Тема: Женски пазар

comment 0
visibility 1585
Онлайн доставките от Женския пазар само от фермери и производители

Онлайн доставките от Женския пазар само от фермери и производители

До месец столичани ще могат да поръчват онлайн плодове, зеленчуци, млечни продукти месо и всякакви кулинарни изкушения и продукти от най-стария и най-голям софийски пазар - Женския пазар. Усилено продължава работата и вече е на етап детайли платформата и мобилно приложение, чрез които ще се прави доставка по домовете в София, съобщиха пред Столица.bg от Столична община. Скоро ще започнат и тестовете, но това лято домакините ще спестят време и няма да се налага да пътуват до Женския пазар, а ще пазаруват от там онлайн. За новата услуга съобщи зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов преди дни, когато имаше пресконференция за финансовото състояние на търговските дружества на Столична община. Тръгва приложение за пазаруване онлайн от Женския пазар В сайта на Женския пазар стоките ще бъдат само от фермери и производители. Прекупвачите отпадат, което ще се отрази и на цените на поръчаните стоки. Освен поръчки за доставка от Женския пазар на платформата ще има рецепти за кулинарни изкушения и цялостна концепция за хранене. Онлайн доставката от Женския пазар е наистана много удобно и подходящо във времето на социална дистанция и мерки срещу разпространението на COVID-19, защото хиляди столичани са свикнали да пазаруват от този емблематичен пазар, коментира пред Столица.bg столичанка. Женският пазар е част от общинското "Пазари Възраждане" и в последните две години пространството се промени изцяло, а хигиената и сигурността са приоритет на ръководството. На Женския пазар има офис на III РПУ, нови камери, осветление, санитарни зони и най-важното - има от всичко за нови кулинарни подвизи.

comment 0
visibility 1448
Стартира приложение за пазаруване онлайн от Женския пазар

Тръгва приложение за пазаруване онлайн от Женския пазар

Съвсем скоро се очаква да заработи мобилно приложение, подготвено от "Пазари Възраждане" за продажба и доставка онлайн на плодове и зеленчуци от Женския пазар в столицата. Това съобщи заместник-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов, който изнесе данни за финансовото състояние на общинските дружества.   "На този етап в приложението, аз вчера си го свалих, може да се видят търговците, които са на пазара и какви стоки се предлагат. Това е една добра информация за потенциалните потребители", допълни Бабалов.    Той засегна и едно доста важна за повечето столичани тема- цените на парното и топлата вода. И какво се случва с изравнителните сметки. Около 40 милиона лева ще върне "Топлофикация София" на своите абонати точно през изравнителните сметки. Това става заради намалената цена на газа и законодателните промени, които се случиха. „Говорим за приспадане на суми от изравнителните сметки“, уточни Дончо Барбалов.    Той коментира и темата с плащането на местните данъци и такси по време на кризата с COVID-19. Стана ясно ,че в края на периода, всеки ден, общината събира между 4 и 5 млн. лв.   „Сроковете бяха променени за 5% отстъпка за данък „Недвижими имоти“ и данък МПС, срокът е 30 юни. Имаме увеличение в приходите в последните дни. Беше променен и срокът за първата вноска на такса „Смет“, който от 30 април беше сменен на 30 юни. След този срок започва да тече лихва за забавяне“, поясни зам.-кметът.                    

comment 0
visibility 1771
Ананиев с изненадваща инспекция на Женския пазар, доволен от мерките и дисц

Ананиев с изненадваща проверка на Женския пазар, доволен от мерките и дисциплината

