Тема: ПУП

comment 0
visibility 3371
Нов крайречен парк в "Манастирски ливади-Изток"

Изграждат крайречен парк с корекцията на коритата на Бoянcĸa бapa и p. Изливo

Голям линеен парк ще има в столичния квартал "Манастирски ливади-Изток", който ще реши недостигът на зелени площи в зоната. Вече е изработена кoнцeпциятa зa зеленото пространство - крайречен парк, който ще е с голям oбщecтвeн дocтъп. Проектът се разработва от Общинското предприятие "Coфпpoeĸт-OГΠ" и е част от подготвяната ĸopeĸция нa ĸopитoтo нa p. Бoянcĸa бapa и p. Изливo, пише gradat.bg. Едновременно с това в Haпpaвлeниe "Apxитeĸтypa и гpaдoycтpoйcтвo" подготвят промени в ПУП-а, за да се реализира крайречния парк. В началото на пролетта се очаква проектите да бъдaт oбявeни зa oбщecтвeнo oбcъждaнe oт Paйoн Tpиaдицa. Целта е пространството край коритата на peĸитe дa ce превърнат в парк, като обxвaтът вĸлючвa пpилeжaщитe тepeни в ycтpoйcтвeнa зoнa Tзв, ĸaĸтo и имoтитe oтpeдeни зa oзeлeнявaнe, пapĸ и cпopт. В момента в ĸвapтaлa почти липсват зeлeни плoщи c oбщecтвeн xapaĸтep, нe e напълно изгpaдeнa и yличнaта мpeжa. Близо 70% oт живеещите в  "Манастирски ливади-Изток" ca aĸтивни, млaди xopa нa възpacт дo 40 г., a 17% от oбитaтeлитe ca дeцa, сочи анализ.  

comment 0
visibility 1201
ПУП и ПРЗ в Овча купел

ПУП на Овча купел ограничава височината на застрояване

Готови са Подробен устройствен план (ПУП) и План за регулация и застрояване (ПРЗ) на  кв. 19 в жк "Овча купел 2", съобщават от Направление "архитектура и градоустройство" на Столична община. Изработването е на базата на издадена от главния архитект на София през 2010 г. заповед за изработването на планове за регулация . С плановете, възстановените бивши земеделски имоти в обхвата на плана, трябва да се урегулират с необходимия коефициент на редукция (до 25%) за изграждане на публична инфраструктура - улична и алейна мрежа, озеленяване, нова детска градина, спортен комплекс и парк. Изработването е съобразено с процедираните последващите години изменения на ПУП за обезпечаване трасето на III-ти Метродиаметър, както с процедурите по изработване и влизане в сила на кадастрална карта за района. Съобщението е в отговоро на запитване на живеещи в Овча купел. През 2019 г. в Направление "Архитектура и градоустройство" е предаден ПУП-ПРЗ и план схеми на инженерната инфраструктура за горепосочения обект от проектантския колектив "Ситиарх" ЕООД. От НАГ са категорични, че разпространената в социалните мрежи информация относно предвидените градоустройствени параметри на квартала е спекулативна и подвеждаща. С предложения план се ограничава височината на застрояване, от нормативно допустимите 26 м, на максимална допустима кота корниз от 15 м. (до пет етажа). Терените, отредени за озеленяване и социална инфраструктура, значително надвишават нормативните изисквания за устройствената зона. Предвид спецификата на плана, необходимостта от преценка целесъобразността на проектното решение и обвързването с ОУП на Столична Община, представените материали са все още в процедура на разглеждане от отделите на Направление "Архитектура и градоустройство". След изясняване на цялата собственост в обхвата на разработените планове и отстраняване на констатираните забележки, ще бъде внесен за разглеждане от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ). При постъпване на служебни предложения от ОЕСУТ, включително и от кмета на район "Овча купел", проектът ще бъде върнат на проектантския колектив за преработване и допълване. След изпълнение на всички препоръки и корекции, преработеният проект ще бъде изпратен в район "Овча купел" за провеждане на обществено обсъждане.

comment 0
visibility 736
ПУП на Столичен зоопарк

Готов е проектът на ПУП на зоопарка в София (СНИМКИ)

Подробният устройствен план (ПУП) на столичния зоопарк вече е готов. Предстой финално обществено обсъждане на проекта, научи Столица.bg. След като бъдат направени корекции, ако има предложения и забележки, Планът ще се приеме от СОС. Изработването на ПУП ще даде въззожност за цялостна реконструкция на софийския зоопарк, а и да се кандидаства с проект за финансиране. В момента се извършват ремонти на отделни сектори и то със собствени средства или с пари от бюджета на Столична община. Реновирани бяха клетките на големите котки. Ремонт бе започнат и на сектора "Примати". Засега обаче маймуните нямат нови клетки, тъй като реконструкцията беше спряна през май. През уикенда бяха поставени над 20 чисто нови хранилки от доброволци на TELUS. ОБновени бяха пейки, беседки, огради и бе почистено около зоната на слона.  Амбицията на ръководството е софийската зоологическа градина да стане сред най-добрите в Европа. Преди 10 дни там са се излюпили черни лебеди. Бебетата вече са добре и плуват в езерото. 

