Тема: дете

comment 0
visibility 4672
Линейка

Столични болници отказват да приемат дете с парализа

Отново болно дете обикаля 5 часа столични болници, за да бъде прието за лечение, съобщава БТВ. Родителите на 14годишно момиче разказват, че детето било в много тежко състояние. Парализирана била част от лицето, а единия крак бил схванат. Това се случило вчера след като се оплакало, че внезапно му прилошало. Повиканата линейка откарва момичето в „Пирогов“. Не ги приели, защото нямали детски невролог. Отпратили ги в дъжда. Носили парализираното момиче с носилката в дъжда по болниците. Линейката потегля към Национална кардиологична болница. Там се казало, че няма свободни места. Дори не я прегледали. Следва Инфекциозна болница, където е момичето е прегледано и насочено към друго лечебно заведение, в което има неврологично отделение. Линейката, обаче, отново тръгва към „Пирогов“. Следва отпращане и насочване към педиатрията. От там ги връщат в „Пирогов“. В „Пирогов“ детето е прегледано, изследвано и върнато в педиатрията. След 5 часа обикаляне, момичето е прието в педиатрията. Бащата не е наясно защо е отказана хоспитализация на детето. Здравното министерство е започнало проверка по случая.  

comment 0
visibility 4556
дете

Трамвай удари дете на "Граф Игнатиев" и "Шести септември"

Трамвай удари дете в центъра на София, съобщават граждани в социалната мрежа. Момчето е  на 12 години, инцидентът е станал на кръстовището на улиците „Граф Игнатиев“ и „Шести септември“, съобщават от БНР.   Заради ПТП-то, което стана малко след 13 часа днес, временно бе спряно движение на трамваите, но по-късно бе възстановено.   Пострадалото дете е откарано в „Пирогов“. За момента няма подробности за състоянието му.  

comment 0
visibility 2795
Линейка

Блъсната майка с бебе на пешеходна пътека в „Младост“

Кола е блъснала майка с количка на пешеходна пътека в столичния квартал „Младост“ 3, съобщава Нова ТВ. Пътният инцидент се е случил след 17 ч. Детето е паднало от количката, но не е пострадало. Майката има леко нараняване на крака. Все пак и майката, и детето са откарани за преглед в „Пирогов“. Изясняват се обстоятелствата около произшествието.

Реклама
comment 0
visibility 6378
линейка

Дете почина от морбили в столична болница

Момченце на 5 години е починало в болница в столицата след заразяване с морбили. Детето е имало тежко автоимунно заболяване от 1-годишна възраст. Това заболяване е засегнало белите дробове на момчето. Това била причината за честите му престои в болница в София. Преди Нова година е бил последния му престой в болница, тъй като имал температура и обриви, но го стабилизирали и го изписали. В началото на януари детето е прието в болница в Шумен, където лекарите установили, че белите дробове не са в добро състояние. Веднага семейството заминава за София и детето е прието в болницата, в която се лекува от 4 години. Започнали вливания на медикаменти, изследвания. Детето вдига 40 градуса температура и се появяват обриви. Установяват заразяване с морбили. Проф. Стефан Стефанов от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ споделя, че автоимунното заболяване е направило организма на момченцето податлив към инфекции, които протичат тежко. Детето е преместено в Инфекциозна болница, но влошаването прогресирало. Лекарите са категорични, че момченцето е починало от усложненията от морбили, тъй като не е било ваксинирано. Ваксина не е могло да се направи заради специфичното лечение на другото заболяване на детето. Имало е хронична белодробна фиброза. Накрая момченцето е преместено в „Пирогов“, но починало. За детето е направено всичко каквото е по силите на лекарите и болниците, в които е било. Родителите смятат, че то не е получавало достатъчно кислород. Сега искат да приберат тялото на момченцето, а след това да търсят справедливост.

comment 0
visibility 812
лифт Боровец

Дете увисна от лифт в Боровец

Малко дете било спасено от баща си, след като увисна от лифт на Боровец, съобщава БТВ. Това се е случило в неделя, 19 януари, вечерта в Боровец. Детето увиснало на 10 м над земята. Секунди преди да падне, то било издърпано от баща си. Возещите се пред тях момчета от ски патрула на Боровец случайно видели инцидента. Детето увиснало и очевидците се развикали. Лифтът спрял, а детето започнало да се изхлузва, когато бащата успява да го хване за якето. Момчетата от патрула напътствали бащата, за да не загуби самообладание, а скиорите под лифта веднага обезопасили терена със специални дюшеци. Всичко продължило не повече от 2-3 минути. Всичко свършило благополучно. Предполага се, че предпазната стойка не е била сложена правилно и затова се е стигнало до инцидента.