Преди да провери как се спазват противоепидемичните мерки срещу COVID-19 на пазара „Димитър Петков“,здравният министър Кирил Ананиев посети изненадващо и Женски пазар, видя Столица.bg. Двете тържища се управляват от едно и също общинско дружество - „Пазари Възраждане“. На Женския пазар здравният министър разговаря с ръководството на дружеството и с търговците. Остана впечатлен от дисциплината и мерките, които са предприети за борба с коронавируса в пазарното пространство. И даде висока оценка на създадената организация. Припомняме, че още късно в петък вечерта "Пазари Възраждане" постави ограждения около пазарните площадки на двата пазара, въведе еднопосочно движение с КПП за вход и изход и на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“. И създаде драконовски мерки в отговор на заповедта на кмета за въвеждане на допълнителни правила за превенция от зараза с вируса. Търговците бяха задължени за спазват дистанция от 2 м., да ползват предпазни средства и да дезинфекцират работните си места. В противен случай им се прекратяват договорите. Вече има 3-ма нарушители, с които "Пазари Възраждане" са развалили договорните си отношения, защото не са спазвали горните изисквания. Женският пазар отвори днес врати при още по-строги правила за работа и така ще продължи и в следващите два дни. Отцепени са и се контролират улиците, пешеходните зони и градинките около пазарната площадка на Женски пазар. Това помага да не се струпват хора на едно място и позволява безпроблемното спазване на дистанция, когато клиентите изчакват достъп до зоната за продажба на плодове и зеленчуци. В допълнение охраната на пазара, заедно с представители на СДВР, регулярно патрулират около пазарната площадка и реагират веднага в случай, че хората не спазват противоепидемичните мерки и най-вече отстоянието по между от 2 м. И новата организация вече дава резултат. На Женския пазар всичко е спокойно. Има доста хора, но създадената организация работи. В съботния ден именно прилежащите пространства около пазарната площадка бяха критичните точки, когато топлото време и предстоящите празници доведоха много хора на Женски пазар. Министър Ананиев остана доволен и от създадената организация и противоепидемични мерки и на пазар „Димитър Петков“. Той издаде заповед, с която пазарите ще работят до сряда и от 16 април затварят врати заради въведеното извънредно положение в страната.        

Реклама
comment 0
visibility 2259
Трима търговци от Женския пазар с прекратени договори- не спазвали кризисни

Трима търговци от Женския пазар с прекратени договори- нарушили кризисните мерки

Договорите на трима търговци на Женски пазар са прекратени заради неспазване на мерките за борба с COVID-19, съобщиха от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, което стопанисва Женски пазар и пазар „Димитър Петков“. Част от строгите допълнителни мерки, които предприятието приложи според заповедта на кмета на София за въвеждане на засилени противоепидемични мерки на територията на тържищата в столицата, включват търговците задължително да носят предпазни маски и ръкавици, да дезинфекцират работното си място и да спазват дистанция от 2 м. при търговия – в противен случай следва именно незабавно прекратяване на наемните отношения. Женски пазар и пазар „Димитър Петков“ отвориха врати днес при засилени противоепидемични мерки за борба с COVID-19 и в следващите два работни дни, в които тържищата могат да функционират според заповедта на здравния министър, ще бъдат прилагани още по-строги правила за организация на работа и достъп на клиенти в пазарните площадки. Като извънредна мярка, благодарение на екипа на Столична община и полицията, са отцепени и контролирани улиците, пешеходните зони и градинките около пазарната площадка на Женски пазар. Това подпомага ограничаването струпването на хора на едно място и позволява безпроблемното спазване на дистанция, когато клиентите изчакват достъп до зоната за продажба на плодове и зеленчуци.  „Продължаваме с драконовските мерки, които въведохме тук на Женски пазар, за да гарантираме здравето и сигурността на хората в борбата срещу коронавируса. Пазарната площадка е с ограждения, движението е еднопосочно с пропускателен режим с КПП на входа и на изхода на пазара, за да ограничим струпването на хора пред сергиите. Допускат се по 80 човека в зеленчуковата зона и влиза нов клиент на принципа „влязъл-излязъл“, като охраната е с постоянна връзка по радиостанциите, за да може да реагира веднага и да управлява потока от хора. Търговците са снабдени с необходимите предпазни средства и знаят, че който не спазва изискванията рискува моментално прекратяване на договора си за наем. Именно с развалянето на договорите на трима от наемателите показахме, че ще бъдем безкомпромисни. Призоваваме възрастните хора да пазаруват в ранните часове на деня и така да избегнем струпването на много клиенти по едно и също време. Вече се вижда, че отцепването на прилежащите улици и пространства около пазарната площадка дава положителен резултат срещу събирането на много хора в зоната, но и ще ни помогне в управлението на човекопотока извън пазарната площадка. Именно прилежащите пространства бяха критичните точки в съботния ден, когато топлото време и предстоящите празници доведоха много хора на Женски пазар“, обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД. В следващите работни дни ще продължи дезинфекцията на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“.                

comment 0
visibility 3934
Затварят Женския пазар София, обмисля се за всички в страната

Затварят Женския пазар София, обмисля се за всички в страната (СНИМКИ)