Реклама
comment 0
visibility 638
ПУП на Борисовата градина

Преработват ПУП на Борисовата градина, има над 400 жалби

Подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина ще бъде преработен от автора арх. Ковачев, съобщи главният архитект на София арх. Здравко Здравков. До момента са получени над 400 жалби от граждани и организации със забележки и предложение. Борисовата градина е разположена на територията на 3 общински района - Средещ, Изгрев и Лозенец. Районните администрации трябва да разгледат жалбите, да ги върнат в НАГ и да бъдат обсъдени на Експертен съвет, за да се уточни къде и какви промени ще се направят в ПУП-а. Проектът на Подробния план на най-големия парк в София бе представен в края на юни т. г. След това имаше и обществено обсъждане. Окончателното му приемане ще стане от новия състав на Столичен общински съвет. Следващата година трябва да бъде приет и Общия устройствен план на София. През тази година повечето райони на Столична община изработиха и представиха ПУП-ове.

comment 0
visibility 383
Проект за нов стадион на ЦСКА

ЦСКА получиха виза за реконструкция на "Българска армия"

ПФК ЦСКА получи виза за реконструкция на стадион "Българска армия" в Борисовата градина. Това съобщи пред Столица.bg арх. Здравко Здравков, главен архитект на София. Футболният клуб ще могат да обновят изцяло спортната си база само в границите на съществуващия имот, уточни арх. Здравков. Засега няма да се изгражда подземен паркинг за 3000 места с вход от "Драган Цанков", както предвиждаше един от идеините проекти на "армейците". Сега предстои ръководството на клуба да избере кой от трите варианта на проект да реализира. "Ще ползват паркингите на стадион "Васил Левски", уточни арх. Здравков. Годишно на "Българска армия има около 20 събития. Според проекта за ПУП на Борисовата градина не се предвиждаше реконструкция, а само ремонт и разширение.  С помощта и подкрепата на спортния министър Красен Кралев обаче, ЦСКА най-после ще реализира намеренията си. В момента клуба ползва стадиона под наем. Реално визата е издадена на "Сердика Спортни имоти" ЕАД, търговско дружество с принципал ММС, тъй като то е собственик на "Българска армия".

comment 0
visibility 522
Идеен проект за нов стадион

ЦСКА ще има нов стадион в Борисовата градина

Футболният ЦСКА ще има нов стадион на мястото на сегашната "Българска армия" в Борисовата градина. Това съобщават от клуба на официалния сайт. Днес е имало среща между  главния архитект на София Здравко Здравков и собствениците на клуба Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и изпълнителния директор Пламен Марков. ЦСКА срещна разбиране от Столична община за изграждането на нов стадион на Българска армия. От Московска 33 щели да окажат пълно съдействие с всички възможни законови средства за реализацията на инвестиционното намерение. Така стадион Българска армия ще се превърне в модерно съвременно спортно съоържение, отговарящо на изискванията на УЕФА от най-висока категория. Ръководството на клуба са получили уверение от арх. Здравков, че до 15 - 20 септември ще получат виза за проектиране на цялостна реконструкция на "Българска армия". "След като получим виза за проектиране тогава ще се правят и количествено-стойностни сметки, после започват съгласувателните процедури и т. н.", коментираха от клуба пред Столица.bg. На сайта на клуба бяха представени три идеини проекта на нов стадион. Единият от тях беше с подземен паркинг за 3000 автомобила и е на стойност около 80 млн. лв. Преди дни и кметът на София Йорданка Фатдъкова заяви, че няма никакви пречки за реконструкция, но в сегашнвите граници на спортното съоръжение. Така излишни се оказаха споровете преди два месеца да има или да няма нов стадион в Борисовата градина. През юни се обсъждаше ПУП на Борисовата градина и според него на "Българска армия" можеше само да се покрият трибуните и да се премахне пистата, за да се увеличи броят на местата. Реално обаче "Българска армия" е доста амортизирана и не може да бъде спасена с козметични ремонти. Преди дни пък става ясно, че със спортния министър Красен Кралев се обсъжда варианта да се създаде ново съвместно дружество, в което ММС да апортира "Българска армия" и базата на Панчарево, а футболният ЦСКА да влезе с парична вноска. Така ще се гарантира изграждането на новия стадион, мениджмънта и експлоатацията, както и развитието на клуба. В момента ЦСКА ползват базата, чийто принципал е ММС, под наем.

comment 0
visibility 917
Борисова градина, къпалня Мария Луиза

Приемането на ПУП на Борисовата ще пресече намеренията за СПА и хотел на "Мария Луиза"

Считам, че процесът на реституирани на зелени площи в междулоковите се нуждае от сериозен анализ. При бл.61 и 68 по ул. Андрей Ляпчев в Младост  по странен начин е възстановена собственост. Подобен казус има и в Обеля. Казусите трябва да се проверяват един по един. Третият е пространството при бл. 320 в Младост 3, където имаше напрежение. Това не са единствените терени, по които работи нашата група, коментира председателят на екокомисията към СОС Лорита Радева пред bgonair.bg. Общинският съветник обясни, че все още не е постигнато съгласие със собствениците за замяна за терена при бл. 70 и 19 в Младост. Преди дни се разбра, че работната група е постигнала споразумение със собствениците на имот до бл. 401 за замяна. За този терен от няколко месеца имаше гражданско недоволство. "Това е много труден процес. При бл. 68 започна в началото на 2013 и 2014 г. и се мина през съдебни процедури. И така е по всички 29 - 30 обекта, по които работи тази група. Кметът Фандъкова поиска да се изяснят порцедурите, да се намерят допирните точки, да се постиген съгласие по параметрите, така че гражданите в конфликтни зони да получат зелени пространства. Разбирането на кмета на София е, че трябва да се работи индивидуално с инвеститори, със собственици на имоти и с усилията на общината да се постигането на съгласие, за да могат да се решават тези конфликти", каза Лорита Радева. Общинският съветник коментира и необходимостта от приемането на ПУП-ове и ОУП на София. "Подробният устройствен план на Борисовата градина е като закон за тази територия и определя правилата, какво се случва там. Ние искаме да не се променя парка и да се възстановят неговите функции. Възстановяване на къпалнята "Мария Луиза", Трите дансинга и други обекти и да се върви към визията каквато е създадена", каза Радева. Тя обясни, че когато се приеме ПУП на Борисовата градина и се каже, че на това място ще има само къпалня и нищо друго, тогава ще отпаднат надеждите и възможностите, с които е приватизирана къпалнята. Там няма да може да се строи СПА комплекс, хотел и т. н. "Тогава в преговорите и разговорите с мажоритарния собственик на този обект ще може категорично да се каже "Планът определя, че там ще има къпалня и само това".  Оттам нататък отпадат всички следващи намерения, категорична бе Радева.

