Тема: череши

comment 0
visibility 1160
Череши на Женския пазар

В Дружба черешите държат рекорд - 8 лв. за кило

Сезонът на черешите отминава, но все още се държат необяснимо високи цени по столичните пазари. Утре е Задушница и на гробища се раздават череши. Така търговците на принципа "Ден година храни" шмекеруват с цената на сезонния плод. Рекордът е на столичния пазар в кв. Дружба 1, където цената е 8 лв. за килограм, съобщиха жители пред Столица.bg. На самите череши обаче е поставена цена 4 лв. и със ситни букви "за 0,500 кг". Който захапе, захапе! Пазарът в Дружба 1, който е към общинското дружество Пазари Север винаги е държал високи цени без значение дали стоката е сезонна или целогодишна. Черешите на Женския пазар са по 2 лв. - 2.60 лв. за килограм, на Слатина достигат до 3 - 4 лв. за килограм, както и на други столични пазари, като в Красна поляна и Люлин.

comment 0
visibility 644
Череши на Женския пазар

Килограм череши от 2 до 7 лв. на пазарите в София

Само седмица преди Черешова задушница цената на черешите в столицата е доста висока. На Женския пазар тя е от 2 до 5 лв. според качеството, най-висока е цена е на пазара в Ситняково 7 лв. за килограм. В големите магазини в столицата цената също варира от 4 до 8 лв. за килограм. Причината за високите цени не е ясна, тъй като в момента сладкият плод в Кюстендил се изкупува на едро за едва 50-60 ст. за килограм. Причината за тази цена на едро според производителите е слабото търсене на ранните череши и голямото изобилие на продукция от Гърция. Само след седмица се очаква рязко повишаване на търсенето на плода именно заради Задушница и помена към мъртвите. Напълно възможно е тогава цената на дребно леко да се вдигне.

comment 0
visibility 1476
Череши на Женския пазар

Кило череши в Дружба 12 лв., на Женския пазар е 3 лв. (СНИМКИ)

Пазарът в Дружба отново държи рекорд, не по качествена стока, а по надути цени. Тази сутрин сергиите отвориха с цена 10 - 12 лв. за килограм череши. Едри и лъскави са и цената е лев за 100 гр., видя Столица.bg. Който се хване на въдицата, да му е сладко!, пошегува се възрастен мъж. Касовите бележки за търговците на пазара в Дружба са някак си забранени. Всички минават за производители. На една от сергиите 100 гр. череши струваха 1.20 лв., което означава 12 лв. за килограм. В цяла София няма такива цени, коментираха ранни минувачи. Откъде ги карат тези череши?, питаше друг. Нито един от десетината клиенти на пазара не си купи от плода. Трети пък направи сметка, че с такси да отиде до Женския пазар, ще му е по евтино. На Женския пазар килограмът на черешите е 3 лв. Цената е по 1.50 лв. за 500 гр. Ягодите са по 2,50 за половин килограм. 3 броя марули излизат 2 лв., докато по другите пазари цената е все още - 1.20 лв. на бройка. Пловдивските домати там са по 2.80 лв, но има и по 1.60 лв Дори на пазар Слатина, който минава за един от скъпите в столицата цените са доста по поносими от Дружба. Черешите са по 4.50 лв., а 4.90 са ягодите. За килограм домати се плаща 2.50 лв., пресните картофи по 1.80 лв., а марулите са от 0.80 до 1 лв.