Пазарите в София и страната да бъдат затворени. В момента решението не е взето и се обмисля от властта. Поводът е струпването на хора на пазари в столицата. Въпреки предприетите множество противоепидимични мерки вчера и стриктното изпълнение  на заповедта на кмета на София, днес на столични пазари отново е имало потоци от хора, които са били без маски. Първият затворен пазар е най-големия софийски пазар - Женския. Проверка от МВР днес е установила, че мерките не се спазват, както и дистанцията. "Решението за преустановяване на търговската дейност на пазара е взето след консултация със Столична община и РЗИ. Женският пазар е временно затворен заради множество сигнали и установено масово неспазване на противоепидемичните мерки. В района е засилено полицейското присъствие. Преустановени са всички търговски дейности в района на пазара", съобщиха от МВР. На Женския пазар днес на пропусквателинте пунктове служители от администрацията раздаваха маски на граждани. При стотици повторения и предупреждения, да се ползват лични предпазни средства, пак имаше неразбрали. Жена на възраст беше тръгнала на пазар без маска и ръкавици. Още десетки бяха като нея. Те обаче бяха оборудвани на КПП-то и пропуснати на пазара. До 19 часа нямаше издадена заповед от здравния министър.  

comment 0
visibility 2208
КПП-та  на Женския пазар и на пазар "Димитър Петков"

КПП-та на Женския пазар и на пазар "Димитър Петков" (СНИМКИ)

На територията на Женски пазар и пазар „Димитър Петков“, стопанисвани от Пазари Възраждане ЕАД, от днес се затягат мерките за борба с COVID-19. Това става със заповед на изпълнителния директор на дружеството Драгомир Димитров. Драконовските мерки са в отговор на заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки за борба с коронаривуса. Поставени са ограждения около търговските площи на двата пазара, въведено е и еднопосочно движение с пропускателен режим с КПП на входа и на изхода. С основна цел да се ограничи струпването на хора на едно място и да се минимизират възможностите за разпространението на заразата. Входната точка на Женски пазар е откъм ул. “Св. Св. Кирил и Методий”, а изходящата, е откъм бул. „Сливница“. На пазар „Димитър Петков“ – входът е от откъм бул. “Ал. Стамболийски”, а изходът – откъм бул. “Т. Александров”. „До преди няколко дни на Женски пазар клиентите бяха малко, но топлото време доведе хората и това наложи да предприемем бързи стъпки за надграждане на предприетите от нас мерки още с въвеждането на извънредното положение и да ги затегнем. Въвеждането на пропускателния режим с две КПП-та ще ни позволи да управляваме човекопотока и достъпа на потребители до сергиите, както и ще подпомогне търговците да налагат дистанция при пазаруване от минимум 2 м., и най-вече да ограничи струпването на клиенти на една сергия. За целта на Женски пазар първоначално ще се пропуснат 80 човека, а за пазар “Димитър Петков” – това ще са 40 души, след което влизането в посочените сектори ще следва принципът “излязъл-влязъл. Това означава, че нови клиенти в зоните ще се допускат само след устно уведомяване на служителите на входните точки от служителите на изходните точки за напуснали такива. Осигурили сме радиостанции на охраната ни на входните и източните точки и комуникацията между тях ще се осъществява непрекъснато. Освен това нощната охрана ще работи през деня и ще помага на дневната смяна за спазване на мерките.“, каза Драгомир Димитров, Изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД. Търговците, наематели в зеленчуковата част на Женски пазар, вече са задължени да носят предпазни маски и ръкавици, и да дезинфекцират работното си пространство постоянно. Ако не спазват това изискване на общинското предприятия, което стопанисва търговските площи, ще се прекратяват договорите им за наем, уточняват от дружеството. Това изискване ще важи и за пазар „Димитър Петков“. На двата пазара са монтирани мощни тонколони, от които звучи запис от СДВР с напомняне на хората да спазват мерките за борба с COVID-19, а на павилиони и сергии са разлепени и писмени инструкции за гражданите. Чешмичките на територията на Женския пазар са снабдени с течен сапун и са превърнати в пунктове за дезинфекция. На територията на тържището са монтирани допълнително и още две мобилни чешми. Продължава и редовната дезинфекция на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“, както и на Предгаров площад „Ротонда“, които също се стопанисват от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД. Дезинфекцията на откритите пазарни площадки се прави след приключването на пазарния ден и се комбинира с миене на цялата територия на тържищата с оглед по-голяма превенция и грижа за здравето на клиентите и търговците на площадките. Дружеството продължава да осигурява нужните лични предпазни средства – защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на спиртна основа на служителите си и на търговците на двата пазара. Също така, със заповед на изпълнителния директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, е разпоредено да се допуска по 1 човек в търговските обекти, тип павилиони на пазарните площадки, а изчакването да става отвън на дистанция от минимум 2 м. Такава е и дистанцията, на която трябва да пазаруват и клиентите на масите за сергийна търговия.          

comment 0
visibility 6123
Издигат огради на Женския пазар, администрацията ще монтират до късно тази