comment 0
visibility 700
Фандъкова обещала на Стоичков нов стадион на ЦСКА

Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион, увери ме г-жа Фандъкова

ЦСКА ще има нов стадион в Борисовата градина, който ще бъде на мястото на сегашния. Това заявява легендарният футболист Христо Стоичков пред Труд. Преди седмица Камата направи изненадващо посещение в Столична община. Именно тогава той се е срещнал с кмета на София Йорданка Фандъкова. "Г-жа Фандъкова ме увери, че нов стадион на ЦСКА ще има. Много е важно да се спазват законите. На рисунките съоръжението е много хубаво и съм сигурен, че ако всичко е по правилата, ще стане реалност. Това е желанието и на Фандъкова. Познаваме се от години и тя винаги си държи на думата. Каквото е обещала на София, го е изпълнила", казва легендарният №8. За изграждането на нов стадион в Борисовата градина се заговори при общественото обсъждане на ПУП-а на Борисовата градина през юни. Според проекта там може да се направи само козметичен ремонт. Авторът на Устройствения план, обясни, че това означава покриване на трибуните, премахване на пистата и увеличаване на броя на седалките. Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев пък вече има проекти, три варианта за нов стадион на мястото на сегашния. Кметът на София Йорданка Фандъкова бе категорична, че целна на ПУП-а е да се запази Борисовата градина от застрояване. По отношение на нов стадион на армейците тя винаги е казвала, че само в границите на съществуващия обект. Проектът на Гриша Ганчев за нов стадион предвижда подземен паркинг с 3000 места и без нито едно изсечено дърво.

comment 0
visibility 2806
Проект за ПУП на село Кокаляне, район Панчарево

ПУП на Кокаляне: Разрешително за строеж в опасна зона само от МРРБ

Проектът за ПУП на село Кокаляне и проектанският екип бяха представени вчера на местните жители на събиране в кметството. Селото, което е в район Панчарево отдавна очаква да получи Устройствен план, тъй като от това зависи цялата инфраструктура и бъдещето развитие. Отдавна жителите на селищата в район Панчарево недоволстват и искат да се изгради канализация. Проектът за ПУП на Кокаляне вече е внесен в Направление архитектура и градоустройство на Столична община и се очаква да бъде одобрен на Експертен съвет, научи Столица.bg. След това ще се публикува в Държавен вестник и едва тогава ще започне да тече едномесечният срок за обсъждане, възражения, мнения и корекции. На представянето вчера, в 18.30 ч. не присъствал кметът на района Димитър Сичанов. Разяснения и подробна информация гражданите получили от главния архитект Игнатова и от екипа, изработил проекта за ПУП. Целта на събирането била местните да се запознаят с новия Устройствения план и да им се разясни процедурата. Изработването на ПУП-а целяло да се уеднакви с кадастралната карта от 2010 г. Към проекта има и геоложки доклад. Според проектантите основен проблем за село Кокаляне е свлачищната зона, която в плана е разделена на три подзони. Голяма част от свлачищната зона обхваща горната част на Кокаляне. Затова и ПУП-ът предвижда нови режим и изисквания за застрояването. Задължително за цялата свлачищна зона е при строеж да има геоложки доклад. А за най-опасната подзона разрешителните за строеж ще се издават само от Министерството на регионалното развитие и градоустройство (МРРБ), разясниха експерти пред Столица.bg. В селото се предвижда да има 3 основни улици - "Искър", "Васил Левски" и "Иван Асен II", по които ще се движи градски транспорт. Местните жители се надяват с новия ПУП да се модернизира и обнови инфраструктурата в село Кокаляне. Кога обаче ще стане това един Господ знае, коментираха местни жители. Според тях до момента нищо съществено не се е случило в селото в последните 4 години.  

comment 0
visibility 2329
Село Кокаляне

Започват обсъжданията на ПУП за село Кокаляне

И в район Панчарево започват обществените обсъждание на ПУП. От кметството уводомяват гражданите, че днес ще им бъде представен екипът на Проект за изменение на ПУП на село Кокаляне, в.з.Кокалянски ханчета - I и II разширения, в.з.Михово блато". Жителите на Кокаляне предварително ще се запознаят с разработката. Те могат да задават въпроси, да дискутират и да правят предложения относно Устройствения план. Така още в самото началото на разработката да видят какво се случва със собствените им имоти в зоната. Събирането е тази вечер от 18 часа в кметство Кокаляне.  Не пропускайте да отидете, за да си проверите собствените имоти, пирзовават от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне.

comment 0
visibility 1971
Задание за изработване на проект за ПУП на Северен парк