comment 0
visibility 613
сигнал за насилие

Сигнал за насилие над ученик в столичното 94-то училище

Майка на момче в 5-ти клас сигнализира пред Нова телевизия, че синът ѝ е удрян многократно от директорката на столичното 94-то училище. Oт учебното заведение категорично отричат някой да е посягал на детето. За да защити братовчед си, петокласникът Спас нападнал ученик от същото училище. Момчето признава, че последвала свада, след което бил привикан в кабинета на директора. Вместо да му бъде поискано обяснение обаче получил шамари, заяви майка му Цветелина: "Бит е, многократно е удрян по бузата, даже имаше отбелязан пръстен”, казва Цветелина Добрева, майка на Спас. От дирекцията обаче дават друга версия – самите те били обект на тормоз от страна на семейството, а Спас бил сред най-проблемните деца в училището. Директорът на училището разказва още, че Спас е чест посетител в кабинета й, но точно днес не го била виждала. Последният разговор между двамата бил преди седмица, когато петокласникът отново бил замесен в бой. "Накарах му се, но не съм му посягала”, обяснява Латинка Ковачева, директор на училището". От образователното министерство проверяват случая, а междувременно майката на момчето е подала документи, за да го отпише от училището.

comment 0
visibility 669
МВР

Бащата, дал на 2-годишния си син да пие бира, е задържан

Задържан е бащата, който е допуснал 2-годишния му син да пие бира, съобщават от МВР. Случаят стана известен в социалните мрежи, където бе качен клип с танцуващо момченце, което държи бутилка с бира. Екипи на полицията са започнали незабавни действия за изясняване на случая. Установено е, че клипчето е правено в с. Джурово. криминалисти и инспектори „Детска педагогическа стая“ към ОДМВР- София продължават да работят по случая. Изяснено е кое е детето и кои са родителите. Бащата е задържан за 24 часа. Той е 24-годишен и е криминално проявен. Образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 182 от НК. Отдел „Закрила на детето“ ще предприеме необходимите действия.

comment 0
visibility 474
Пирогов

Лекуват в "Пирогов" дете, паднало в изкоп с вряла вода

Дете от Велинград, което падна в изкоп с вряла вода и получи тежки изгаряния, е прието за лечение в "Пирогов", съобщи Нова телевизия.    На мястото на инцидента е преминавала тръба, по която тече вода с температура 90 градуса, разказаха пред камерите родителите на пострадалото момиченце.    „Детето е сравнително добре за състоянието, в което се намира. Изгарянията са доста дълбоки. Мястото на инцидента не е обезопасено по никакъв начин”, обясни майката на пострадалото дете Димка Захова.    Пространството около дупката е парк, където има няколко чешми. Преди инцидента нямало дупка, а малък процеп, от който бликала вода, разказва майката. Момиченцето успяло да излезе сравнително бързо, с помощта на приятелите си.   „Това, което разбрах е, че има подпочвени води от аварирал водопровод. Водата е бликала, а детето не е видяло. Проверката трябва да констатира кой стопанисва и управлява тази тръба. Предстои проверка по случая”, каза кметът на Велинград Костадин Коев.  