Издигат огради на Женския пазар, администрацията ще монтират до късно тази вечер

Огради ще се издигнат на пазарите, които се стопанисват от Пазари Възраждане, научи Столица.bg. Целта е да се разделят потоците от хора. По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед за взимане на допълнителни противоепидемични мерки за COVID-19 и да има еднопосочно движение по столичните тържища. Нито един от служителите на администрацията на общинското дружество няма да си тръгне преди да се монтиран средсвата за физическо разделяне на потоците от хора. Още на 16 март т. г., първия работен ден след обявяването на извънредно положение в страната, на Женския пазар и "Димитър Петков" бяха приложени всички мерки. Бе издадена заповед за ползването на лични предпазни средства. До преди няколко дни на пазарите в София имаше малко хора, със затоплянето обаче потокът се увеличи значително и от 2 - 3 буквално хората се юрнаха по пазарите в София. Заради струпването на хора се налага предпазните марки да се надградят, категорични са от ръководството на Пазари Възраждане. Днес директорът на общинското дружество е издал още 2 заповеди. Едната задължава служителите да упражняват строг контрол за спазване на мерките. Втората задължава търговците да работят с маски и ръкавици, и да спазват дистанцията от 2 м с клиентите, както и задължително да дезинфекцират обектите си. Ако не спазват изискванията ще се прекратяват договорите им за ползване на търговска площ на пазарите, стопанисвани от общинското дружество. Чешмичките на територията на Женския пазар ще бъдат снабдени с течен сапун и се превръщат в пунк за дезинфекция. Целта на всички допълнителни мерки е да не се разпространява инфекцията от коронавриус и да не бъдат затворени тържищата. Пазарите ще бъдат с пропусквателен режим и ще има КПП на входа и на изхода, а движението еднопосочно. Нощната охрана ще работи през деня и ще следи хората да спазват мерките. На двата пазара се монтират мощни тонколони и на всяка минута ще звучи запис от СДВР, с които хората ще се предупреждават за спазване на мерките. На павилиони и сергии са разлепени писмени инструкции за гражданите.

comment 0
visibility 993
продължава дезинфекцията на пазарите

Дезинфекция и миене на Женския пазар и на пазар "Димитър Петков" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Продължава регулярната дезинфекция на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“, както и на предгаров площад „Ротонда“, които се стопанисват от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, съобщиха от дружеството.   Спешните мерките за превенция и недопускане разпространението на COVID-19 на територията на тържищата бяха предприети още преди въвеждането на извънредното положение в страната.    Дезинфекцията на откритите пазарни площадки след приключването на пазарния ден ще се комбинира с миене на цялата територия на тържищата с оглед по-голяма превенция и грижа за здравето на клиентите и търговците на площадките. Дружеството продължава да осигурява нужните предпазни средства – защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на спиртна основа на служителите си и на търговците на двата пазара.    „Ние не можем да раздаваме на търговците безплатно предпазните средства, тъй като сме търговско дружество, а те не са наши служители. Но за нас е по-важно, че сме осигурили предпазните средства, когато цялата ни страна изпитва затруднение в тази посока. Маските, дезинфектантите и ръкавиците могат да бъдат получени в Административните сгради на двата пазара и всеки може да се снабди с необходимото. Разчитаме на съзнанието и отговорността на нашите търговци и вярваме, че те ще продължат своето отговорно поведение както към себе си, така и към клиентите си в превенцията от зараза. Хората, които пазаруват при нас могат да са спокойни за своето здраве - няма струпване на потребители по едно и също време и се пазарува при спазване на нужната дистанция“, казва Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД.    Допълнително, със заповед на изпълнителния директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, е разпоредено да се допуска по 1 човек в търговските обекти, тип павилиони на пазарните пространства, а изчакването да става отвън на дистанция 1,50 м. На дистанция от 1,50 трябва да пазаруват и клиентите на масите за сергийна търговия.    Мерките, които са предприети за превенция са съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването и оперативния щаб на Столична община за превенция на разпространението на корона вирус.                                         

comment 0
visibility 1330
Срещу коронавирус: Всяка вечер дезинфекцират Женския пазар и "Димитър Петко

Срещу коронавирус: Всяка вечер дезинфекцират Женския пазар и "Димитър Петков" (ВИДЕО/СНИМК...