Запазват целостта на Северен парк, обезщетяват собственици на частни имоти

Кметът на район Надежда инж. Димитър Димов продължава усилено да работи по запазване целостта на Северен парк. Още преди година той започна разговори със собственици на терени, на които преди много години е било предвидено да има поликлиника и болница. Димов отново направи регулярна среща с частниците, на която присъстваха и представители на Инициативен комитет за запазване на Северен парк. Беше обяснено, че районното кметство, заедно със Столична община търсят категорично решение за запазване целостта на Северен парк.  Вече е готово заданието на проект за Подробен устройствен план на Северен. Целта на разговорите е да бъдат удовлетворени страните, както и запазването на парка заради големия обществен интерес. Притежателите на терени в границите на парка вече са получили пазарни оценки от сертифициран оценител. Определена е пазарната стойност на частната им собственост. "Те са съобразени с параметрите на застрояване на Общия устройствен план и Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община. На база на тези нормативни документи са определени площите за предоставяне на равностойни общински имоти в съответната зона", съобщава кметът на Надежда инж. димов в социалната мрежа. Лично главният архитект на гр. София, арх. Здравко Здравков е поел ангажимент да бъде реализиран балансиран проект за Подборен устройствен план на Северен парк. Пред Столична община стои задачата да се запазят дървесната растителност и зелената система в града.

comment 0
visibility 1541
Приемането на ПУП на Дружба 1 и Дружба 2

Приеха ПУП-ове, които пазят междублокови пространства в Дружба

В столичния квартал Дружба, район Искър ще се спасят и запазят междублоковите пространства само за зелени площи. Това отреждат два Подробни устройствена плана (ПУП), които вчера бяха приети на сесията на СОС. Единият е за жк Дружба 2 - втора част, а другият на жк Дружба 1 - трета част. Това гарантира, че тревни площи няма да бъдат застроени, което ще запази големите зелени пространства, каквито има единствено в Дружба, коменитраха доволни жители на столичния квартал. Подробните устройствени планове бяха приети с 38 гласа "за". С вчерашното решение на СОС е защитена още една кауза - компактна площ за изграждането на парк "Таралежите". Това удовлетворява и Сдружение Дружба-София, както и всички граждани, които са срещу засторяването на междублокови пространства. "Приемането на ПУП регулира компактна зелена площ за изграждането на парк "Таралежите"", написа на профила си в социалната мрежа общинският ъсветник Лорита Радева, окято също живее в Дружба. 

comment 0
visibility 2763
ПУП Борисова градина, обществено обсъждане

Представители на спортните обекти заявиха искания за промени в ПУП-а на Борисовата

Представители на спортни обекти в Борисовата градина защитиха самостоятелността на имотите си и заявиха искания за корекции в устройствения план на най-големия парк в София, които касаят достъпа и функционалността. Това стана вчера на първото обществено обсъждане на изработения от екипа на арх. Атанас Ковачев ПУП на Броисовата градина.  Проектът на ПУП беше представен за 5 юни, срокът за подаване на възражения и предложение изтече на 19 юни т. г., а вчера отново бяха обсъдени подробности и детайли на отделни имоти, собствеността, образуването на УПИ-та със смесена собственост, запазването на зеленината, изграждането на тоалетни и др. Очаквано ПУП-ът бе наречен неадекватен от представители на неправителствени организации, граждани и екоактивисти. Същеврменно с това обаче планът получи и голяма подкрепа от институции и собственици на имоти. Целта на ПУП-а е да защити Борисовата градина от застрояване и да се запази зеленината, както и имотите в парка да могат да се ползват от столичани и гости на града. Този път най-активни бяха представители на ПФК ЦСКА, както и привърженици. Те аргументирано отстояваха искането си да се построи нов стадион в границите на сега съществуващия "Българска армия". Фенове заплашиха главния архитект Здравко Здравков с оставка, ако не се разреши строителство на ново съоръжение. В залата общинският съветник Трайчо Трайков призна, че е привърженик на армейците, но се разграничи от желанието им за нов стадион. Той заяви, че там не е мястото на стадиона, съоръжението е изживяло времето си и сега е моментът да се премахне. Сред представителите на родния спорт бе и на Българската федерация по тенис. Той отново напомни, че не е помислено за нормалния достъп на представители на социалните групи,  както деца и хора с увреждания. Искането бе да се изградизона за паркиране на автомобилите, с които родители водят децата си на тренировки. В момента проблемът е решен само за събота и неделя. Когато има състезание в зала "София" автомибилите паркират в дясна лента на бул. Драган Цанков. Това обаче не е адекватно и проблемът трябва да се реши трайно, заяви предсатвителят на БФТ. Вариант имало паркинг да се направи върху релсите на спрения трамвай. Така ще се осигури и неограничен достъп на хора с увреждания. Изграждането на паркинг ще се ползва и от посещаващите кортовете на Националния тенис център, който е до зала София. Зала София е собственост на НСБ, с принципал ММС и там се провеждат републикански първенства освен по тенис, но и по още няколко вида спорто - фехтовка, бадминтон, бокс и др. От НСБ пък поискаха Столична община да си премахне платения паркинг и изцяло да освободи пространството около Националния стадион "Васил Левски" само за нуждите на съоръжението. В момента Спортното министерство получи право за безплатно паркиране в зоната откъм езерото Ариана. Решението бе взето на СОС в края на 2018 г. Наред с претенциите обаче не стана ясно какво ще прави НСБ със запустелия и тънещ в разруха колодрум "Сердика". Съоръжението отдавна е негодно за ползване от родното колоеднене, тъй като е доста остаряло, неподдържано и обрасло с храсти. На прилежащите площи на колодрума има заведение, чийто наем със сигурност не покрива поддръжката на съоръжението. Търпеливо в залата на общественото обсъждане бе и председателят на Българските гимнастически дружества Никола Проданов, който е бивш председател на Българската федерация по гимнастика. Той чу няколко мнения за съдбата на стадион "Юнак", бивша зимна пързалка "Дружба". Оказа се, че е много лесно да се правят предложения за чужда собственост, какво да се случи с имота. Емблематичният стадион е собственост на Българските гимнастически дружества, дарен от Столична община през 30-те години. Организацията с идеална цел има нотариален акт и засега нямат претенции към ПУП-а.     