comment 0
visibility 1374
Пирогов

И друго 3-годишно дете е прехвърляно между болници

След трагичната развръзка с 3-годишното момченце, което издъхна след преминаване през три столични болници, стана ясно, че това не е изолиран случай, съобщава Нова ТВ. Други семейства споделят, че и те са чакали часове наред за място в Педиатричната клиника и са пренасочвани към други болници заради липса на места. Не всеки, обаче, се осмелява да застане пред камера и да сподели за проблема. Семейство Стоилови твърдят, че дъщеря им преди месеци е била препращана от болница на болница и едва не изгубила битката с болестта. Майката, Лора, споделя, че на едното място нямали хирург, липсвал ехограф. Накрая родителите изпадат в някаква безизходица. На много родители се случва да обикалят болници и кабинети в търсене на правилното решение за лечение на детето. Не винаги, обаче, има време. В техния случай, са минали 2 дена, един уикенд и много неизвестни. В петъчна нощ малкото момиченце започнало да повръща. Ведна потърсили медицинска помощ в частна клиника. Констатацията е, че детето е със стомашно чревно разстройство. Написаната рецепта е изпълнена в аптеката. Съсъоянието на детето се влошава въпреки предписаното лечение. След като температурата се вдига още, родителите отиват в Педиатрията. Гастроентероложката поставила същата диагноза, но и това, че е силно дехидратирана, което налагало пускане на система. Нямало свободни легла и детето било насочено към частна клиника. Там трябвало да се изчака само изтичането на системата. Другият вариант бил да останат в коридора на Педиатрията. С болното дете поемат към 3-та болница/частна/. Носят и документа с диагнозата от Педиатрията. В 3-та болница вече се правят кръвни изследвания, които показват наличие на възпалителен процес. След като поставената система изтича, семейството се прибира с уговорката да се върната сутринта отново.  Сутринта били направени нови изследвания. Показателите били по-лоши, но леарите не били толкова притеснени. Родителите искали детето да бъде прегледано от хирург, но в болницата нямало, а ехографът им едва в понеделник щял да работи. Детето с всеки изминал час ссе влошавало. Според родителите, била почти неадекватна. Майката настоявала да се провери диагнозата „апендицит“, но от болницата отхвърлили това предположение и отново изпращат детето в къщи. Родителите, обаче, отиват в :Пирогов“, където момиченцето веднага е оперирано и животът му спасен. Ако бяха се съобразили с предписанието на частната клиника да отидат на следващия ден, детето нямаше да е живо.  

comment 0
visibility 781
спешна среща

Шефовете на трите болници, свързани с починалото дете, на среща при здравния министър

Директорите на трите болници, които са свързани със случая на починалото 3-годишно детенце от София, са на спешна среща със здравния министър Кирил Ананиев, съобщи БНТ. Малко след 12 часа в сградата на площад "Света Неделя" са влезли директорът на Педиатрията д-р Димитър Русинов, както и шефът на "Пирогов" - проф. Асен Балтов.    По-рано днес стана ясно, че на заседание на Министерския съвет премиерът Борисов е поискал шефовете на трите болници  да бъдат отстранени, докато текат проверките около смъртта на малкия Александър.   

comment 0
visibility 815
детска болница

Лекари твърдят,че не е имало разкарване между болниците на починалото 3-годишно дете

Не  е имало забавяне, нито разтакаване между болници. Това каза пред камерите на Нова телевизия д-р Димитър Русинов - директор на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев"в коментар за смъртта на 3-годишното момченце от София.    Лекарят допълни,че има назначена проверка, която тече. Лекарската контролна комисия също се събира при подобни случаи. Тя точно днес има заседание и трябва да разгледа цялостната документация.    Според д-р Русинов родителите може би са идвали в болницата, но никой не ги е прегледал и никой не е разбрал, че те са били там. За първи път детето е регистрирано в детската болница в 11.20 часа, когато е записано в кабинета за спешни случаи. Оттам нататък то, идвайки в 11.20 се преценява, че е за болнично лечение и е започнало неговото обработване. Изпращането му в „Пирогов”  е преценено, тъй като там има по-добри условия за такава реанимация. Това е било в негов интерес.   Мария Петрова- адвокат по медицинско право коментира пред камерите на Нова думите на доктора.  За нея фрапантен е фактът, че лекарите не са знаели, че е имало трансфериране между различните лечебни заведения. По закон едно от основните правила е те да си оказват колаборация. Ако медиците са свалили правилно анамнезата и са разпитвали правилно, трябвало е да знаят къде е бил пациентът преди това. Това, че детето не е регистрирано като пациент в дадена болница, не означава, че не е било там и не е имало нужда от помощ, категорична е адвокат Петрова.   

comment 0
visibility 7800
починало дете

Дете на 3 годинки е починало в столична болница

Детенце на три  години е починало в  столична болница вчера. Родителите обвиняват лекарите за неговата смърт,съобщават от bTV.   Здравният министър Кирил Ананиев е назначил проверка по  случая в трите болници, през което детето е минало. До сряда трябва да му бъде докладвано и ако настина се разбере,че има нарушение- ще има наказани. От Министерството на здравеопазването обявиха, че ще бъдат проверени лечебните заведения,имащи отношение по случая: болниците „Проф. Иван Митев”, „Лозенец” и „Пирогов”.   Ананиев разясни,че детето първо е постъпило в столичната  детска болница, след това са го изпратили в болница „Лозенец”, там са изписали домашно лечение, после детето се влошава, връща се обратно в детската болница, където е починало.  