Всяка вечер се дезинфекцират най-големият столичен пазар - Женския и "Димитър Петков". След приключване на работния ден търговската площ се почиства и след това се обработва с дезинфектанти, видя Столица.bg.  През нощта търговците ги няма, а сутринта, когато дойдат всичко е в изрядно състояние. Предприели сме и прилагаме всички мерки срещу разпространението на коронавирус, коментираха от "Пазари Възраждане". За служителите и Женския пазар и на "Димитър Петков" за осигурени лични предпазни средства, както и дезинфектанти. С такива могат да се снабдят и търговците на двата пазара. С маски, ръкавици и препарати са снабдени и от почистващия персонал. хигиената на двата пазара е изключително засилена. Мерките срещу коронавируса се приалагат и на борсата за цветя, която се намира на "Димитър Петков". Благодарни сме на ръководството, защото са загрижени и за нас и ни осигуриха предпазни средства", казаха пред Столица.bg служители на двата пазара. Тази сутрин на извънреден брифинг на Софийския оперативен щаб за коронавируса обявиха, че се затварят пазарите в Малашевци и Подуене, както и Националния стадион "Васил Левски".

comment 0
visibility 743
дезинфекция на пазарите

Започва дезинфекция на Женския пазар и пазар "Димитър Петков" заради коронавируса

  Спешни мерки се предприемат за недопускане на коронавируса на територията на столичните тържища. Това съобщиха от Общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, което стопанисва Женски пазар, пазар „Димитър Петков“ и предгаров площад „Ротонда“.    Със заповед, изпълнителния директор на дружеството г-н Драгомир Димитров, разпореди да се извършва дезинфекция на откритите площи на пазарите всяка вечер след приключване на пазарния ден. На търговците, наематели на търговски площи на територията на пазарните пространства, са осигурени необходимите предпазни средства – защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на алкохолна основа.    Мерките, които са предприети за превенция са съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването и оперативния щаб на Столична община за превенция на разпространението на коронавирус.     „Вярвам, че ако всички ние спазваме добра лична хигиена, избягваме контакт с болни хора, дезинфекцираме откритите площи на тържищата всяка вечер, а административните сгради по няколко пъти на ден, това ще помогне за справянето ни с разпространението на вируса. Смятам, че хората, които посещават пазарите, не трябва да се притесняват за здравето си, тъй като при нас не само няма струпване на много хора по едно и също време, а и както клиенти, така и търговци могат спокойно да спазват нужната дистанция по между си, когато пазаруват или общуват“, уточни още Драгомир Димитров.         

comment 0
visibility 625
Женския пазар

За първи път Женски пазар с намаление от 10% за дамите на 8 март

Осмомартенско намаление ще има на всички стоки и продукти за жените, които пазаруват на 8 март в неделя, съобщиха от Пазари "Възраждане". За първи път Женски пазар ще подари на столичанки и гости на столицата 10% намаление на плодовете и зеленчуците по повод Международния ден на жената. Цените на селскостопанската продукция ще бъдат по-евтини само тази неделя, уточняват от общинското дружество, което стопанисва най-старото тържище в столицата. Близо 200 търговци ще направят реверанс на дамите и ще предлагат продуктите на своите сергии, в т.нар. зеленчуков сектор на пазара между ул. Кирил и Методий и бул. Сливница, с по-ниска цена през целия пазарен ден от 9:00 до 20:00 часа. „Решихме да направим този подарък на дамите, защото Женски пазар вече 140 години е пазител на историята и традицията на нашия град, когато тук са идвали да пазаруват само жени. От там и името – Женски пазар. Благодарим на търговците, които се съгласиха да ни подкрепят в тази идея и да направим заедно толеранс към дамите. Надявам се, че тази инициатива по повод 8 март, ще стане традиционна“, уточни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазар Възраждане. Припомняме, че всяка събота от 10 до 16 часа Женски пазар е и домакин на Фермерски пазар „Пендара“, в който български търговци и занаятчии излагат своята продукция в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. Селскостопанската продукция е разделена в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, а организатори са фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. Тази събота, на 7 март, организаторите са подготвили и Конкурс за най-вкусни традиционни домашни сърми. В 12:00 часа на кулинарната сцена на пазара претендентите за титлата „Майстор на сърмите“ ще демонстрират как се приготвят традиционната българска вкусотия.

comment 0
visibility 815
акция

За час и 10 минути на Женския пазар: Паяк вдигна 5 коли и на 16 сложиха скоби (СНИМКИ)