comment 0
visibility 2935
Нов стадион на Армията в Борисовата градина

Анкета на Столица.bg: Да се построи нов стадион на Армията в границите на сегашния

Да се направи нов стадион на Българска армия в сега съществуващите граници в Борисовата градина. Това сочат резултатите от анкетата на Столица.bg - Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина? От над 1020 гласували. 89% от участниците отговарят, че проектът им харесва, но трябва да има нов стадион на Армията. Според проекта на  арх. Атанас Ковачев там може да се направи ремонт или реконструкция, която включва премахване на пистата и покриване на трибуните. Собственикът на ЦСКА вече има 3 варианта на проект за нов стадион, като в единия се предвижда подземен паркинг за 3000 места. Идеята за нов стадион се подкрепя и от спортния министър Красен Кралев.  Като цяло предложеният ПУП се одобрява от гражданите, защото запазва Борисовата градина от строителство. Но, разбира се, че има много мнения и становица за промени на конкретни обекти и детайли в устройството на Борисовата градина. 5% от гласувалите харесват проекта, тъй като е щадящ за зеленината и растителността. Други 13% не одобряват строежа на нови паркинги, в момента имало къде да се спират автомобилите. 2% от участниците в анкетата харесват ПУП-а, но искат да се премахнат Маймунарника, Веселото село и автокъща Капитолия, която е в съдебен процес със Софийски имоти. На първа инстанция общинското дружество спечели спора. 3% от столичани искат да се възстановят емблематичната къпалня Мария Луиза и Летния театър и да се ползват. Засега обаче това е невъзможно, тъй като и двата имота са апортирани в частно дружество. Над 1000 мнения и становища изпратиха гражданите в трите районни администрации на Столична община - Изгрев, Лозенец и Средец, в чиято територия попада най-голямият парк на София. На 26 юни т. г., сряда е публичното обсъждане на ПУП на Борисовата градина, след като проектът бе представен от арх. Ковачев на 5 юни т. г.

comment 0
visibility 981
ПУП на Борисовата градина

Над 1040 мнения в Изгрев, Лозенец и Средец за ПУП-а на Борисовата

Над 1000 мнения и становища за ПУП-а на Борисовата градина са изпратили столичани до трите районни администрации - Изгрев, Лозенец и Средец, в чиято територия попада паркът, научи Столица.bg. Срокът за подаване на възражения и мнения беше 19 юни т. г. Столичани обаче са изпращали и след тази дата. Проектът за ПУП на Борисовата градина с автор арх. Атанас Ковачев, бе представен на 5 юни т. г. Общественото обсъждане е насрочено за 26 юни т. г. в сряда. Тогава отново ще се коментират и дискутират подробности, ограничения и строителство на емблематичния за София парк. Най-много мнения - 388 са подадени в район Изгрев в срок и след 19 юни още 16, съобщиха от местната администрация. 360 са пък в район Лозенец. Там различните становища са не повече от 10. Има около 50 еднакви и те са все да се построи, разшири и обнови стадион на Българска армия. Останалите около 300 мнения са копи-пейст на становище на представител на фондация за спасяване на Борисовата градина.  Подателите дори не са си направили труда да си сменят името.  Над 300 писма са обработили в централния столичен район Средец. Много от становищата са изпращани и с копие до НАГ на Столична община. И там в момента се обработват, но все още няма точна бройка. 

comment 0
visibility 752
Борисова градина

Над 200 становища за 24 часа получени в "Средец" за ПУП-а на Борисовата

Над 200 становища за последните 24 часа са получени в администрацията на район "Средец" относно проекта за ПУП на Борисовата градина. През първите дни от обявяване на процедурата в общината са получени общо 20 мнения. Сериозният брой становища създава трудност при обработката на документите и довежда до забавяне, съобщават от района в социалната мрежа. Дискусията за ПУП на Борисовата градина ще се проведе 26.06.2019 г. от 17:30 ч в сградата на УАСГ, гр. София, бул. „Христо Смирненски“ № 1, аудитория 230. Всеки, които има интерес към темата, може да присъства.    

comment 0
visibility 566
Борисова градина

Йорданка Фандъкова за ПУП-а: Без строителство и разширения в Борисовата градина

Без строителство в Борисовата градина и промяна на границите на съществуващите спортни обекти. Радвам се, че със спортния министър Красен Кралев мислим по един и същи начин. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Тя потвърди мнението си, че най-големият парк в София трябва да се запази от строителство. Вече казах моето мнение за ПУП-а и становището ми е в НАГ, заяви столичният кмет. Тя коментира обвинения на политически сили към Столична община относно проектът. Това не е ПУП-ът на Фандъкова, а е проектът на арх Ковачев, който е автор. Политическите сили, които са раздавали на парче Борисовата градина сега отправят критики, коментира Йорданка Фандъкова. Тя е против строителството и на климатична гимназия. Много от знаковите обекти, общинска собственост, в парка бяха апортирани в съвместни дружествана на групоровки стана именно по време на управлението на сините. Известна е съдебната сага с подаръците, които направи управителят на общинското дружество Софийски имоти Тошко Добрев на приближени фирми. По негово време с игрички на вдигане и сваляне на капитала на дружеството Столична община се раздели с къпалнята Мария Луиза и Летния театър.  Софийски имоти все още държат 48% собственост в съвместното с частници дружество "Парк Мария Луиза". За съжаление обаче нямат участие в управлението на фирмата. "Връщането на Мария Луиза и Летния театър на Столична община е невъзможно, дори и със съдебни битки, категорични са юристи. А амбициите на ръководстмото на Парк мария Луиза е да строят хотел в границите на плувния комплекс. Един от най-спорните въпроси с проекта на ПУП в Борисовата градина е дали да има строителство на изцяло нов стадион в границите на съществуващия Българска армия или да се направи само реконструкция. Спортният министър застана зад проектите на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев за изцяло нов стадион. Столичният кмет обаче е категорична, че може да се направи само реконструкция. Днес изтича срокът за подаване на възражения, становища и менния ро представения проект за ПУП на Борисова градина. Общественото обсъждане ще е на 26 юни т. г.