comment 0
visibility 346
арестуван баща

42-годишен в ареста- ударил съученичка на дъщеря си

Мъж на 42 години е задържан в столичното Трето РУ за 24 часа. Причината-ударил 11-годишно момиче. Вчера към 15 часа майката е подала жалба в полицията. Обяснила,че детето ѝ било ударено по главата от родител на нейна съученичка. Пострадалото момиче е прегледано в болница, съобщават от МВР.    Към адреса незабавно били насочени екипи на Трето РУ. На място установили бащата на другото момиче. Предстои доклад на събраните материали по образуваното бързо производство в Прокуратурата.            

comment 0
visibility 1357
агресия

Момиче набито от бащата на съученичка в столично училище

Агресия от страна на възрастен към дете се е разиграла в столичното 28 СУ "Алеко Константинов", съобщава Нова телевизия. Баща е набил съученичка на дъщеря си. Детето е с хематом на главата. Двете момичета излезли от училището, за да си купят закуски. И се изгубили. После таткото дошъл в школото и си изкарал яда на едно от децата. Обяснението било, че не си вдигали телефоните. Възрастният казал на пострадалото момиче, че ще избие цялото ѝ семейство. Скубал я е, разказва майката на детето. Директорът на училището обясни пред камерите,че двете момичета били много притеснени и плачели. Педагозите ги извикали, за да разберат какво става. В този момент влязъл бащата и се насочил към едното дете. Не давал вид на агресивен. Но изведнъж се навел към него и го ударил в главата. Майката на набитото дете и охраната са подали сигнал в полицията.  

comment 0
visibility 1057
дете, заекване, инцидент

"Слънчевата къща" няма регистрация, собственичката се скри

Частната занималня "Слънчевата къща" не съществува в регистрите, потвърдиха от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Столична община. Тя се намира в центъра на столицата и се прочу с инцидента с 2-годишното дете, което падна от двуетажно легло и освен синини има няколко шева на главата. Майката Мария Петрова, която всеки месец плаща по 500 лв. такса, твърди, че това се е случило, защото детето е било оставено без надзор. При капацитет 11 деца, те били над 20. Собственичката Пламена Петрова никога не давала касова бележка или някакъв друг документ за платената такса и обяснявала, че детската градина чакала лиценз. Както вече Столица.bg писа има и друг неприятен случай - едно от децата е започнало да заеква. "Слънчевата къща" е затворена, а собственичката се скри и отказва да обясни как и по какъв начин толкова време съществува като детско заведение.

comment 0
visibility 576
бебе, арест, родители

Бащата на изоставеното бебе е с умствено изоставане и 4 фирми

Двамата родители на бебето, което те изоставиха, бяха пуснати от ареста, но не пожелаха да разговарят, съобщи Нова телевизия. Двамата нямат криминално минало. Детето е настанено в медико-социален дом "Иван Рилски". Родителите на мъжа не харесвали 24-годишната му жена. Двамата, бебето, майката и сестрата на 28-годишния Михаил живеели заедно. Жената била тормозена, недоволствали от плача на бебето, а той укоряван, че не може да се справи. Само семейството работело и издържало всички. Двамата решили да предадат детето на социалните, но почакали малко и си тръгнали. Оставили детето в столче за автомобил пред вратата на дядото по майчина линия, в блок 631, 11 етаж, в "Люлин". Михаил има ТЕЛК за умствено изставане, но то е изтекло. Вече е установено, че той притежава четири фирми, което изключва възможността да получава помощи. Прокуратурата е предприела разследване, дали не е злоупотребено с данни на лице в неравностойно положение. Съседи твърдят, че и жена му има проблеми.  Детето също ще бъде подложено на сериозно медицинско изследване дали няма някакви генетични промени.

comment 0
visibility 2170
София, дете, инцидент

Дете падна от двуетажно легло в "Слънчевата къща"

Дете е паднало от двуетажно легло в детска ясла, намираща се в центъра на столицата и с претенциозното име "Слънчевата къща". Майката Мария Попова разказа пред Нова телевизия,  че т.н. частна занималня няма регистрация. При капацитет 11 деца, те са повече от 23. В началото са били около 15-16 и тогава се е забелязвало развитие у детето. Помещенията са две стаи, леглата са малки. При такса 500 лв. е било обявено кетеринг, но се оказало, че собственичката Пламена Петрова сама готви.  Когато детето паднало, тя била повикана, но не дочакала линейката и сама го закарала в болницата. Пострадалото дете има насинено чело, контузия в крака и 5-6 шефа на главата.  Майката разказа и друг случай от тази занималня след разговор с родители. Детето им започнало да заеква, те били лекари и го завели на психолог. Забелязали, че се храни много бързо, ляга да спи на пода и било установено, че копира поведение от яслата.  

