Тема: дете

comment 0
visibility 138
Пирогов

И друго 3-годишно дете е прехвърляно между болници

След трагичната развръзка с 3-годишното момченце, което издъхна след преминаване през три столични болници, стана ясно, че това не е изолиран случай, съобщава Нова ТВ. Други семейства споделят, че и те са чакали часове наред за място в Педиатричната клиника и са пренасочвани към други болници заради липса на места. Не всеки, обаче, се осмелява да застане пред камера и да сподели за проблема. Семейство Стоилови твърдят, че дъщеря им преди месеци е била препращана от болница на болница и едва не изгубила битката с болестта. Майката, Лора, споделя, че на едното място нямали хирург, липсвал ехограф. Накрая родителите изпадат в някаква безизходица. На много родители се случва да обикалят болници и кабинети в търсене на правилното решение за лечение на детето. Не винаги, обаче, има време. В техния случай, са минали 2 дена, един уикенд и много неизвестни. В петъчна нощ малкото момиченце започнало да повръща. Ведна потърсили медицинска помощ в частна клиника. Констатацията е, че детето е със стомашно чревно разстройство. Написаната рецепта е изпълнена в аптеката. Съсъоянието на детето се влошава въпреки предписаното лечение. След като температурата се вдига още, родителите отиват в Педиатрията. Гастроентероложката поставила същата диагноза, но и това, че е силно дехидратирана, което налагало пускане на система. Нямало свободни легла и детето било насочено към частна клиника. Там трябвало да се изчака само изтичането на системата. Другият вариант бил да останат в коридора на Педиатрията. С болното дете поемат към 3-та болница/частна/. Носят и документа с диагнозата от Педиатрията. В 3-та болница вече се правят кръвни изследвания, които показват наличие на възпалителен процес. След като поставената система изтича, семейството се прибира с уговорката да се върната сутринта отново.  Сутринта били направени нови изследвания. Показателите били по-лоши, но леарите не били толкова притеснени. Родителите искали детето да бъде прегледано от хирург, но в болницата нямало, а ехографът им едва в понеделник щял да работи. Детето с всеки изминал час ссе влошавало. Според родителите, била почти неадекватна. Майката настоявала да се провери диагнозата „апендицит“, но от болницата отхвърлили това предположение и отново изпращат детето в къщи. Родителите, обаче, отиват в :Пирогов“, където момиченцето веднага е оперирано и животът му спасен. Ако бяха се съобразили с предписанието на частната клиника да отидат на следващия ден, детето нямаше да е живо.  

comment 0
visibility 511
спешна среща

Шефовете на трите болници, свързани с починалото дете, на среща при здравния министър

Директорите на трите болници, които са свързани със случая на починалото 3-годишно детенце от София, са на спешна среща със здравния министър Кирил Ананиев, съобщи БНТ. Малко след 12 часа в сградата на площад "Света Неделя" са влезли директорът на Педиатрията д-р Димитър Русинов, както и шефът на "Пирогов" - проф. Асен Балтов.    По-рано днес стана ясно, че на заседание на Министерския съвет премиерът Борисов е поискал шефовете на трите болници  да бъдат отстранени, докато текат проверките около смъртта на малкия Александър.   

comment 0
visibility 486
детска болница

Лекари твърдят,че не е имало разкарване между болниците на починалото 3-годишно дете

Не  е имало забавяне, нито разтакаване между болници. Това каза пред камерите на Нова телевизия д-р Димитър Русинов - директор на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев"в коментар за смъртта на 3-годишното момченце от София.    Лекарят допълни,че има назначена проверка, която тече. Лекарската контролна комисия също се събира при подобни случаи. Тя точно днес има заседание и трябва да разгледа цялостната документация.    Според д-р Русинов родителите може би са идвали в болницата, но никой не ги е прегледал и никой не е разбрал, че те са били там. За първи път детето е регистрирано в детската болница в 11.20 часа, когато е записано в кабинета за спешни случаи. Оттам нататък то, идвайки в 11.20 се преценява, че е за болнично лечение и е започнало неговото обработване. Изпращането му в „Пирогов”  е преценено, тъй като там има по-добри условия за такава реанимация. Това е било в негов интерес.   Мария Петрова- адвокат по медицинско право коментира пред камерите на Нова думите на доктора.  За нея фрапантен е фактът, че лекарите не са знаели, че е имало трансфериране между различните лечебни заведения. По закон едно от основните правила е те да си оказват колаборация. Ако медиците са свалили правилно анамнезата и са разпитвали правилно, трябвало е да знаят къде е бил пациентът преди това. Това, че детето не е регистрирано като пациент в дадена болница, не означава, че не е било там и не е имало нужда от помощ, категорична е адвокат Петрова.   