comment 0
visibility 834
Нов стадион на Българска армия

Красен Кралев настоява за нов стадион на Българска армия

Стадион "Българска армия" не може да бъде възстановен с леки козметични промени. Това заяви спортният министър Красен Кралев в Бояна, предаде topsport.bg. С изказването си подкрепя намеренията на собственика на ЦСКА да се построи нов стадион в Борисовата градина. Кралев е категоричен, че държавата стои зад изграждането на нов стадион в границите на сега съществуващия. Спортното министерство е принципал на търговското дружество "Сердика", което се води собственик на стадиона на ЦСКА. Съоръжението е отдадено под наем на клуба за 10 години. "Нееднократно сме казвали нашата позиция за стадион Българска армия. Възраженията по проекта за ПУП на Борисовата градина са днесени", казва спортният министър. Той е разговорял с кмета на София Йорданка Фандъкова и смята, че се разбират, защото говорили на един език. От спортното министерство искат възраженията им да бъдат отразени в ПУП-а преди да се приеме. Проектът за Подробен устройствен план, изработен от арх. Атанас Ковачев, беше представен миналата седмица в УАСГ. Още тогава представляващият ПФК ЦСКА адвокат Трендафилов публично обяви исканията и увери Столична община, че за строителството на нов стадион, в чашата на сегашния, имат подкрепата на държавата. "Не искаме нов стадион извън очертанията на сегашния. Посочената възможна за реконструкция, както е в ПУП-а няма да реши проблемите на спортното съоръжение. Смятам, че е нормално да се направи нов стадион в сега съществуващите граници", категоричен е Красен Кралев. На представянето в УАСГ, авторът на Плана арх. Ковачев препоръча на ПФК ЦСКА да махнат пистата и да си покрият трибуните. Това обаче прозвуча доста несериозно. До момента против ново строителство на сатдион в границите на сегашната Българска армия е и главният архитект на София Здравко Здравков. Според него в Борисовата градина няма как да има нов стадион, отговарящ на изискванията на ФИФА и УЕФА, особено за автомобилите. Според едния от трите варианта на проект за нов стадион, изработени по искане на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, автомобилите ще бъдат в подземен паркинг за 3000 места. Няма да се наруши пропусквателния режим, нито функциите на Борисовата градина. Бизнесменът, който минава за ценител на зелените пространства, предвиждал и допълнително озеленяване на спортното съоръжение. Възражения, становища и мнения за ПУП-а на Борисовата градина се подават в НАГ на Столична община и трите районни кметства - Изгрев, Лозенец и Средец. На 26 юни има обществено обсъждане на Плана, след което ще се правят корекции и едва тогава влиза за обсъждане в комисиите на СОС. Вероятно към декември ПУП на Борисовата градина ще влезе за гласуване в СОС.  

comment 0
visibility 1396
Проект за стадион на ЦСКА в Борисовата градина

Потвърдено: ЦСКА си искат нов стадион в Борисовата градина

Чисто нов стадион да се изгради в границите на съществуващия в момента "Българска армия", искат от ПФК ЦСКА. Ще отстояваме това искане, защото имаме подкрепата на държавата в лицето на спортния министър Красен Кралев. Няма да навлезем и сантиметър в парка, няма да падне нито едно дърво и няма да има нито един автомобил", заяви пред Столица.bg адв. Станислав Трендафилов, който защитава интересите на армейския клуб. Вчера на публичното представяне на проекта за ПУП на Борисовата градина, той заяви и желанието на собственика на ПФК ЦСКА Гриша Ганчев за изграждането на чисто нов стадион. Сегашният е строен през 1967 г. Какви козирки на трибуните на поставяме на това старо, от минаалия век спортно съоръжение, категоричен бе адв. Трендафилов. Според него няма по-добър вариант, да се изгради ново и модерно спортно съоръжение с частни инвестиции, а държавата да запази собствеността си. В 10-годишния договор за наем между ЦСКА и ММС има инвестиционна програма, която трябва да бъде изпълнена. На сайта си ЦСКА представиха три варианта на проект за нов стадион. До момента няма официално внесен проект в НАГ. "Нашето желание и становище по ПУП на Борисовата градина ще бъде внесено писмено в НАГ", зарече се адв. Трендафилов. Чисто нов стадион ще струва на клуба около 90 млн. лв. за около 28 000 места. Според единия от вариантите се предвижда да има подземен паркинг за 3000 коли, който ще започва от "Драган Цанков". Така армейците обещават в Борисовата градина да не влиза нито един автомобил. "Проектите ни са изцяло за паркова среда и се предвижда изграждане на алеи", коментира адв. Трендафилов. Той е категоричен, че желанието е да се разруши съществуващия "Българска армия" и на негово място да се изгради изцяло нов стадион. Целта ни е клубът да има модерно съоръжение с идея на него да се играят мачове от Европейските клубни турнири и евентуално тези от домакинството на България на Европейско първенство, каза Станислав Трендафилов. Според проекта за ПУП сегашният стадион може само да се реконструира в рамките на съществуващите граници. Авторът арх. Атанас Ковачев перпоръча на ЦСКА да премахнат пистата, за да си увеличат местата и да покрият трибуните.

comment 0
visibility 2932
Представяне на проект за ПУП на Борисовата градина в залата на УАСГ

Над 4 часа продължи обсъждането на ПУП на Борисовата градина (ВИДЕО и СНИМКИ)