Безпрецедентна акция срещу неправилното паркиране имаше вчера на Женския пазар. При съвместната операция на ЦГМ и Общинска полиция срещу неправилното паркиране бяха вдигнати принудително 5 автомобила, съставени 10 фиша за неправилно паркиране, наложени 2 такси по общинската наредба за паркирането и поставени 16 скоби. Това за времето от 15.00 до 16.10ч. Информацията съобщи в социалната мрежа общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Той е и председател на Постоянната комисия по Транспорт и туризъм към СОС.   Контрера допълни, че районът около Женския пазар е идентифициран като рисков и се продължава със системния контрол. Както и със сериозните мерки срещу неправилното паркиране.  

comment 0
visibility 480
сънят на пчелите

Изложбата "Сънят на пчелите" събира ценители на Женския пазар

Галерия "Сердика" представя изложбата „Сънят на пчелите“ – акварелни рисунки на Геновева Рогова. Събитието ще се проведе от 19 февруари до 19 март в арт пространството на Женски пазар.  Откриването е на 19 февруари от 18.30 ч. Това е една различна експозиция, минималистична по своя дух и замисъл, в която Геновева Рогова споделя част от своите акварелни рисунки, сътворени през 2012 година. Всеки ден в продължение на една година авторката рисува по едно растение от заобикалящата ни околна среда. Деликатно нарисуваните акварелни рисунки ни призовават да се вгледаме в красотата на всяко едно растение около нас и така да отговорим на желанието да го съхраним и опазим.    „Както показа Добрин Пейчев, в своята инсталацията „Еко времемер”, всяко посадено дърво, демонстрира отношението ни към средата, забавя времето за изчезването на много растителни и животински видове. Това ме вдъхнови и така и аз, всеки един ден, рисувайки акварел на растение, ангажирам вниманието си с този проблем. Надявам се с тази изложба да ангажирам и вашето.”, споделя Геновева Рогова. Именно това е поводът за нейната изложба.  

comment 0
visibility 697
акция

Акция на ЦГМ и Общинска полиция в района на Женския пазар

Екипи на Центъра за  градска мобилност съвместно с  Общинска полиция през днешния ден ще предприемат акция срещу неправилно паркирани автомобили в района на Женския пазар.Това съобщиха от Столична община.     Мерките се изпълняват  по нареждане на зам.-кмета на Столичната община Кристиян Кръстев и целят да облекчат трафика и най-вече придвижването на пешеходците  в натоварената зона.  

comment 0
visibility 542
Женски пазар

На "Женския пазар": 4 акта за нелегални улични търговци

Четири акта състави Столичният инспекторат на търговци, които продават без разрешение на тротоара на бул. „Сливница“, водещ към "Женския пазар". Акцията срещу незаконните търговци се проведе съвместно с полицаи от сектор „Общинска полиция“ към СДВР, съобщи БГНЕС. Директорът на отдел "Контрол на търговската и рекламната дейност" в Столичния инспекторат инж. Янислав Чулев обясни пред медията, че проблемът с незаконните търговци в района съществува отдавна и те полагат усилия той да се реши.   „Акцията установи, че на тази тясна пешеходна пътека застават търговци, които извършват търговия на открито без разрешение. Тук заварихме около 5-6 търговци. Четирима бяха заловени, другите двама бяха мобилни и избягаха. На заловените им бяха съставени актове. Там глобата започва от 100 лв. и стига до 2500 лв.“, посочи Чулев и разкри, че на територията на пазара действа специална система за контрол, чрез която могат да виждат какво се случва там.   Незаконните търговци казаха, че искат да плащат, за да продават там, но таксата от около 40 лв. на ден не е по силите им, тъй като дневно изкарвали между 10 и 20 лв.  

comment 0
visibility 1555
Роксана пее на Женския пазар

Роксана огласи Женския пазар с "Едерлези" (ВИДЕО)

Попфолк звездата Роксана взриви Женския пазар днес с глас. С мощно изпълнение в акомпанимент на духов оркестър гласовитата ромка събра всички на най-големия пазар в София. Тя пазарува за участието си в твформат, където трябва да покаже освен гласови и кулинарни умения. Още с пристигането си на Женския пазар фолкфурията бе посрещната и от директора на "Пазари Възраждане" ЕАД Драгомир Димитров. След разговор с него Роксана излезе и бързо напълни торбите от сергиите на ЖОенския пазар. Тя намери всичко, което и бе необходимо само с едно идване. "Това е още едно доказателство, че Женският пазар не е просто пазар, а място, на което се срещат различни култури", каза Димитров. И така както Роксана си вървеше с препълнените торби, забрави за тежеста, вдигна ръце, изви глас и запя "Едерлези". Народът се събра около нея и градусът на емоциите се увеличи на макс. Едни й пригласяха, други танцуваха, а трети снимаха с телефоните. Певицата се придвижваше с бавни стъпки, а с нея и посетителите на Женския пазар. "Търся боб, който бързо увира", обърна се към продавач на сергия ромският славей. Сметката й бе 4.60 лв., а тя даде 10 лв. без ресто. Друг търговец й предложи дънки, но вниманието й бе насочено изцяло върху пазаруване за храна. След дълъг тур Роксана си тръгна, а търговци и посетители продължиха да коментират минаването на попфолк звездата.