Реклама
comment 0
visibility 7419
починало дете

Дете на 3 годинки е починало в столична болница

Детенце на три  години е починало в  столична болница вчера. Родителите обвиняват лекарите за неговата смърт,съобщават от bTV.   Здравният министър Кирил Ананиев е назначил проверка по  случая в трите болници, през което детето е минало. До сряда трябва да му бъде докладвано и ако настина се разбере,че има нарушение- ще има наказани. От Министерството на здравеопазването обявиха, че ще бъдат проверени лечебните заведения,имащи отношение по случая: болниците „Проф. Иван Митев”, „Лозенец” и „Пирогов”.   Ананиев разясни,че детето първо е постъпило в столичната  детска болница, след това са го изпратили в болница „Лозенец”, там са изписали домашно лечение, после детето се влошава, връща се обратно в детската болница, където е починало.  

comment 0
visibility 294
арестуван баща

42-годишен в ареста- ударил съученичка на дъщеря си

Мъж на 42 години е задържан в столичното Трето РУ за 24 часа. Причината-ударил 11-годишно момиче. Вчера към 15 часа майката е подала жалба в полицията. Обяснила,че детето ѝ било ударено по главата от родител на нейна съученичка. Пострадалото момиче е прегледано в болница, съобщават от МВР.    Към адреса незабавно били насочени екипи на Трето РУ. На място установили бащата на другото момиче. Предстои доклад на събраните материали по образуваното бързо производство в Прокуратурата.            

comment 0
visibility 1264
агресия

Момиче набито от бащата на съученичка в столично училище

Агресия от страна на възрастен към дете се е разиграла в столичното 28 СУ "Алеко Константинов", съобщава Нова телевизия. Баща е набил съученичка на дъщеря си. Детето е с хематом на главата. Двете момичета излезли от училището, за да си купят закуски. И се изгубили. После таткото дошъл в школото и си изкарал яда на едно от децата. Обяснението било, че не си вдигали телефоните. Възрастният казал на пострадалото момиче, че ще избие цялото ѝ семейство. Скубал я е, разказва майката на детето. Директорът на училището обясни пред камерите,че двете момичета били много притеснени и плачели. Педагозите ги извикали, за да разберат какво става. В този момент влязъл бащата и се насочил към едното дете. Не давал вид на агресивен. Но изведнъж се навел към него и го ударил в главата. Майката на набитото дете и охраната са подали сигнал в полицията.  

comment 0
visibility 870
дете, заекване, инцидент

"Слънчевата къща" няма регистрация, собственичката се скри

Частната занималня "Слънчевата къща" не съществува в регистрите, потвърдиха от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Столична община. Тя се намира в центъра на столицата и се прочу с инцидента с 2-годишното дете, което падна от двуетажно легло и освен синини има няколко шева на главата. Майката Мария Петрова, която всеки месец плаща по 500 лв. такса, твърди, че това се е случило, защото детето е било оставено без надзор. При капацитет 11 деца, те били над 20. Собственичката Пламена Петрова никога не давала касова бележка или някакъв друг документ за платената такса и обяснявала, че детската градина чакала лиценз. Както вече Столица.bg писа има и друг неприятен случай - едно от децата е започнало да заеква. "Слънчевата къща" е затворена, а собственичката се скри и отказва да обясни как и по какъв начин толкова време съществува като детско заведение.

comment 0
visibility 478
бебе, арест, родители

Бащата на изоставеното бебе е с умствено изоставане и 4 фирми

Двамата родители на бебето, което те изоставиха, бяха пуснати от ареста, но не пожелаха да разговарят, съобщи Нова телевизия. Двамата нямат криминално минало. Детето е настанено в медико-социален дом "Иван Рилски". Родителите на мъжа не харесвали 24-годишната му жена. Двамата, бебето, майката и сестрата на 28-годишния Михаил живеели заедно. Жената била тормозена, недоволствали от плача на бебето, а той укоряван, че не може да се справи. Само семейството работело и издържало всички. Двамата решили да предадат детето на социалните, но почакали малко и си тръгнали. Оставили детето в столче за автомобил пред вратата на дядото по майчина линия, в блок 631, 11 етаж, в "Люлин". Михаил има ТЕЛК за умствено изставане, но то е изтекло. Вече е установено, че той притежава четири фирми, което изключва възможността да получава помощи. Прокуратурата е предприела разследване, дали не е злоупотребено с данни на лице в неравностойно положение. Съседи твърдят, че и жена му има проблеми.  Детето също ще бъде подложено на сериозно медицинско изследване дали няма някакви генетични промени.