Над 4 часа продължи представянето на проекта за ПУП на Борисовата градина снощи в голямата зала на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Стотици столичани напълниха залата и задаваха въпроси, споделяха мнения и правиха възражения на проекта на най-големия парк в столицата, видя Столица.bg. Мненията и настроенията варираха от адекватни през истерични до безумни. Тенденциозни и провокиращиращи мнения и забележки на моменти взривяваше залата. Като цяло имаше доста противоречиви становища на граждани и доста разумни на специалисти в транспорта и ландшафта. Модератор на събитието бе Миряна Сирийски, а на въпросите отговаряха ръководителят на екипа изготвил ПУП-а на Борисовата градина проф. арх. Атанас Ковачев, главният архитект на София Здравко Здравков и експерти. Процедурата бе ясно разяснена, но това не помогна на много граждани, които просто бяха дошли, за да провокират напрежение. До 19 юни в НАГ или в трите районни кметства - Средец, Лозенец и Изгрев, в чиито територии попадат частите на Борисовата градина, столичани могат писмено да правят предложения, възражения и да задават въпроси. Снощи на представянето на проекта за Устройствен план на парка се водеше протокол и бе съобщено, че ще има обществено обсъждане и на 26 юни. Всички мнения на гражданите ще бъдат взети предвид и ще бъда разгледани на Експертен съвет към Столична община. Едва след това доументът, който урегулира подробно Борисовата градина ще влезе за обсъждане в комисии на СОС преди да бъде приет на сесия. Мнението си за Плана публично заяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова. "ПУП на Борисовата градина е ключов и съм щастлива, че Столична ощина има наредба, с която гражданите участват. Ще внеса в НАГ писмено становището си, защото видях и прочетох откровени лъжи и манипулации. Мнението ми е, че не трябва да се допуска ново строителство в Борисовата градина, да няма намеса в резервата и да се позволи само консервационна дейност. Няма смисъл от климатично училище и защо трябва да премахнем нещо построено, като конната база, за да строим на друго място. Всяка година инвестираме в парка, във видеонаблюдение, осветление и взстановяване на алейната мрежа. Преди дни бе възстановен и Розариума. Няма място за поитическо заиграване с Плана на Борисовата градина", предупреди кметът на София. Авторът на проекта за ПУП арх. Ковачев е използвал възможно най-консервативния вариант за запазването на най-голямото зелено пространство в столицата, което е на площ от 3600 декара. Той подробно обясни създаването на големи УПИ-та и предвидените нови композиции, ландшафтните процеси и други детайли. Ябълката на раздора се оказаха частните имоти в Борисовата градина. Мнозинството от столичани искат да заработи къпалнята "Мария Луиза", Летния театър и други емблематични места. ПУП-ът предвижда те да бъдат ремонтирани и строителство, но само в съществуващите граници. И двата обекта обаче са частна собственост, с участие на общинското дружество "Софийски имоти", но без участие в управлението. Граждани изразиха съммнение и относно зоната около гара Пионер, където ПУП-ът предвижда застрояване със спортни съоръжения. Дали съдбата на това място няма последва историята със София Ленд? Както Столица.bg писа от "Парк Мария Луиза" искат да строят хотелски комплекс. Столичани си искат възстановяването на езерото Ариана и премахването на заведенията. Спорно се оказа и построяването на Зелен музей на мястото на съществуващата автокъща Капитолия. Там теренът е общински, а постройката на частното дружество. Засега има заповед за премахването, но се обжалва в съда. Едно от най-безумните предложения бе на архитект, който обяви проекта за ПУП за едно петно. Съществуващият на 3600 декара парк, той предложи да се увеличи на 7000 декара и да започва от "Св. АЛександър Невски" до Околовръстното. Този зелен клин да се нарича "Изток". Главният архитект, арх. Ковачев и екипа му недоумяваха какво трябва да се случи със съществуващите жилищни сгради в в този т. нар. клин. Срещу изграждане на ресторант на мястото на изгорелия култов ресторант Тенекиите преди повече от 10 години в Лозенец се обяви и кметът на Лозенец Любомир Дреков. Пожарът там бе умишлен и собствениците целяха да построят голям жилищен комплекс с търговски център. Арх. Ковачев пък обясни, че предвиждането там н аресторант е, защото от район Лозенец има издадени скица и виза за строеж на ресторант и екипът се е съобразил с това. Сред предложенията на гражданите имаше и такива за създаване на трамвайно трасе, което да отива до Зоопарка. Други пък неодоволстваха заради разминаване в картите на собствеността, която била неточна. Повечето от гражданите подаваха сигнали за нередности на обекти в Борисовата градина, които не касаеха проекта, а районните кметове. Тъжно и жалко е положението със столичния колодрум, първия на Балканите, който е в центъра на Борисовата градина. Съоръжението е собственост на НСБ, търговско дружество на Спортното министерство, но както Столица.bg писа, дружеството писмето ще отстоява самостоятелността на обектите си в парка. Беше направена и заявка за издигането на нов стадион на мястото на съществуващия Българска армия. На обсъждането присъстваха общински съветници, представители на ММС, което има обекти в парка, както и районните кметове на Лозенец, Средец и Изгрев.