comment 0
visibility 362
мнение

Шефът на СДВР: Няма бито дете в Долни Богров, само забележки

Няма какъвто и да е физически контакт между двете деца, става дума само за забележка от едното към другото. Така директорът на СДВР Георги Хаджиев коментира пред журналисти информацията, че дете на 7 години е откарана в "Пирогов" след побой в сграда на училище в Долни Богров.    По случая има образувана преписка в Пето РПУ, постъпила е медицинска документация от "Пирогов". Бащата е поискал да отпише детето, понеже заминават за чужбина. Разговарял е с директора. Педагозите са изискали от родителя да предостави документи, които да удостоверят предстоящото ходене в чужбина.   Бащата се е върнал после в училището и е казал, че детето му е било бито. Тази информация обаче не е била потвърдена от възпитателката, обясни още шефът на столичната полиция.       

comment 0
visibility 7618
падане

Момченце на 4 години падна от 13-ия етаж в София и оцеля

  Детенце на четири годинки падна от 13-ия етаж на блока, в който живее, и по чудо оцеля. Инцидентът е от столичния квартал "Сердика", а пострадалият се казва Димитър Младенов. Състоянието на мъничето е критично заради множеството фрактури по тялото. Лекарите от детската реанимация на "Пирогов" правят и невъзможното, за да стабилизират малкия, казаха от болницата, цитирани от "Трафик нюз".   Драмата се разиграла в понеделник малко след 17 часа. Момченцето си играело заедно с по-голямата си сестричка и по-малкото братче на терасата на апартамента, в който живее. Родителите Ина и Атанас за минута изпуснали от очи Митко. Той успял да се прехвърли през парапета и полетял от високото. По всяка вероятност клоните на близко дърво са успели да омекотят падането от сериозната височина.    Малчуганът веднага е откаран в болница. Освен фрактури има и сериозни наранявания на вътрешните органи.     

comment 0
visibility 3094
блъснато дете

Кола блъсна дете на пешеходна пътека в "Хаджи Димитър"

Автомобил е блъснал дете на около 5 годинки на пешеходната пътека до столично училище. Инцидентът е станал близо до 95 СУ на улица "Ангел Войвода" в квартал "Хаджи Димитър".    Според хора от района зад волана е била жена. На място са пристигнали екипи на полицията и Спешна помощ.    "По първоначални данни детето няма сериозни наранявания. Само с охлузвания е. То е било с майка си. Инцидентът е станал около 13.10 часа", съобщиха за Столица.bg от МВР.   Продължават да се изясняват причините за ПТП-то.    

comment 0
visibility 976
линейка

10-годишен колоездач пострада в София

Дете на 10 години в столицата се е ударило с колелото си в автобус, съобщава БНР. Инцидентът е станал край метростанция „Стадион Васил Левски“. Детето е карало колелото заедно със своя баща и свои приятели. В един момент изпуснало колелото от контрол. Нараняванията му са леки. Откарано е в болница за преглед и обработка на раните. Екип на полицията е на мястото на инцидента и изяснява подробностите около инцидента.

comment 0
visibility 2290
Пирогов

Питбул нахапа дете в парк "Света Троица"

9-годишно дете е било жестоко нахапано от питбул в софийския парк „Света Троица“, съобщава ТрафикНюз. Инцидентът е станал в малките часове снощи. Момчето е било с тримата си по-големи братя. Групичката се придвижвала през парка към дома, а кучето изведнъж ги нападнало. Най-малкият брат, Денис – на 9 години, пострадала най-много. Нараняванията му били в областта на корема и спешно бил откаран в „Пирогов“. Кучето не е имало намордник. Разхождал го е 10 годишен хлапак, който изпуснал повода. Сигналът в полицията е подаден от майката на нахапаното момче. Отново питбул нахапа и уби пинчер в квартал „Изгрев“ преди дни. В момента върви подписка за налагане на строга санкция на безотговорния собственик на агресивното куче.

comment 0
visibility 2602
станция Сердика II

Спряха метрото заради дете на релсите

Дете се е озовало на релсите на метрото, защото си изпуснало зарчетата, съобщава Дир.бг. Сигнал за случая е подаден рано тази сутрин – около 8 ч. Случката се разиграла на станция "Сердика II". Аварийната система на метрото веднага е била задействана. Напрежението е било изключено и мотрисите били спрени за приблизително 5 мин. За да не се случват подобни нелепи инциденти, със Столична община се работи в посока монтиране на предпазни прегради на станциите на метрото. Обществената поръчка за прегради на две от станциите е минала. Има опция за добавяне на още 10. Предстои преглеждане на документите на фирмите и подписване на договор.