comment 0
visibility 2000
София, дете, инцидент

Дете падна от двуетажно легло в "Слънчевата къща"

Дете е паднало от двуетажно легло в детска ясла, намираща се в центъра на столицата и с претенциозното име "Слънчевата къща". Майката Мария Попова разказа пред Нова телевизия,  че т.н. частна занималня няма регистрация. При капацитет 11 деца, те са повече от 23. В началото са били около 15-16 и тогава се е забелязвало развитие у детето. Помещенията са две стаи, леглата са малки. При такса 500 лв. е било обявено кетеринг, но се оказало, че собственичката Пламена Петрова сама готви.  Когато детето паднало, тя била повикана, но не дочакала линейката и сама го закарала в болницата. Пострадалото дете има насинено чело, контузия в крака и 5-6 шефа на главата.  Майката разказа и друг случай от тази занималня след разговор с родители. Детето им започнало да заеква, те били лекари и го завели на психолог. Забелязали, че се храни много бързо, ляга да спи на пода и било установено, че копира поведение от яслата.  

comment 0
visibility 291
мнение

Шефът на СДВР: Няма бито дете в Долни Богров, само забележки

Няма какъвто и да е физически контакт между двете деца, става дума само за забележка от едното към другото. Така директорът на СДВР Георги Хаджиев коментира пред журналисти информацията, че дете на 7 години е откарана в "Пирогов" след побой в сграда на училище в Долни Богров.    По случая има образувана преписка в Пето РПУ, постъпила е медицинска документация от "Пирогов". Бащата е поискал да отпише детето, понеже заминават за чужбина. Разговарял е с директора. Педагозите са изискали от родителя да предостави документи, които да удостоверят предстоящото ходене в чужбина.   Бащата се е върнал после в училището и е казал, че детето му е било бито. Тази информация обаче не е била потвърдена от възпитателката, обясни още шефът на столичната полиция.       

comment 0
visibility 7531
падане

Момченце на 4 години падна от 13-ия етаж в София и оцеля

  Детенце на четири годинки падна от 13-ия етаж на блока, в който живее, и по чудо оцеля. Инцидентът е от столичния квартал "Сердика", а пострадалият се казва Димитър Младенов. Състоянието на мъничето е критично заради множеството фрактури по тялото. Лекарите от детската реанимация на "Пирогов" правят и невъзможното, за да стабилизират малкия, казаха от болницата, цитирани от "Трафик нюз".   Драмата се разиграла в понеделник малко след 17 часа. Момченцето си играело заедно с по-голямата си сестричка и по-малкото братче на терасата на апартамента, в който живее. Родителите Ина и Атанас за минута изпуснали от очи Митко. Той успял да се прехвърли през парапета и полетял от високото. По всяка вероятност клоните на близко дърво са успели да омекотят падането от сериозната височина.    Малчуганът веднага е откаран в болница. Освен фрактури има и сериозни наранявания на вътрешните органи.     

comment 0
visibility 2954
блъснато дете

Кола блъсна дете на пешеходна пътека в "Хаджи Димитър"

Автомобил е блъснал дете на около 5 годинки на пешеходната пътека до столично училище. Инцидентът е станал близо до 95 СУ на улица "Ангел Войвода" в квартал "Хаджи Димитър".    Според хора от района зад волана е била жена. На място са пристигнали екипи на полицията и Спешна помощ.    "По първоначални данни детето няма сериозни наранявания. Само с охлузвания е. То е било с майка си. Инцидентът е станал около 13.10 часа", съобщиха за Столица.bg от МВР.   Продължават да се изясняват причините за ПТП-то.    

comment 0
visibility 927
линейка

10-годишен колоездач пострада в София

Дете на 10 години в столицата се е ударило с колелото си в автобус, съобщава БНР. Инцидентът е станал край метростанция „Стадион Васил Левски“. Детето е карало колелото заедно със своя баща и свои приятели. В един момент изпуснало колелото от контрол. Нараняванията му са леки. Откарано е в болница за преглед и обработка на раните. Екип на полицията е на мястото на инцидента и изяснява подробностите около инцидента.

comment 0
visibility 2192
Пирогов

Питбул нахапа дете в парк "Света Троица"