comment 0
visibility 635
фермерски пазар

На Женския пазар: С конкурс търсят любимата домашна супа на българите

Първият за 2020 г. фермерски пазар на Женски пазар  ще се проведе тази събота на 11 януари от 2020 г., от 10 до 16 часа. Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно ще изложат своята екологично чиста продукция за столичани и гости на София в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, а организатори са фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД.   За ценителите на доброто хапване има изненада- конкурс за най-вкусна традиционна супа. Той ще се  проведе на 25 януари от 12 часа на Женския пазар. Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и се е превърнала в родова традиция.    „С този конкурс целим да опазим българските традиции като представим типични за различните региони в България супи. Ще очакваме всеки, който има желание и е съхранил рецептата на своята баба да се включи в приключението. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки и за 40 минути всеки участник ще трябва да приготви ястието си. Ще има жури – оценител, а посетителите на Фермерския ни пазар ще могат да опитат творението на победителя. Разбира се ще има и награди“, обясни Гергана Кабаиванова, управител на Фондация „LocalFood.bg“    

comment 0
visibility 2378
Коледна елха на Женски пазар

Светна елхата и на Женски пазар в София

В дните преди Коледа настроението в столицата ескалира непрекъснато, а коледните елхи на много места вече греят с хиляди звезди. Коледа вече диктува настроението и на Женски пазар. „Най-тържествено запалихме светлината на елхата за Коледните празници на Женски пазар“, сподели изпълнителния директор на Пазари Възраждане ЕАД г-н Драгомир Димитров. Той приветства всички колеги и партньори на пазара с настъпващите празнични дни.

comment 0
visibility 3110
Ремонт на трамвайното трасе на 20 и 22 на ЖШенския пазар

Приключва основният ремонт на релсите на трамвай 20 и 22 (СНИМКИ)

Ремонтът на релсовия път на трамвай 20 и 22 приключва и в събота ще се движат по целия си маршрут. В момента продължава основиня ремонт на релсите в участъците на "Пиротска" и Женския пазар. Затова вече седмица в тази част от маршрута се движат автобуси с номера 20 и 22. Обновяване на трасето на трамвай 20 ще има и в участъка на ул. "Асен Йорданов". Вече се работи по проекта, а ремонтът ще бъде през пролетта на 2020 г. Това е заключителната фаза от цялостната реконструкция на "Асен Йорданов" и "Искърско шосе".  

comment 0
visibility 718
Женския пазар

Модерна система за сигурност брои посетителите на Женския пазар

Между 40 000 и 50 000 души посещават месечно Женския пазар. Това сочат данните на нововъденото видеонаблюдение на най-големият и най-старият пазар в София. От два месеца там работи модерно видеонаблюдение и към системата за сигурност има Wi Fi с мощни рутери. Мрежата има големи възможности и брои посетителите на цялата територия на Женския пазар. Според IP адреса може да се види колко са българи и колко са чужденците. Системата за сигурност показва директно на гугъл картата и в кой сектори и магазини на пазара има най-голяма концентрация на посетители. Иновативната система работи на пълни обороти вече два месеца. "Разглеждаме Женския пазар като градска територия, която е модерна и привлекателна за гражданите и вътре в нея живее пазарът", гордее се с голямата промяна директорът на "Пазари Възраждане" Драгомир Димитров. В цялото пространство на Женския пазар има поставени и два монитора - киоск и от тях българи и чужденци могат да получават пълна информация за София в различните сфери. Както е известно Женският пазар в София вече е една от локациите на туристите от чужбина. Продължава и инициативата всяка събота там да има фермерски пазар, който е придружен с много музика и демонстрации на проготвянето на различни кулинарни изкушения.

comment 0
visibility 2432
Дубиоза

Супер яко шоу на Женския пазар от Dubioza Kolektiv (СНИМКИ/ВИДЕО)