comment 0
visibility 1515
Йорданка Фандъкова в Борисовата градина

Йорданка Фандъкова: Приемането на ПУП е гаранция да защитим Борисовата градина

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще иска няколко корекции на предложения проект за ПУП на Борисовата градина. Това призна тя пред журналисти в парка. Исканите от нея промени са свързани с предвиденото в проекта строителство на училище и на стадион "Юнак". Столичинят кмет е категоричен, че като гражданин ще настоява за опазване на емблематичния за София парк от строителство. Възложихме да се направи проект на ПУП на Борисовата градина, готов е предстоят обществени обсъждания. Приемането е най-важната гаранция, че няма да се застрои паркът и няма да има драматични промени. Избрахме проектанта с най-консервативен подход, каза Фандъкова. Първото обществено обсъждане е на 5 юни т. г. и ще се дискутира проекта на ПУП, след това има още едно обсъждане и влиза в комисии на СОС и накрая за приемане от общинските съветници.  "Ще искам няколко промени, които са за запазването на Борисовата градина. Има обществени съветници, които лъжат хората. Това е недопустимо да се плаши със застрояване и изсичане", каза кметът на София. Нейното мненине е, че предвиденото изграждане на училище на климатична гимназия не е подходящо и няма необходимост от това. Тя ще настоява за запазване на спортните обекти на Спортна София и конната база. Също така смята, че подлез при Строителния техникум не е нужен и трябва да се търси наземно решение за пешеходците. В момента продължава съдебната сага за премахването на автокъщата, която е в Борисовата градина откъм "бул. Драган Цанков". Арх. Калинов от НАГ е издал заповед, но собствениците обжалват. Според проекта за ПУП там трябва да има Музей на София. Фандъкова смята, че е възможно, но в съществуващите граници и без сериозно строителство. "За съществуващите стадиони и спортни съоръжения в Борисовата градина разбира се, че ще има реконструкции и ремонти, но без резширения. Категорично искам Борисовата градина да се запази и да няма строителство", заяви Йорданка Фандъкова. Арх. Русев е предвидил и ст. Юнак да се заличи, но столичният кмет иска той да бъде възстановен. Подробният устройствен план защитава и къпалнята Мария Луиза. Плувният комплекс може да бъде възстановен, но без разширяване. А кога ще заработи, това решавали собствениците. "С приемането на ПУП-а ще защитим Борисовата градина. Всяко умишлено забавя означава, че има други интереси", коментира Йорданка Фандъкова. Заповед за премахване има и на "Веселото село". Приеменето на регулационния план обърква работата и на поддържащите лесопарковата част на Борисовата градина, като се бави премахването на сухи дървета покрай алеите.

comment 0
visibility 1034
Обществено обсъждане на проекта за ПУП на Горубляне

Горублянци харесаха ПУП-а, арх. Здравков присъства на обсъждането

В Горубляне жителите останаха доволни от представения вчера проект за ПУП в квартала. Той е изготвян съвместно с Инициативен комитет "Горубляне" и бе приет доста одобрително, споделиха пред Столица.bg граждани, присъствали на обсъждането. В залата на читалище "Васил Левски" за първи път бе и главният архитект на София Здравко Здравков. Той отговори на всички въпроси и обясни детайлно какво предвижда ПУП-ът. На дискусията присъстваха вр. и. д. кметът на Младост арх. Румен Русев, арх. Терзиев и експерти от НАГ.  Като цяло местните жители бяха доволни най-вече от присъствието на арх. Здравков, който отдели много време за детайли около Подробния устройствен план. Хората харесаха плана и очакванията са да се приеме без да се губи време, защото няма процедури по отчуждаване. Щом бъде одобрен Столична община автоматично придобива уличната мрежа и веднага може да започне изграждането. Така още през следващата година регулацията може да започне да се реализира, споделиха пред Столица.bg от Инициативния комитет. Оказва се, че терените в Горубляне вече веднъж са регулирани и втори път не може без съгласието на гражданите. Затова ПУП-ът е по чл. 16 от ЗУТ. Неочаквано всички собственици са се съгласили да дарят от имотите си и затова Планът безпроблемно може да влезе в сила. В проекта няма изненади и всичко  беше така както сме го обсъждали на срещи в НАГ, коментираха горублянци.  ПУП-ът предвижда между парк "Изток" и бул. Копенхаген" да  има булевард, който ще стига до Околовръстното и ще разтовари движението по Цариградско шосе. Писмени сттновища, предложения и мнения могат да се подават до 7 юни 2019 г. На 12 юни 2019 г. от 18:30 ч. пак в читалище "Васил Левски" ще бъде заключителната дискусия по проекта, ПУП-а.

comment 0
visibility 2557
ПУП в Дружба

На 10 юни представят проекта на ПУП на столичния "Дружба"

Обществено представяне на проек за ПУП в район Искър е насрочено за 10 юни т. г. Кметът Ивайло Цеков е издал заповед за дискусията, на която гражданите ще могат да си кажат мнението и да подадат писмени становища и възражения на проекта за Подробен устройствен план. Представянето е от 18.30 ч. в 68 училище "Акад. Никола Обрешков" в кв. Дружба 2, на бул. бул. „Проф. Цветан Лазаров“ № 122. Гражданите ще бъдат запознати с ПУП - План за регулация и режим на застрояване за преструктуриране на жилищен комплекс в местност ж.к. Дружба 1 - 3 част“ в граници с бул. „Кр. Пастухов“, ул. „Тирана“, ул. „Илия Бешков“, ул. „Кап. Димитър Списаревски“ и м. ж.к. „Дружба-2“ – 1-ва част с граници бул. „Проф. Цветан Лазаров“, бул. „Копенхаген“, ул. „Обиколна“. Към проектите има и план-схеми и инженерна инфраструктура. Проектът е на разположение на гражданите в отдел УТКР, район Искър, стая 208, ет. 2. В срок до 26 юни т. г. всички писмени становища да бъдат разгледани и систематизирани от комисия, назначена от кмета на района. Заключителната дискусия и обсъждане по приемането на ПУП-а да бъде на 26 юни т. г. от 18.30 ч. пак в сградата на училище "Акад. Николай Обрешков", пише в заповедта на кмета на район Искър.