9-годишно дете е било жестоко нахапано от питбул в софийския парк „Света Троица“, съобщава ТрафикНюз. Инцидентът е станал в малките часове снощи. Момчето е било с тримата си по-големи братя. Групичката се придвижвала през парка към дома, а кучето изведнъж ги нападнало. Най-малкият брат, Денис – на 9 години, пострадала най-много. Нараняванията му били в областта на корема и спешно бил откаран в „Пирогов“. Кучето не е имало намордник. Разхождал го е 10 годишен хлапак, който изпуснал повода. Сигналът в полицията е подаден от майката на нахапаното момче. Отново питбул нахапа и уби пинчер в квартал „Изгрев“ преди дни. В момента върви подписка за налагане на строга санкция на безотговорния собственик на агресивното куче.

comment 0
visibility 2542
станция Сердика II

Спряха метрото заради дете на релсите

Дете се е озовало на релсите на метрото, защото си изпуснало зарчетата, съобщава Дир.бг. Сигнал за случая е подаден рано тази сутрин – около 8 ч. Случката се разиграла на станция "Сердика II". Аварийната система на метрото веднага е била задействана. Напрежението е било изключено и мотрисите били спрени за приблизително 5 мин. За да не се случват подобни нелепи инциденти, със Столична община се работи в посока монтиране на предпазни прегради на станциите на метрото. Обществената поръчка за прегради на две от станциите е минала. Има опция за добавяне на още 10. Предстои преглеждане на документите на фирмите и подписване на договор.

comment 0
visibility 5348
Наранено дете в парка Заимов

4-годишно си удари главата на остър камък до пързалка в "Заимов"

Малчуган пострада тежко при игра в парка "Заимов" в петък вечерта, научи Столица.bg. 4-годишно момченце падна от каменна пързалка, тип "Крокодил" и си удари гавата в голям остър камък, забит непосредствено да детското съоръжение, което е срещу Кукления театър. За щастие детето вече е добре, но е доста изплашено. При падането от пързалката, вчера около 19 часа, малчуганът поставя ръчички,  но главичката му се забива върху стърчащ остър камък, разказа разтревожената майка. Малкият Виктор веднага е закаран в "Пирогов", където установяват, че е сериозно наранен и се налага да му лепят главичката. Направени са му и всички изследвания.  Сигналът за инцидента веднага е подаден от Сдружение за безопасни детски площадки за опасността от това детско съоръжение. В платформата за сигнали има и други два за пострадали деца на детски площадки. "Случват се тези неща, децата така растат, но това съоръжение не е обезопасено и тези камъни наистина са опасни. Детето игра на друго място, но поиска и на тази пързалка. Когато се удари, друга майка ми се притече на помощ с думите "и моето дете падна от тук и пострада". Не искам и други деца да се наранят, разказа Йоана Боянов. Единственото й желание е да се премахне камъкът и да се обезопаси пързалката, и да стане подходяща за деца. В противен случай просто да не се ползва, за да няма и други наранени деца. Столица.bg получи уверение от Столична община, че веднага ще се направи проверка на място и съоръжението ще се обезопаси.

comment 0
visibility 7776
Детска занималня

Частна занималня изостави 3-годишно дете на Витоша

Момиченце на около 3 годинки с биберон бе намерено самичко на люлка на Витоша, край хижа Момина скала. Детето е било изоставено от частна детска занималня. То е прекарало повече от час и било заспало, когато го намира жена. Тя го гушка и започва да търси родителите. Възмугената дама разказа за случая в социалната мрежа. Момиченцето е било част от групата деца на частна занималня, която е с посочен адрес на ул. Кракра в столицата. Там обаче съседка казва, че повече от 3 години занималнята е преместена. Пред Нова телевизия управителката на детското студио "Пипи" твърди, че детето било инатливо и искало да остане само. Тя категорично отказала да коментира случая. При порверка на Агенцията за закрила на детето установяват, че в групата на Витоша е имало деца от 2-годишна възраст до тийнейджъри. "Уведомихме МОН и ни казаха, че в техните регистри няма такава детска градина. В разговор с управителя се твърди, че се гледат деца на приближени и близки хора. На сайта на има ценоразпис по 5 лв. на час", каза пред Нова телевизия представител на Агенцията за закрила на детето. Според сайта на заведението се намира на ул. Марин Дринов 18а, а управител е П. Димитрова. Там е записано Частна детска градина "Пипи". Според фейсбук това е детско студио "Пипи". От ДАЗД нямали право да влизат в детското студио, затова  са сезирали 8 институции - кмета на Столична община, РЗИ София, БАБХ, 5 РПУ, НАП, Инспекцията по труда и др. Продължават проверките на институциите, какъв е статутът на това детско студио и има ли право да се грижи за деца.

comment 0
visibility 3479
Катастрофа

Трима души са пострадали при тежката катастрофа на бул. "Тодор Каблешков"