“Песен за любимия град” на Тодор Колев, изпълнена с много страст и любов от СараевСКАта реге дъб банда Dubioza Kolektiv, огласи колоритния Женски пазар и хвърли стотици столичани, от бебе до баба, в ракиен екстаз. Музикантите от Босна и Херцеговина спретнаха неповторимо шоу в сърцето на София пред погледите на умишлено дошлите фенове, ежедневно пазаруващите оттам плодове и зеленчуци и случайно преминаващите покрай църквата “Св. Св. Кирил и Методий” граждани. Освен с класиката на Тодор Колев, балканските музиканти подгряха “отбраната” публиката за предстоящия им голям концерт в зала “Арена Армеец” на 29-и ноември със сертифицирана, безалкохолна ракия. Както и с няколко от хитовите им - U.S.A., No Escape, Himna Generacije, Marijuana, Politika Je K*rva, Kažu и др. За тридневния си престой в София готините щураци от Dubioza Kolektiv планираха единствено днешното си шоу на пазара. Но показваха балканската си спонтанност и свириха още два пъти - пред очите на само 8 човека в музикален магазин. И снощи, на подгряващото концерта им в края на месеца парти в клуб “Терминал 1”.За последната изява решение взeха в 19 ч., заради набързо събралите се 500 човека, довери пред Столица.bg един от организаторите на концерта им Мартин Михайлов. Зорница Митин         

comment 0
visibility 929
Историческа обиколка на Женския пазар

Историята е чарът и привлекателността на Женския пазар (СНИМКИ)

Едно от емблематичните места на София, което винаги има какво да разкаже е Женският пазар. В последната година то се превърна в място за социални контакти, изкуство, бизнес и новости в кулинарията. Историята обаче е чарът и привлекателността на Женския пазар. Не случайно той вече е и една от спирките на чуджестранни туристи в столицата ни. Архитектурни забележителности, носталгия, картинна галерия и много разнообразие действат магнетично на софиянци и гости на столицата. Новата инициатива на Пазари Възраждане е "Исторически маршрут Женски пазар". Желаещите да научат част от тайните и да се върнат във времето на баби и дядовци могат да се включат днес от 16 часа. Тур ще има и утре на 27 октомври пак от 16 часа, но тогава ще се видят места и забележителности само за неделя! Вижте непознати фасади и научете вълнуващи истории на фона на неповторимите цветове и аромати на Женски пазар. По време на обиколката ще научите защо Женският пазар се нарича така, как е изглеждал през 1918 г. и какво е имало на неговото място преди 110 години. Какво е общото между Орлов и Лъвов мост и къде е била парфюмерийната фабрика на братя Арие и шоколадовата работилница на братя Пееви? Ще намерите отговорите на кой е архитектът на халите, къде е било ателието му и къде е живял. По-любопитните пък ще разберат и коя улица е била известна като "Малката Леге", какво е общото между Синагогата, румънската православна църква и Семинарията, кои са синьор и синьора Учеллини. Началото на обиколката е на Лъвов мост, продължителността на беседата по маршрута е над 2 часа., а цената за участие е 15 лв. - 10 лв. за ученици. желаещите да се върнат в миналото трябва предварително да се запишат. Историите ще разказва Здравко Петров - урбанист и автор на книгата "Исторически маршрути София".

comment 0
visibility 1186
Излъскаха до блясък Женския пазар

Женският пазар свети, чистят го по график през 2 часа (СНИМКИ)

Женският пазар свети от чистота и това е още едно доказателство, че емблематичното за столичани тържище вече е място и пространство за социални контакти, както и туристическа точка да идващите в София чужденци. Мястото се чисти по график през 2 часа. Постоянно има служители, които минават по трасето от край до край и дори през деня, в най-активната част пътеките през пазара и около сергиите е чисто. "Графикът е изготвен предварително и се упражнява сериозен контрол. Инспектори наблюдават как е свършена работата", обясни пред Столица.bg директорът на общинското дружество "Пазари Възраждане" Драгомир Димитров.  Пазарът се мете и чисти на две смени и това продължава до 22 часа, когато търговците отдавна са напуснали сергии и магазини. Преди дни пък бяха почистени и дезинфекцирани. В последните 3 години няма нито една жалба за чистотата на Женския пазар, заявиха от ръководството на пазара. Подземните контейнери бяха извадени от гнездата си и с вакум всички отпадъци са изсмукани от ямите. След това отворите са измити с белина и дезинфекцирани с ДДТ. Това гарантира, че там са предприети всички мерки срещу гризачи и други вредители. Хигиената и един от приоритетите за Женския пазар и поддържаме изцяло пространството чисто. В последната година от тук минават стотици чужди туристи, за които пазарът е доста атрактивна и привлекателна точка, категорични са от ръководството на Женския пазар. В това пространство се намира и галерия "Сердика", в която почти всеки месец има изложби и се събират почитатели на изкуството.