гуми в 13 района на Столицата.От общината уточняват,че гражданите могат да да оставят старите си гуми и в търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на гуми), тъй като те са задължени по закон да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните такива.Столичната община напомня на столичани, че лошото съхранение и гореното на стари гуми замърсява околната вода и качеството на въздуха.При изгаряне им в атмосферата се отделят голям брой фини прахови частици,въглероден оксид, азотни и серни оксиди. През изминалата година Столичната община е събрала над 12 600 стари гуми.

comment 0
visibility 535

СО продължава да изгражда училищни площадки за безопасно движение

Ще продължи изграждането на модерни площадки за безопасност на движението в училищата и забавачките в София. До сега са направени 84 такива, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при срещата си с учители и ученици в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Кметът даде старт на Олимпиадата по пътна безопасност в училището. Тази уникална олимпиада е инициирана от Институт за пътна безопасност. Целта е да се осигури безопасна среда за децата, да се гарантира тяхното здраве и живот. Това може да стане като им предадем знания за правилно поведение на пътя и създадем нужните навици за безопасно придвижване, каза Йорданка Фандъкова. Кметът на столицата отправи поздрав към министъра на образованието за отделените средства за обучение на учениците. Тя обеща да се постави светофар или препятствие, където е необходимо, за да се запази живота на децата.За изминалия период са повдигнати 330 пешеходни пътеки, а 200 са били допълнително осветени.

comment 0
visibility 400

"Безопасни детски площадки" стартира нова инициатива за осветяване на подлези и улици

Гражданската иницатива "За безопасни детски площадки" започва нова кампания. Идеята е местата в София, където има голям пътникопото да се осветят. Особено важно е там, където минават майки с деца и възрастни хора. За новата си кампания от сдружението събощиха в социалната мрежа. Съвсем скоро те приключиха успешно една друга кампания, да се освободят тротоарите от автомобили.  Тя получи голяма подкрепа от гражданите, районната община и Столична община. На всички подадени сигнали имаше бърза и адекватна реакция и 90% от тротоарите в кв. Стрелбище бяха изчистени от паркирали коли благодарение на инициативата. Започваме със сигнал за липса на осветление и определено мърляво състояние на подлеза, който свързва пазара в кв. "Иван Вазов" и кв. "Стрелбище", написаха в социалната мрежа "За безопасни детски площадки". Те напомнят, че със смяната на времето доста рано се стъмва, а децата още не са се прибрали от училище. От инициативата призовават всички да се огледат тъмно или осветено е мястото и пътя към училище, детската градина, яслите или в парка, градинката и детската площадка?  Светъл ли е подлеза или улицата, на която живеете? Подавайте сигнали на контактния център на Столична община, на мобилните приложения и на гражданските платформи, перпоръчват от гражданска инициатива "За безопасни детски площадки". При подаване на сигнала е добре да се каже номера на стълба на лампата, който е обозначен на около 3 м височина. Не оставяйте на тъмно!

comment 0
visibility 1007

В район „Възраждане“ обновяват 4 детски площадки

Столичният район „Възраждане“ стартира от днес обновяването на 4 детски площадки. Две от площадките, тази в „Зона Б-18“ между бл. 106, бл. 328 и бл. 329 и другата в кв. 335 в „Зона Б-5“ ще бъдат напълно обновени. Ще бъде положена ударопоглъщаща настилка, ще се монтират нови съоръжения за игра, както и малко комбинирано съоръжение. Детската площадка, която се намира в „Зона Б-19“ между бл. 15 и бл.16 ще получи ударопоглъщаща настилка и нови съоръжения за игра. Четвъртата площадка, тази в „Зона Б-5“ до бл.14, ще се разшири с 40 кв.м., ще бъде положена  ударопоглъщаща настилка и ще се монтират нови малки съоръжения за игра. Материалите и съоръженията, които ще се използват, отговарят напълно на изискванията уредба за безопасност. В бъдеще престои да бъдат възстановени зелените площи, настилките по алеите, както и да бъдат засадени нови храсти и тревна растителност.

comment 0
visibility 421

"Пазари Запад" ЕАД продължава да мие пазарните площадки

От публикация в социалната мрежа става ясно, че "Пазари Запад" ЕАД продължава своята традиция да измива пазарните площадки на дружеството. Миенето се осъществява винаги през нощта. Така процесът не пречи по никакъв начин на търговците и на тяхната дейност. Същевременно клиентите се чувстват комфортно докато пазаруват.