Трима души са пострадали в тежката катастрофа станала днес на бул. "Тодор Каблешков" в столицата. Сигнала за инцидента е подаден на спешна помощ в 13:50 часа, като за 10 минути на място са изпратени три екипи на Спешна помощ. Установени са мъж, жена и 6 годишно дете, които са били в едната кола, в другата кола няма пострадали. Най-тежко състоянието на 36 годишна жена тя е откарана в противошокова зала на "Пирогов" с тежки черепно мозъчни наранявания, като в момента лекарите се борят за живота ѝ. Там е закаран и нейният съпруг на 39 години, той е шофирал колата и е с травма на главата, счупен крак, счупена китка и съмнения за фрактура на таза. Пострадало е и 6 годишно момченце то е претърпяло камшичен удар на главата и има контузия в шийните прешлени, но е без опасност за живота, съобщи пред Столица.bg говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. При инцидента се удариха джип мерцедес и лек автомобил голф с пернишка регистрация. За кратко в района бе спряно движението, промяна имаше и в движението на градския транспорт.

comment 0
visibility 6718
Катастрофа

Дете пострада при тежка катастрофа с два джипа на бул. Тодор Каблешков (СНИМКИ)

Тежка катастрофа между два джипа е станала на бул. Тодор Каблешков близо до кръстовището с ул. Ген. Стефан Тошев. По първоначални данни при инцидента е пострадало семейство с дете. То е откарано в болница. На мястото на инцидента са пристигнали екипи на полицията, спешна помощ и пожарната. Все още обаче се очаква екип на КАТ, съобщиха пред Столица.bg от СДВР. За да бъдат извадени хората с детето се е наложило пожарникарите да режат ламарините.Хора от близкото заведение първи са оказали помощ на пострадалите. Движението в района е блокирано, образувало се е голямо задръстване. Причината за инцидента все още не е ясна.

comment 0
visibility 2709
Проверка на кучета и стопани

Депутати искат 1000 лв. санкция за агресивно куче

Депутатите отново ще поискат промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност във връзка със зачестилите тежки инциденти с агресивни кучета. Сред предложенията са увеличение на санкцията за агресивно куче без намордник от 100 на 1000 лева, глоба най-малко 300 лева за куче без повод, което е над 5 килограма, 500 лв. санкция за разходка на кучетата в детски площадки и забранени за това места, съобщава bTV. Исканията идват след като мъж бе изяден от пет кучета в свогенското село Владо Тричков, а след няколко дни дете бе нападното от питбули в София.  

comment 0
visibility 3765
Линейка

Масов бой в "Орландовци", дете е в болница

Дете на около 7 години е пострадало при масов бой между няколко ромски семейства в столичния квартал "Орландовци" тази нощ. Кървавото меле е станало на ул. "Дан Колов", съобщават очевидци. В разгара на боя, между възрастните с подръчни средства, на мястото се е озовало дете което е пострадало. Веднага са извикани екипи на полицията, жандармерията и линейка. Детето е откарано в болница. Към момента не е ясно какво е състоянието му. Няма информация за арестувани. Причините за боя се изясняват.  

comment 0
visibility 524
линейка

11-годишно момче попадна в „Пирогов” след масов бой между деца в София

Момче на 11 години е откарано след масов бой между деца на столичния бул. „Владимир Вазов” в посока кв. „Левски В”. Към 18 часа, няколко деца са се сбили жестоко, преминаващи хора са опитали да разтърват. За едно от тях е повикана линейка, която пристига за 10 минути, съобщават очевидци.Детето е прието в детското отделение на болница „Пирогов” с контузия на главата и съмнения за комоцио и контузия на прешлените на врата. То ще остана тем под наблюдение. От полицията вече работят по случая. По разкази на очевидци агресията е била провокирана от спор за телефон.

comment 0
visibility 2877
Детска градина

Отново насилие над дете в столична детска градина

За нов случай на насилие над дете в столична детска градина разказва майка. Детето е с хематом на ухото. Само преди дни Цветелина отива до частна детска градина в центъра на София, за прибере сина си. Нова възпитателка в детското заведение изкарва момченцето със синьо ухо. Жената е била във видимо не адектвано състояние. Тя обяснява на майката, че малкия е плакъл цял ден. Детето посещава въпросната детска ясла от 14 февруари и досега и проблеми не е имало. Момченцето веднага е откарано за преглед в Пирогов. Според докторите ухото на малкия е пострадало от силно дърпане. Майката разказва за преживяното в социалната мрежата, където с нея се свързват и други родители на пострадали деца от същото детското заведение. Според директорката на градината, това е първият такъв случай, тъй като родителите си мълчали. Очаква се от Министерството на образованието да започнат проверка по случая.